Reklama

Reklama

Petr Horálek

Petr Horálek

nar. 21.07.1986 (37 let)
Pardubice, Československo

Biografie (1)

Petr Horálek je český astronom, astrofotograf, spisovatel a cestovatel. Narodil se v Pardubicích, kde dlouhodobě působil na tamní lidové hvězdárně jako průvodce a tvůrce audiovizuálních pořadů pro veřejnost. Po studích astrofyziky na Masarykově univerzitě v Brně krátce pracoval na observatoři v Ondřejově a v Úpici. Poté vycestoval na cestu kolem světa, počínaje Novým Zélandem, a v roce 2015 se stal prvním českým fotovyslancem Evropské jižní observatoře. Jeho… (více)

Zajímavosti (5)

Zázrak ve stínu Měsíce (2024)

  • Veškerý hudební podkres ve filmu pochází z veřejně přístupné databáze hudebních ambasadorů Evropské jižní observatoře (ESO). Petr Horálek je prvním českým fotovyslancem této mezivládní organizace a v roce 2019 pro ni natočil krátké dokumentární video o zatmění Slunce upozorňující na blížící se úkaz nad jednou z observatoří ESO. (imaginer21)

Zázrak ve stínu Měsíce (2024)

  • Při sledování dokumentu se může zdát, že při zpovědích Petra Horálka je občas zvuk drobně nesynchronizovaný s obrazem. Není to technická chyba. Zvuk z těchto záznamů byl natolik špatný, že Petr Horálek si po návratu z Mexika opatřil kvalitní mikrofon a všechny tyto vstupy předaboval. Trvalo mu to asi 30 hodin čistého času, než byl spokojen s výsledkem. Nápad s předabováním mu doporučil Pavel Gabzdyl, dlouholetý tvůrce fulldomových pořadů a spolupořadatel mezinárodního Fulldomového Festivalu v Brně. (imaginer21)

Zázrak ve stínu Měsíce (2024)

  • Perioda opakujících se zatmění, kterou Petr Horálek zmiňuje, se nazývá „saros“ a objevili ji mezopotámští astronomové už v 7. století před Kristem. Trvá 18 let, 10 (11) dní a zhruba 8 hodin. V dokumentu jsou tedy k vidění dvě po sobě následujující zatmění jedné periody – z Turecka v roce 2006 a Mexika v roce 2024 – která dělí právě tento časový úsek. (imaginer21)

Galerie (4)

Reklama

Host

Herec

Dokumentární
2024

Zázrak ve stínu Měsíce

2020

Helios (TV film)

Scenárista

Dokumentární
2024

Zázrak ve stínu Měsíce

2022

Podmanivá koróna (studentský film)

Režisér

Dokumentární
2024

Zázrak ve stínu Měsíce

Střihač

Dokumentární
2024

Zázrak ve stínu Měsíce

Reklama

Reklama