Reklama

Reklama

Mireille Mathieu

Mireille Mathieu

nar. 22.07.1946 (77 let)
Avignon, Francie

Biografie

Mireille Mathieu, francouzská zpěvačka a šansonierka, se narodila 22. července 1946 ve Francii v Avignonu, jako nejstarší ze čtrnácti dětí do rodiny kameníka. Zpívání milovala od dětství, a tak se v roce 1962 přihlásila do pěvecké soutěže On chante dans mon quartier, kterou pořádal starosta Avignonu, a kde Mireille skončila na druhém místě za Michelle Torr. O dva roky později tuto soutěž vyhrála s písní La Vie en Rose ona sama, kterou dodnes zpívá jako ústřední melodii na svých koncertech.

21. listopadu 1965 se Mireille poprvé objevuje v televizi, jejím manažerem se stal Johnny Stark. O rok později vydává své debutové album En Direct de L'Olympia. Zpívala společně s orchestrem Paula Mauriata. Texty ji psal André Pascal, později Eddy Marnay, který psal texty i pro Édith Piaf, ke které je Mireille Mathieu často přirovnávána. Mezi její nejslavnější písně jistě patří Mon credo (1966), Qu'elle est belle (1966), Mon bel amour d'été (1969), Tarata-Ting, Tarata-Tong (1969), Une histoire d'amour (1971), Acropolis Adieu (1971), Une femme amoureuse (1980) původně píseň A Woman in Love od Barbry Streisand, La vie en rose nebo Mon Dieu od Edith Piaf.

Mireille Mathieu také nazpívala slavné duety jako Un homme et une femme, Tout a changé sous le soleil, Celui que j'aime, Les Moulins de mon cœur, C'est en septembre, You and I/Toi et moi, Quiereme Mucho/Où est passée ma bohème, La Tendresse, Une vie d'amour, À quoi ça sert l'amour a spoustu dalších. Jejími pěveckými partnery byli např.: Charles Aznavour,  Michel Legrand, Sacha Distel, Johnny Hallyday, Julio Iglesias, Michel Sardou nebo Frank Sinatra. Také byla první západní zpěvačkou, která koncertovala v Číně. Velmi oblíbená je v Rusku, kde zpívala se sborem Rudé armády. Několikrát koncertovala i v Československu. Mireille Mathieu je držitelkou řady ocenění.

Mireille Mathieu je dodnes svobodná a bezdětná dáma. Nejlépe se cítí v kruhu úzce rodinném a obklopena svými přáteli. O svém životě napsala knihu Oui, je crois ve spolupráci s Jacqueline Cartier, vydanou v roce 1987 a La véritable Mireille Mathieu ve spolupráci s Emmanuel Bonini vydanou v roce 2005. Za svou kariéru nazpívala zhruba 1200 písní v devíti jazycích. Vydala na 40 alb. V roce 2012 vydala album převzatých písní od Edith Piaf. V současné době připravuje nové německé album Wenn mein Lied deine Seele küsst. 

Cucina_Rc

Herečka

Host

Reklama

Reklama