Reklama

Reklama

Hafsia Herzi

Hafsia Herzi

nar. 25.01.1987 (37 let)
Manosque, Francie

Biografie

Laureátka ceny César, udělované francouzskou Filmovou uměleckou akademií v kategorii nejlepší ženská herecká naděje z roku 2008, Hafsia Herzi, se narodila 25. ledna 1987 ve městě Manosque, v hornaté oblasti Alpes-de-Haute-Provence na jihu Francie. Její rodiče původem nepocházejí z Francie, otec byl Tunisan, zemřel v Hafsiiných deseti letech, matka Alžířanka, tanečnice břišních tanců. Hafsia vyrůstala v početné rodině se svými čtyřmi bratry a jednou sestrou jako šestá z dětí, nejmladší. Studovala v Marseille a svá středoškolská studia ukončila maturitou v roce 2005 (Bac STT - bakalaureát nauky a technologie využívané v terciární sféře). Často se o ní hovoří jako o nové Adjani (viz. Isabelle Adjani).

Ve třinácti letech herečka získala malou roli v komedii NOTES SUR LE RIRE/POZNÁMKY O SMÍCHU (2000) pro francouzskou televizi France 3 a zahrála si tak po boku Thomase Jouanneta. Po několika televizních rolích v komparsu se Hafsia představila na castingu, ve Francii známých, seriálů PLUS BELLE LA VIE a SOUS LE SOLEIL. Naneštěstí však byla do rolí obsazena. Tato záležitost příliš její herecké dráze nenapomohla, bohužel právě naopak, ale neúspěchy zavdaly příčinu vytrvat. Zarputilá, ale hlavně nadšená Hafsia, se rozhodla pokračovat v dalších castinzích až do dne, kdy si ji vybral Abdellatif Kechiche pro ztělesnění hlavní postavy ve filmu LA GRAINE ET LE MULET/TAJEMSTVÍ ZRNA (2007), snímku o marockých přistěhovalcích ve Francii. V roce 2008 byl film oceněn oním Césarem a Hafsia zazářila pod světly reflektorů. V jednadvaceti letech se stala jednou z nadějných hereček francouzského filmu a obdržela na 64. ročníku Benátského filmového festivalu cenu Marcella Mastroianniho.

Od této chvíle Pařížanka, začíná herečka tvrdě pracovat na odstranění svého marseillského akcentu a stává se hvězdou několika produkcí. Kvůli filmu LA GRAINE ET LE MULET přibírá 15 kg, aby v roli obstála co možná nejlépe. Závěrečná scéna týkající se břišního tance vyžadovala pět dní natáčení. Naproti tomu, že byla Hafsia ujišťovaná ve svém výkonu, neuměla tančit tak, jak role vyžadovala a musela během filmu absolvovat kurzy tance. Zraněná, dokonce tančila s dlahou. "Bylo to těžké: pro mou první roli v celovečerním filmu jsem musela přibrat na váze, udělala jsem to proto, že jsem před sebou měla někoho, kdo měl ve mě 100% důvěru. Musela jsem se změnit fyzicky a tančit. Závěrečná taneční scéna mi naháněla obrovský strach. Příprava byla fyzicky velmi náročná. Po natáčení jsem spala celý týden!“

Hafsia nikdy nestudovala nic, ani nenavštěvovala žádné kurzy, související s herectvím, ikdyž tvrdí, že herectví bylo vždy jejím snem. Po natočení LA GRAINE ET LE MULET započala univerzitní studia práva a zároveň konzervatoře. Také pracovala v hodinách přednesu na zjemnění svého marseillského přízvuku.

V souvislosti s dalšími rolemi se rozhodla kolem roku 2007 zaměřit výhradně na kinematografii. Od této doby natáčela se třemi produkčními týmy filmy: RAVAGES (2007) Christopha Lamotteho; FRANÇAISE (2008) Souad El-Bouhatiho a L'AUBE DU MONDE (2009) d'Abbas Fahdela. Dále se objevuje po boku Jeana-Paula Belmonda ve francouzském snímku Francise Hustera UN HOMME ET SON CHIEN/MUŽ A JEHO PES (2009) v podobě mladé uklízečky Leily. A zrodila se hvězda! Následují snímky LE ROI DE L'ÉVASION (2009), zde ztvárnila dospívající dívku Curly Durandot; ANONYMES (2009), DAWAHA (2009) a LES SECRETS (2010) v režii Raja Amariho; JOSEPH ET LA FILLE (2010) Xaviera De Choudense; LE CHAT DU RABBIN (2010) Joann Sfarové a Antoina Delesvauxe a také drama MA COMPAGNE DE NUIT/MÁ SPOLEČNICE ZA TMY (2010) Isabelle Brocardové a Helen Lawrence, které pojednává o architektce (Emmanuelle Béart v hlavní roli) zasažené rakovinou v terminální fázi, která se rozhodne zaměstnat mladou neznámou dívku (Hafsia Herzi). Ta se nachází v prekérní životní situaci, kdy hledá domov a snaží se usadit. Tato dívka pak ženu provází v jejích bolestech do posledního dne.

Barbora "Sareen" Petrášová

Herečka

Režisérka

Filmy
2022

La Cour (TV film)

2021

Dobrá matka

2019

Tu mérites un amour

Scenáristka

Producentka

Host

Reklama

Reklama