foto

Nicholas Winton

  • nar. 19.5.1909
    Hampstead, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 1.7.2015 (106 let)
    Maidenhead, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nicholas Winton se narodil 19.05.1909 v rodině německo-židovského obchodníka Wertheimera. Rodina se přistěhovala do Anglie už v roce 1907 a změnila své příjmení na Winton. Po ukončení základní školy navštěvoval Nicholas internátní školu ve Stowe a zároveň se zaučoval ve Vojenské bance. Praxi poté získával v Německu a bydlel u příbuzných. Počátkem třicátých let se vrátil do Anglie. V roce 1938 se zapojil do záchrany židovských dětí z Československa, kterým pomáhal dostat se do Anglie až do vypuknutí války.

V roce 1998 Nicholase Wintona přijal na Pražském hradě prezident České republiky Václav Havel a vyznamenal jej za jeho čin řádem T. G. Masaryka. V roce 2002 byl potom v rodné Británii povýšen anglickou královnou do šlechtického stavu. O jeho záchraně stovek židovských dětí byly natočeny dva dokumenty, nejprve v roce 2000 DO CIZÍ NÁRUČE a poté v roce 2002 SÍLA LIDSKOSTI - NICHOLAS WINTON.

Petr "O.Peta" Ondrášek

Herecká filmografie

Dokumentární

2011 Britský tajný Schindler (TV film)
Nickyho rodina
2010 Inspirace dobrem (TV film) - a.z.
2002 Síla lidskosti - Nicholas Winton
2000 Do cizí náruče

TV pořady

2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace