Reklama

Reklama

Matěj Preisler

Matěj Preisler

nar. 28.04.2000 (24 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Pochází z významné umělecké hudební rodiny, je synem tragicky zesnulého a mimořádně talentovaného dirigenta Františka Preislera ml., který mimo jiné úzce spolupracoval s Karlem Gottem, a úspěšné houslistky Radky Preislerové. V devíti letech začal chodit do Kühnova dětského pěveckého sboru, s nímž vystupoval v řadě oper na scéně Národního a Stavovského divadla. Zde ztvárnil několik komparzních rolí, často i  nepěvecké epizodní role, a to mnohé z nich za premiérového uvádění (např. „Jakobín“, „Carmen“, „Únos ze Serailu“, „Tosca“, „Gloriana“, „Parsifal“…).

Dále díky Kühnovu sboru získal herecké zkušenosti i v minioperách – „Rybovy mše“ a muzikálu „Čert a Káči aneb Peklo v pekle“ od autora J. Temla, v režii E. H. Toperzzerové a při účinkování v představení „Veselé paničky Windsorské“ na Letních Shakespearovských slavnostech.

V roce 2015 opustil zpěv a dal se plně na filmařskou dráhu, vyhledal filmovou a televizní školu ELF Dream – Před kamerou, za kamerou, kde se naučil ovládat kameru, základy střihu, získal herecké, režijní, produkční i scénáristické poznatky, natočil a účinkoval ve videoklipu k písni Tonye Graves a usilovně se věnoval realizaci celovečerního koprodukčního filmu Eliška a svět fantazie.

V průběhu let se věnoval i tvorbě osobních neveřejných videí a projektů, kvůli kterým si vytvořil i činoherní skupinu, kde zdokonaloval své herecké, pěvecké, režijní i střihačské dovednosti a sám vyprodukoval i mnoho zdařilých prací (například zpravodajství „Na cimpr campr“ se satirickou tematikou a imitacemi na YouTube). Účinkuje také jako komparzista, v roce 2018 pracoval jako uvaděč na koncertech festivalu České doteky hudby a o rok později natočil svůj autorský krátký film Fixit.

V roce 2023 vystudoval bakalářský stupeň hrané režie na FAMO v Písku, kde natočil několik filmů, oceněných na festivalech v Česku i v zahraničí, vytvořil tvůrčí duo MP's s hercem Michalem Pazderkou, s nímž tvoří vlastní audiovizuální projekty, pomáhal s organizací MFF Juniorfest, příležitostně vystupuje jako hlasový imitátor známých osobností a také se věnuje dabingu.

Život je pro něho jedna velká komedie, alter-ego je Mr. Bean a jeho životní heslo zní: „Nikdy se nevzdávej a štěstí si tě samo vyhledá!“

MatejPr

Herec

Filmy
2020

Šarlatán

2019

Teroristka

Seriály
2019

Allmen

 

Tajemství Dahlií (E03)

Krátkometrážní
2024

Ježíšek neexistuje (studentský film)

2023

Chaos (amatérský film)

 

Nukleární apokalypsa pro pokročilé pionýry (studentský film)

Režisér

Filmy
2023

Andělská rapsodie (studentský film)

Dokumentární
2021

Viděno z nadhledu (studentský film)

Hudební videoklipy
2023

Alžběta Kolečkářová: Neřízená střela

Krátkometrážní
2023

Hříšníci (studentský film)

 

Světlo na konci jeskyně (studentský film)

2022

Suraj (studentský film)

 

Zkouška dospělosti (studentský film)

2021

Partička (studentský film)

2019

FIXIT (amatérský film)

Střihač

Pořady
2020

Pod zakrytým úsměvem

Krátkometrážní
2023

(NE)Správný čas (amatérský film)

 

Chaos (amatérský film)

Scenárista

Dokumentární
2021

Viděno z nadhledu (studentský film)

Krátkometrážní
2022

Suraj (studentský film)

2019

FIXIT (amatérský film)

Kameraman

Reklama

Reklama