Šťastný nový rok

Komedie

Francie / Itálie, 1973, 115 min

Claude Lelouch

Francis Lai

Nevím kde se zde vzala informace, že tento film je komedie. To je úplně absurdní. Podstata, krása a fantastický zážitek z tohoto filmu spočívá v tom, že je to kombinace všeho, co je možný v životě zažít a hlavně prožít. Tedy radost, napětí, dramatické situace, strach, štěstí, smůlu, odvahu a hlavně lásku. Vynikající herecký výkony, zejména Lino Ventura v samotným finále filmu je prostě nazapomenutelný a jeho závěrečný pohled, to mě úplně poskočilo srdce radostí, že existuje někdo, kdo mě dokáže pouhým jedním pohledem přesvědčit o svém mimořádném hereckém talentu. Původně jsem chtěl dát 4*, ale za tu nádhernou písničku La Bonne Annee od Mireille Mathieu nehodlám být za hvězdičkovýho skrblíka.(6.11.2008)

Proč si pár hodin před Novým rokem nepustit Šťastný nový rok, který jsem dostala k Vánocům od Pshimiho? blesklo mi hlavou. Hlavní protagonista mi byl povědomý hned, vzápětí jsem si vzpomněla, že kradl už v Dobrodružství je dobrodružství. První půlka byla dobře rozjetá, bavilo mě pozorovat jejich převleky, masky a hru na staříka s umírající sestrou a byznys se sličnou majitelkou antikvariátu. Pak už to bylo moc upovídaný, roztahaný, zkrátka to ztratilo jisrku, takže celkově slabší tři *. A písnička byla pěkná, to souhlasím, Pshimi. P.S. Šťastný nový rok všem!:o)(31.12.2008)

Pozoruhodné, nezaslouženě opomíjené dílo předního francouzského a světového filmového režiséra a tvůrce představuje jeden z monumentů francouzského a evropského herectví s celosvětovým přesahem Lina Venturu v pro něj naprosto atypické úloze. Jedinečná Lelouchova schopnost tvořit dílo od díla vlastní žánr téměř vždy vede k působivým výsledkům. Zdánlivě banální detektivka či thriller se mění doslova pod rukama tvůrce a před očima diváka v hlubokou sondu do aktuálního stavu tehdejší francouzské společnosti, do tehdy palčivého tématu konfliktu skutečné ženské emancipace a stále silného tradicionalistického patriarchálního mužství. Lino Ventura a jeho přemýšlivý drsňák z podsvětí je v podstatě slušným člověkem, se kterým se život nemazlil, a on se, dá-li se to tak napsat, nemazlil naopak s ním. Síla hlubokého přelomového milostného citu, lásky škádlivé čarodějky, koná divy. Jedinečná závěrečná scéna, jejímž dominantním činitelem je unikátní Venturova mimika, je vskutku nadčasová. Evropští drsňáci mají – na rozdíl od svých amerických alternativ – srdce, cit a vlastně i mozek, schopný myslet a cítit také očima toho druhého; jsou – minimálně v zklasičtělém Venturově podání – skutečnými, opravdu mužnými a celými lidmi. NOVÝ ROK je filmem, na který se nezapomíná. Dramatem, které je přesvědčivě mocno i nedramatického, lidského závěru. Závěru lidstvím prosyceného všedního dne. Slušného a současně hlubokého a smysluplného lidského života. Života, který může prožít kdokoliv z nás, najde-li v sobě k tomu dostatek vůle a moudrosti.(11.10.2009)

S každým novým filmem Claude Leloucha u mě tento francouzský režisér stoupá na žebříčku a nezbyde mi, než ho zařadit do své topky. Kvalitní chytrá filmařina, která diváka nijak nešetří, takže i při žánrovém filmu musí napínat mozek. Kvalitní scénář ve spojení s výborným hereckým obsazením a citlivým režijním vedením dal vzniknout kriminálce kombinované s milostným příběhem. Jak je u Leloucha zvykem, od první scény vzdává hold filmovému umění, když v úvodní scéně trestanci koukají na filmové představení a v několika dialozích hrdinové řeší svůj vztah k filmům. Tématicky Lalouche navazuje na svůj starší snímek Muž a žena. Tentokrát ale zasazuje svůj příběh do atraktivnějšího rámce přípravy zločinu. Milé a důvěryhodné dialogy, drobné gagy a slušné tempo. Celkový dojem: 90 %. Lalouch netočí špatné filmy, ale zatím jsem vždycky dal jen čtyři silné hvězdičky. Tentokrát s klidným svědomím dávám pět.(17.11.2008)

Milá komedie o vztahu dvou nevšedně uvažujících lidí.(22.1.2009)

Simon vymyslí úžasný plán, jak vykrást klenotnictví. Jenže cestu mu zkříží jeho femme fatale. Lino Ventura v roli šarmantního, leč nevzdělaného svůdce Simona, získává srdce Francoise (Francoise Fabianová). A během tohoto náročného úkolu ještě musí dohlížet na svého poněkud primitivnějšího kumpána Charlota (Charles Gérard). Velmi zdařilá romantická krimi komedie.(20.5.2011)

Je 31.12.2008, 23:35. Právě jsem se dodíval na film tomuto večeru vskutku příznačný. Lelouch, jak ho mám rád. Krásný příběh, krásná hudba a v tomto konkrétním případě skvělý Lino Ventura. Sice to nebylo dokonalých 5*, ale jsou to velice silné 4 a připojil bych se k Pshimimu - už jenom za tu krásnou písničku dostane plný počet :) PF 2009!(31.12.2008)

Komedie v popisu opravdu není na místě. Je to drama, ale spíš životní drama. Jaké to je když se potkají muž a žena z úplně jiných sociálních poměrů = Ona, vychovaná v kulturním prostředí, žije s intelektuály, vedou intelektuální debaty. On, bývalý vězeň, který se nevyzná v umění, nechodí na filmy a nemá přehled o tom co je moderní. Přesto to funguje a jak to dopadne ? Tak jak by jste nečekali, ale to musíte zjistit sami. Jinak L. Ventura mi zde připomíná J. Gabina, který mimiku moc nepoužívá ! Skvělá hudba na začátku ( Francis Lai - un home une femme ) http://www.youtube.com/watch?v=aLTKVh8SrIU(19.4.2009)

Pomalý a nudný fungovat to mohlo v tom roce 1973 a to mi bylo 10, takže jsem na pomalý filmy zvyklej.Děj vyprávěný na přeskáčku to úplně dorazí.Ano jsem hroznej, nemám respekt k velikánům sv.filmografie :)(2.9.2009)

Dobrá úsměvná gangsterská komedie. Krást se vyplácí, pokud se vám povede lup shovat, pak už jen přečkat nějaký ten čas v chládku a pak stačí už si jen užívat. I když si člověk vše naplánuje, jak by chtěl vše udělat, tak ho stejně občas něco nebo někdo překvapí a celý plán je v troskách. A pak sblížení dvou velmi odlišných lidí, ale kteří jsou zároveň stejní a proto mají šanci ke společnému životu. Simon (Lino Ventura) se vrací z vězení a za pomoci kamaráda Charlota (Charles Gérard) se snaží vykrást další klenotnictví. Má výborný plán, ale... V roli ženy, která okouzlí Simona hraje půvabná Francoise Fabian. Velmi zábavná komedie o nejistém povolání zloděje..(9.7.2009)