Reklama

Reklama

Dan Inosanto

Dan Inosanto

nar. 24.07.1936 (87 let)
Kalifornie, USA

Biografie

Filipínský instruktor bojových umění a příležitostný herec Daniel Arca Inosanto se narodil 24.července 1936 v Kalifornii, v USA. Je také známý jako učitel i žák Bruce Leeho. V současné době je renomovaným odborníkem na bojový styl Jeet Kune Do, brazilské Jiu Jitsu, Muay Thai, MMA, filipínská bojová umění, včetně Eskrimy a Silatu. Dan začal cvičit bojová umění v 11 letech pod dohledem svého strýce, který ho učil Okinawa Karate, později i Judo a Jujutsu. Dan býval v mládí také žákem karatisty Eda Parkera.

V 60.letech se spřátelil s Brucem Lee. Díky němu se poprvé do filmu dostal jako kaskadérský dablér herce Maka, v první epizodě nazvané ´Kudlanka´ v známém seriálu The Green Hornet (1966). Dan v dokumentu I am Bruce Lee (2012) také přiznal, že Bruce Leemu poprvé představil zbraň nunčaku, kterou velmi brzy po představení začal ovládat tak, jako by s ní cvičil celý život. Dan Inosanto si zahrál nezapomenutelnou roli s Brucem Lee v Game of Death (1978), nebo si ho můžete pamatovat ze snímku Velké nesnáze v Malé Číně (1986) a spolupracoval na mnoha dokumentech o legendě Bruce Lee.

Dan Inosanto učil bojová umění svou dceru, která je herečka a kaskadérka Dianu Lee Inosanto, zesnulého Brandona Lee, Chai Sirisutea, což je zakladatel thaiboxerské asociace, oskarového herce Denzela Washingtona, Edgara Sulitea, který je zakladatelem bojového stylu Eskrima, nebo oskarového herce Foresta Whitakera a spoustu dalších známých choreografů a kaskadérů.

Epistemolog

Herec

Host

Pořady
2006

Bojová akademie

Reklama

Reklama