Reklama

Reklama

Nicholas Hytner

Nicholas Hytner

nar. 07.05.1956 (68 let)
Manchester, England, Velká Británie

Biografie

Britský filmový a divadelní režisér Sir Nicholas Robert Hytner se narodil 7. května 1956 v Manchesteru v rodině právníka. Studoval na univerzitě v Cambridge, kde se již aktivně zajímal o dramatickou tvorbu. V osmdesátých letech působil např. v divadle exeterské univerzity a na konci 90. let začal pracovat pro Národní divadlo v Londýně, kde je také od dubna roku 2003 uměleckým ředitelem.

V divadle Hytner režíroval například Edwarda II., Bouři, Krále Leara, Jindřicha V., hru The History Boys od Alana Bennetta nebo muzikál Miss Saigon. Kromě divadelních her se úspěšně věnuje i režii oper a mezi jeho vysoce ceněné práce patří Händelův Xerxes či Mozartova Kouzelná flétna. Kromě Národní opery působil jako režisér i v londýnské Covent Garden, v Pařížské opeře nebo v Bavorské státní opeře.

Hytner jako režisér debutoval ve filmu v roce 1994 historickým dramatem ŠÍLENSTVÍ KRÁLE JIŘÍHO s Nigelem Hawthornem a Helen Mirren v hlavních rolích, který získal jednoho Oscara a na další tři byl nominován. Stejně jako tento film i jeho druhý filmový počin byl adaptací divadelní hry. Ve filmu ČARODĚJKY ZE SALEMU podle hry Arthura Millera se objevil Daniel Day-Lewis nebo Winona Ryder. Poměrně úspěšné byly i jeho další filmy OBJEKT MÉ TOUHY a TANEC S VÁŠNÍ.

V roce 2006 převedl Hytner na filmové plátno další divadelní hru, kterou již dříve režíroval na divadelních prknech – ŠPRTI (The History Boys). Dramatik Alan Bennett opět napsal pro film scénář podle vlastní divadelní hry.

Od roku 2009 se Hytner podílí na rozsáhlém projektu National Theatre Live, kde jsou celosvětově zprostředkovány přímé přenosy představení londýnského Národního divadla do kin. Hytner zde režíroval tragédii Faidra opět s Helen Mirren nebo drama Hamlet a další.

jarmil8

Režisér

Producent

Host

Herec

Seriály
2000

Changing Stages

Dokumentární
2000

The Making of 'Center Stage'

1989

The Heat Is On

Reklama

Reklama