Reklama

Reklama

Tyler the Creator

Tyler the Creator

nar. 06.03.1991 (33 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Tyler Gregory Okonma se narodil v Ladera Heights v Kalifornii. S otcem nigerijského původu se nikdy nesetkal. Jeho matka je afroamerického a evropsko-kanadského původu. V sedmi letech si vystříhával obrázky z alb a tvořil si tak přebaly pro své vlastní imaginární alba, včetně názvů a délek skladeb, ačkoliv neměl nic nahrané. Vystřídal 12 různých škol v Los Angeles a Sacramentu. Pracoval dva týdny pro FedEx a dva roky pro Starbucks.

Jeho hudební kariéra začala na internetu a odtud se nakonec rozběhla. Jeho jméno pochází z jeho profilu na Myspace, který používal k socializaci s jinými umělci a zveřejňování svých raných písní v raných letech. V roce 2007 Okonmam založil hudební kolektiv Odd Future, známý také jako Odd Future Wolf Gang Kill Them All a OFWGKTA. Kromě Okonmy mezi členy kolektivu v průběhu let patřili Hodgy Beats, Jasper Dolphin, Mike G, Left Brain, Domo Genesis, Matt Martians, Pyramid Vritra, Casey Veggies, Earl Sweatshirt, Syd tha Kid, Taco a Frank Ocean spolu s několika dalšími.

Kromě hudby se Odd Future pustili do módy s vlastní řadou oblečení a zahráli si ve své vlastní komediální skečové show na AdultSwim s názvem Loiter Squad, která trvala tři sezóny. Odd Future vzbudili kontroverzi kvůli svým textům, které někteří popisovali jako násilné, misogynní a někdy dokonce homofobní. Kontroverzní dovádění Odd Future vedly k zákazu skupiny na Novém Zélandu v roce 2014. Tyler a ostatní tvůrci tak začali sólovou kariéru. Odd Future od roku 2016 neprodukovala nic kolektivně, takže fanoušci akceptovali nečinnost skupiny jako její zánik.

Jeho prvním dílem byl mixtape „Bastard“ v roce 2009, který sklidil chválu a vedl k nahrávací smlouvě. Poté v roce 2010 vydal skladbu „Yonkers“ a v roce 2011 vydal své první studiové album „Goblin“. „Goblin“ obsahoval prvky od členů Odd Future, přičemž většinu alba produkoval Okonma. Podobně jako u Odd Future, „Bastard“ a „Goblin“ také vyvolali kontroverzi. Nicméně kritici práci stále chválili a Goblin se objevil na několika koncích roku seznamů za nejlepší album.

Poté, co si Okonma získal reputaci a loajální fanoušky, pokračoval ve vydávání hudby a podílel se na módě mimo Odd Future. V roce 2011 vytvořil módní značku Golf Wang, která se inspiruje kulturou skaterů, hip hopem a sneaker kulturou vyrábějící skateboardy, tenisky a oblečení. V roce 2012 založil každoroční hudební festival Camp Flog Gnaw. V roce 2013 vydal album „Wolf“, na kterém opět vystupovali jeho spolupracovníci z Odd Future a někteří z jeho hudebních hrdinů jako Erykah Badu a Pharell Williams. V návaznosti na „Wolf“, „Cherry Bomb“ z roku 2015, se také objevil Williams a další velcí umělci, jako jsou Lil Wayne, Kanye West, Charlie Wilson a Schoolboy Q.

Po světovém turné k „Cherry Bomb“ čekal Tyler dva roky, než v roce 2017 vydal „Flower Boy“. Album znamenalo posun v jeho tvorbě, která byla známá tím, že byla drzá a občas zahrnovala černý humor, k práci, která byla pro Okonmu a jeho okolí osobnější, do skladeb byly začleněné jazzové prvky. „Flower Boy“ se setkal s širokou chválou a uznáním. Dostalo se na 2. místo v Billboard 200 a vyneslo Okonmovi nominaci na Grammy za nejlepší rapové album. Po úspěchu „Flower Boye“ Okonma vydal projekt zaměřený na animovaný film Grinch z roku 2018 poté, co byl osloven, a nazpíval píseň „You're a Mean One Mr.Grinch“ pro film a jeho oficiální soundtrack.

Roku 2019 vydal své páté album s názvem „IGOR“. „IGOR“ sleduje vzestupy a pády, kdy se Okonma stal „Igorem“ kvůli situaci neopětované lásky. Okonma sám album popsal jako „žánrový“ a jedinečný ve srovnání se svými předchozími alby. V roce 2020 přinesl tvůrci jeho první cenu Grammy za nejlepší rapové album, za což byl „velmi vděčný“, ale využil příležitosti a vyjádřil, jak to bylo také „nezaujatým komplimentem“ kvůli tomu, že Grammy vyloučila černošské umělce z hlavních kategorií a přesunula je do kategorií „rap“ a „urban“.

V roce 2021 vydal album „Call me if you get lost“, kde se opět jako umělec posunul. Jako herce jsme ho mohli vidět například v seriálech K smíchu nebo v Regular show.

Vojtěch "KGBelik" Devátý

Herec

Host

Skladatel

Seriály
2017

The Jellies!

Dokumentární
2019

Home Videos (seriál)

Pořady
2012

Loiter Squad

Hudební videoklipy
2023

Tyler, the Creator: Heaven to Me

 

Tyler, the Creator: Sorry Not Sorry

Tvůrce

Seriály
2017

The Jellies!

Pořady
2012

Loiter Squad

Producent

Pořady
2012

Loiter Squad

Režisér

Scenárista

Seriály
2017

The Jellies!

Pořady
2012

Loiter Squad

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno