Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

Marci 

všechny recenze uživatele

Někdo tady nechápe vysoké hodnocení filmu, já zas nízké... Nemám, co bych vytkla. Má to spád a dramatičnost, pravda je ta, že občas film nezapře svou divadelní předlohu. Po Věku nevinnosti je radost vidět Daniela Day-Lewise a Winonu Ryder opět spolu a v naprosto odlišných rolích. Day-Lewisův John Proctor je z rodu těch zemitých, spravedlivých sedláků (nevím proč, ale spolu s ním se mi vybaví třeba ještě František z Jasného filmu Všichni dobří rodáci). Oproti tomu Winonina Abigail je opravdu ďábelské stvoření s andělskou tvářičkou. Sympatická byla i postava Elizabeth, Proctorovy ženy v podání Joan Allen. Závěrečná scéna mezi Elizabeth a Johnem byla nejen scénou smíření a odpuštění, ale nejhezčím vyznáním manželské lásky, jaké znám. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Tak jsem čekala nějáké historické drama o tom jak se lidi zblázdnili a začali obviňovat a upalovat čarodějky, ale dostalo se mi historického drama o šíleně historickejch ženskejch, který jen běhaj, ječej, předstíraj, že jsou posedlý ďáblem a obviňujou všechny které nemají rády. Winona Rider to skutečně zahrála bravurně, o tom žádná. Nebylo to špatné, ale protože jsem čekala něco jiného tak jsem se docela zklamala. Dávám 3*, a upřímně mě i zklamal konec *spoiler* docela mě štvalo, že ty "čarodějky" nakonec utekly a nikdo je nepotrestal. ()

Reklama

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že můj oblíbený Daniel Day Lewis(přitom jak málo hraje) se tady podruhé setkává s Winonou Ryder (poprvé ve Věku nevinnosti) a i podruhé to mezi něma jiskří i když trošku jinak, než tehdy. Na Čarodějky ze Salemu běžela kdysi ohromná reklama a i já jsem patřila mezi jejich natěšence. Tajemno člověká láká, obvzlášť, když se ho přímo netýká. Dobová atmosféra je tady hodně silná, lesy a něco co se v nich odehrává, strach a manipulace, kdy jen zlost a pomsta spouští pohromu, která se nad Salemem pomalu, ale jistě táhne. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Dcéra evanjelického farára je zosobnením satana. Farmár John Proctor s manželkou sú zas veľmi sympatickými pozitívnymi hrdinami, ktorí sú pre vernosť Bohu, pravde a dobru ochotní aj zomrieť. A máme tu aj lavírujúcich sudcov - raz na jednu, raz na druhú stranu, čo z nich nakoniec spraví nie nástroje Božej spravodlivosti, ale satanovej skazy. Všetko umocňuje to, že táto dráma vychádza zo skutočných udalostí. Film je mimoriadne presvedčivý, zaujímavý, napínavý a dojímavý - od začiatku až do konca. ()

crha 

všechny recenze uživatele

Drama u kterého jsem se místama musel smát. Srovnávat s Kladivem je podle mě namístě, zvlášť, když ho Kladivo rozcupákuje na plné čáře. Winona tady hraje největší čubku na světě, ale jejím kukadlům bych stejně odpustil všechno, jediný kdo mi vadil byl ten její kolektiv. Hrůza, hnus, k zblití, na ránu... Ale zpátky k filmu, v Salemu jsou dobří a neokoukaní herci, ale místama děj hraje moc na city a hlavně se z celého filmu dalo vytěžit mnohem víc. Třeba soudce byl měkejš, takový Boblig by s nima zatočil líp. 60% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Salem se jmenují tři města v USA. První dvě se nacházejí ve státech Illinois a Oregon. Salem, který se neblaze proslavil čarodějnickými procesy, leží ve státě Massachusetts. (Petulka88)
  • Proces s čarodějnicemi proběhl v Salemu v roce 1692. Na jeho konci bylo 19 rozsudků smrti... (Petulka88)

Reklama

Reklama