Reklama

Reklama

Fess Parker

Fess Parker

nar. 16.08.1924
Fort Worth, Texas, USA

zem. 18.03.2010 (85 let)
Santa Ynez, California, USA

Biografie

Fess Elisha Parker, junior, americký herec. Vyrůstal poblíž San Angelo v Texasu, kde měl jeho otec farmu. Pravděpodobně by navždy zůstal farmářem, ale vypukla válka. Sloužil u námořnictva, po jejím ukončení využil svého práva a jako vysloužilec začal studovat. V roce 1950 absolvoval Texaskou univerzitu, obor dějiny. S bakalářským diplomem odjel do Kalifornie, kde studoval herectví a obhájil doktorát na Univerzitě Jižní Kalifornie.

Od padesátých let začal hrát. Roku 1952 získal roli Clema McClouda v UNTAMED FRONTIER. Následně podepsal smlouvu s Walt Disney Studios, takže se roku 1954 objevil v hlavní roli tv seriálu DAVY CROCKETT. Úspěch seriálu dal vzniknout filmům DAVY CROCKETT, KING OF THE WILD FRONTIER a DAVY CROCKETT AND THE RIVER PIRATES (Davy Crockett byl skutečnou historickou postavou Států. Padl při obraně misie Alamo, o které pojednává western ALAMO z roku 1960.) Poté se stal hvězdou filmů UKRADENÝ VLAK, WESTWARD HO THE WAGONS a ZRZOUN. Roku 1991 mu tato společnost udělila cenu Disney Legends v kategorii Film a televize. (Je to takový disneyovský Oscar, udělovaný od roku 1987, kdy ji poprvé získal Fred MacMurray. Ale např. roku 2013 byl posmrtně vyznamenán Steve Jobs v kategorii Animace.)

V období let 1964 až 1970 následoval projekt DANIEL BOONE. Parker zde některé díly režíroval a působil jako producent. V roce 1974 natočil svou poslední THE FESS PARKER SHOW a nastartoval druhou kariéru. Začal prodávat nábytek, působil jako hoteliér a ve Státech je též známý jako vinař. Jeho vinné sklepy v údolí Santa Ynez si udělaly velmi dobré jméno. V soukromí jej pojilo dlouholeté přátelství s Ronaldem Reaganem. V roce 1985 doprovázel prezidenta na státní návštěvě Austrálie a jeden čas se s ním počítalo na místo velvyslance této země. V soukromém životě - 18. ledna 1960 se oženil s Marcellou Belle Rinehartovou.

ČSFD.cz

Herec

Host

Režisér

Seriály
1964

Daniel Boone

Reklama

Reklama