Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

Germanotta 

všechny recenze uživatele

Ťažko pochopiť zmýšlanie Abigail a jej snahu obviniť každého z bosoráctva i keď ona sama je bosorka ako šlak. Nechápem ako to tým dievčatám mohli uveriť, veď to bolo úplne jasné že všetko predstierajú. Má to trošku nedostatky v scenári. Po dramatickej stránke absolútná špička, po dejovej stránke to už trošku pokulháva. Winona Ryder ako záporačka sa mi veľmi páčila, páči sa mi jej štýl dramatizovania. Ale ťažko pochopiť hlavy ostatných "čarodejníc" raz sú nevinné, raz vinné, raz vidia duchov, raz nie. Tento film je mierne chaotický a divákovi nedá nič nové. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Už vím proč nemám rád Winonu Ryder. Je to přesně kvůli tomuhle filmu. A přitom to zahrála naprosto skvěle. Něco jako Ta úča z Harryho Potra, který ani nemůžu přijít na jméno. Celej film mě přesvědčil o tom, že flanďáci jsou a dycky byli jantaři, kteří si dělali co chtěli pod rouškou bóóóží. Asi to v améru nebylo tak přísný jako u nás v europě, ale i tak se tam našlo pár vygumovanejch šílenců. Už sem teda viděl přísnější "inkvizitory", asi největší masér ve Jméno růži. Tenhle byl hodně slabej a ani z něj moc nešel strach :o). Na filmu oceňuju, že to neskončilo happy endem, což se jen tak nevidí. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čo dokáže narobiť jedna odmietnutá žena. Nakoniec som ani nepremýšľal nad monštróznosťou samotných procesov, keďže sú všeobecne známe, ale skôr nad pomerom viny v celkovej mozaike hrôzy. Na počiatku je totiž stále, chtiac nechtiac, nadržaný chlap, a nech ho jeho svedomie trápi na maximálnu možnú mieru, nič s týmto faktom neurobí. No a nasleduje domino spôsobené zákernosťou, hlúposťou, davovým šialenstvom a fanatizmom. Že to nemôže skončiť dobre, musí byť každému od začiatku jasné. Herci sa snažia čo to dá, réžia je ale skôr rutinná a postavy väčšinou tak nesympatické, že by ste ich najradšej povesili po desiatich minútach. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Drama režiséra Nicholase Hytnera mě naprosto uchvátilo a nadchlo. Winona Ryder se ve své roli vyžívá natolik, až bych i já uvěřil v to, že je posedlá ďáblem. Daniel Day-Lewis je coby John Proctor takřka dokonale kladný a jeho procítěnost, zoufalství, ale i hrdost doslova tryská z filmového plátna. Sugestivní podání dramatického příběhu je opravdu jedinečné. Možná trochu přeháním ve vychvalování tohoto snímku, ale já ho beru za absolutní špičku. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Asi si dokážu představit, že spousta lidí tento film nedocenilo, nicméně já zcela upřímně si asi nedokážu představit proč. Film je dle mě natočen alespoň průměrně. Tak, aby nikoho neurazil a zároveň splnil asi ty základní filmařské podmínky. Ohledně scénáře bych asi řekl jasně, že to je v celku otravná záležitost, ale poté je otázka jestli je to jenom dobré zpracování a nebo zcela otravná záležitost. A asi bych nemohl říct, že se nekloním k alternativě prostě dobře zpracovaných sviní. Navíc si dokážu dost představit, že by to takto opravdu bylo. Za mě po tom všem asi docela povedený film, který ukázal posedlost lidí po moci, pomstě a spravedlnosti, která vede jen k další nenávisti. A pro mě trochu přijatelnější než Kladivo na čarodějnice. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Daniel Day-Lewis sa počas nakrúcania nesprchoval ani nekúpal, aby sa lepšie vžil do svojej úlohy. (busev)

Reklama

Reklama