Siegmund

Siegmund

Stanislaw Siegmund

Technický redaktor

31 bodů

od nejnovějšíchpodle abecedypodle hodnocenípodle roku vzniku filmu
<< předchozí 1 2 3 4 5 6
    • 2.1.2012  08:25
    Konec světa (TV film) (1991)

Ano, přesně tak má vypadat dokumentární film! Z každého záběru čiší opravdové mistrovství dokumentaristy. Je škoda, že pan Špáta nemá následovníky. Dnes se autentičnost a akčnost dokumentu nahrazuje neklidnou kamerou, nepřirozeným zrychlováním a zpomalováním během filmu, děsivým zoomem a hlavně nekonečnými záběry na lidi, kteří popisují nějaké děje.

• 27.12.2011  07:43
    Sněhová královna (1957)

Nádherné, dětem snadno pochopitelné zpracování. Zlo je zlé, dobro je dobré. Pěkné animace, dokonalý dabing. Film ani po letech neztrácí nic ze své krásy.

• 27.12.2011  07:36
    Sněhurka (TV film) (2009)

Příběh Sněhurky byl zfilmován již mnohokrát. Problém je v tom, že animovaná verze z roku 1937 nastavila laťku příliš vysoko.Německé zpracování Sněhurky je mimořádně ošklivé. Sněhurka není půvabná, zlá královna nevypadá nijak zle a trpaslíci vypadají jako banda pobudů. Jednání královny je málo rafinované, Sněhurka působí jako hloupá husa. Prostě ztráta času, Dětem bych film nedoporučoval. Mohly by k Sněhurce a celému příběhu získat odpor.

• 25.10.2011  18:30
    Cesta domů (2009)

Zpočátku jsem měl dojem, že by to mohl být zajímavý dokument, ale nakonec se z toho vyklubal celkem nudný film, který sice upozorňuje na to, že se do USA ročně snaží uprchnout asi 100 tisíc dětí, ale přesto ničím nezaujme a nic nevyřeší. Viz komentář od uživatele Ilhan.

• 12.10.2011  22:14
    En tu ausencia (2008)

Je opravdu těžké o tomto filmu něco napsat a zůstat přitom ve zcela obecné rovině, aby nebyl čtenář těchto řádků ošizen o zcela nevšední děj. Myslím, že to docela pěkně vystihl ve svém komentáři FIBO. Totiž ať se na ten film díváme z jakého chceme pohledu, nakonec zjistíme, že ani jeden z nich nebyl zcela správný. Téměř celý film se děj vleče. To ale jen proto, aby se vytvořil dostatečný prostor pro divákovu fantazii. Po zhlédnutí si nakonec řeknete, že na to, co film sdělil, nemusel být ani tak dlouhý a možná vás i zamrzí, že nás jeho tvůrci tak nějak celou dobu vodili za nos.

• 10.9.2011  07:12
    J'attendrai le suivant... (2002)

Je vidět, že se i kratičkým filmem dá mnoho sdělit.

• 25.8.2011  11:48
    Dívka s mušlí (1980)

Vynikající film, skvělé herecké výkony, zejména Dity Kaplanové! Film je sice smutný, ale je téměř dokonalý. Docela mě rušily ty vzpomínkové scény. Pohnutý děj, kde každý má svou pravdu a nějak se nedaří ty jednotlivé pravdy skloubit. V každém případě to je film, který vždy stojí za podívání.

• 3.8.2011  18:42
    Jakub (1976)

Přes pěkné herecké výkony obou hlavních postav se dle mého názoru jedná o spíše podprůměrný film. Divákovi je od prvních minut jasné, proč byl Jakub šest let v dětském domově. Přesto víc než hodinu čeká na to, až to ve filmu vyjde najevo. Děj se neskutečně vleče. Jen tu a tam je divák obšťastněn nějakou klukovinou. Pokud z filmu plyne nějaké poučení, tak snad jen takové, že by se před dětmi neměla utajovat pravda, i když je nepříjemná a krutá. Pořád je lepší dovědět se ji od svých nejbližších (rodičů), než od cizích dětí a dospělých.

• 12.6.2011  20:07
    Dědeček, Kyliján a já (1966)

Je to zvláštní, ale tento film jsem neznal. Při jeho sledování jsem se nechal unášet přirozeným a přesvědčivým výkonem Davida Scheinera, který hrál Jožku. Vzhledem k tomu, že není ve schopnostech ani ne 8letého kluka naučit se tak perfektně filmovou roli a tak prvotřídně ji zahrát, musel se s ní David Scheiner opravdu sžít. Filmové zpracování námětu je prvotřídní. Děj volně plyne a má hlavu a patu. Naprosto nenásilnou a dětem srozumitelnou formou je zde podáváno životní dilema Jožkova dědečka. Jožkův dědeček býval v Královicích převozníkem. Nyní tam je však postavený most a dokonce se bude bourat i jeho chalupa. Dědeček se proto rozhodl odejít do domova důchodců. Jožkovi se jeho rozhodnutí však vůbec nezamlouvá a dědečkovi ho rozmlouvá. Má se děda nechat dětskými argumenty přesvědčit a postavit si novou chalupu jinde? Pozornému divákovi jistě neujde drobný logický nedostatek. Když se Jožka rozhodne vydat se za dědečkem, nastupuje do tramvaje. Číslo tohoto vozu je 6227. Jede ovšem vozem s číslem 6160. Nakonec však vystoupí z vozu číslo 6246. Přitom, jak s rozhovoru s průvodčím vyplývá, jede přímo, tedy bez přestupování, až na konečnou. Nemohl tedy přestoupit do jiného vozu. V souvislosti s tímto filmem mě napadá následující příměr. Dříve lidi museli při psaní textů vystačit s tím druhem písma, které jim nabízel psací stroj. Když se však na počítačích objevily textové editory, které nabízely desítky, ba stovky druhů písem, začali je bezmyšlenkovitě používat. Jako by platila zásada, čím víc se jich v textu objeví, tím lépe. Dnes mají tvůrci filmů k dispozici také možnosti pro tvorbu triků a efektů, o kterých se jim dříve ani nesnilo. A jako by i zde platila zásada, čím jich bude ve filmu víc, a čím budou šílenější, tím lépe. Ano, těmi je potřeba ohromit diváka. Děj? Ten nezřídka stojí bohužel až na druhém místě.

• 15.5.2011  08:28
    Ferdinande, vrať se (TV film) (1984)

Myslím, že tuto krátkou pohádkovou komedii nejlépe charakterizuje úsloví: za málo peněz hodně muziky. Opravdu se v tomto televizním filmu podařilo jeho tvůrcům ve zkratce vystihnout všelijaké lidské vlastnosti i bezelstnost a upřímnost malého chlapce. Myslím si, že toto skromné dílko by mělo co říct i dnešním dětem, neboť hlavní myšlenka filmu – nemyslet jen a jen na sebe, ale i na lidi kolem sebe a také na zvířat a životní prostředí – je stále aktuální.

• 29.4.2011  18:22
    Do toho, do toho! (1964)

Milá, byť prostá až velmi prostá komedie, plná násilně vkomponovaných scén, které jsou předurčeny k tomu, aby byly legrační a úsměvné. Na film se dá dívat jen tehdy, když od něj člověk nečeká žádný hluboký filmový zážitek, ale chce se jen odreagovat. Potom k naprosté filmové pohodě brání už jen to, že ti, co neumějí francouzsky jsou nuceni číst titulky. Myslím, že kdyby byl film kratší, vypadla by z něj hluchá místa, která tam jsou očividně jen proto, aby byl film delší.

• 14.2.2011  22:16
    Zvony pana Mlácena (TV film) (1973)

To není film, to je defilé Josefa Kemra, Vlastimila Brodského, Luďka Kopřivy a Stelly Zázvorkové, kteří svým hereckým mistrovstvím dokázali pod taktovkou Zdeňka Podskalského vytvořit z celkem obyčejného příběhu nezapomenutelnou komedii. Divák se nekochá jen příběhem jako takovým, ale doslova hltá herecké výkony hlavních protagonistů. O tom se nedá moc psát, to se musí vidět.

• 23.1.2011  16:41
    Něco je ve vzduchu (1980)

Velmi nevýrazný až nezáživný film. Dívat se na něj sice dá, ale nemyslím si, že by diváka nějak výrazně obohatil nebo se mu zapsal do paměti. Vidět se však bez problémů a bez přesvědčování dá.

• 31.12.2010  10:51
    Materské znamienko (TV seriál) (1985)

Oficiální text distributora je velmi stručný a víc než nepřesný, neboť označovat seriál natočený v roce 1985 za současný prostě nelze.Naopak je film jakýmsi dokumentem, jak to bylo kdysi. V současné době by se totiž něco ani v náznacích podobného nemohlo stát. Seriál má příjemný děj a herecké výkony jsou také docela dobré. Ovšem mnohem horší to je se zpracováním. V seriálu jsou místa, která nemají prakticky žádnou výpovědní hodnotu, a tím pádem se nesmírně vlečou. Hned třeba v prvním díle působí víc než otravně líčení strastiplné cesty ke strýci. Děj filmu se stane velmi záhy zcela průhledným, ale nijak to nevadí. Divák jak se děj všelijakými oklikami blíží očekávanému konci. Mrzí mě, že v podstatě šťastný konec má i jedno smutné místo v tom smyslu, že Mariánova kamarádka zůstává v dětském domově. Plně chápu, že hlavní hrdina nemusí být dokonalý, ale přiznám se, že mi doslova trhalo uši Pipovo šlapání si na jazyk. Ale i přes všechna ta negativa seriál hodnotím, zejména pro jeho obsah, jako velmi dobrý. (Pátek 31.12.2010)

• 27.12.2010  17:54
    Sršne v úli (TV seriál) (1985)

Názvy jednotlivých dílů: 1. Prisťahovalci; 2. Klubovňa; 3. Súperi; 4. Boj; 5. Stará mama; 6. Kamaráti; 7. Slávnosť (Pondělí 27.12.2010)

• 26.12.2010  20:31
    Zlatá Kateřina (1934)

Odpočinkový až nudný film s nevýrazným dějem a s nuceně vytvořenou zápletkou, v kterém jasně dominuje rázná a v pravém smyslu slova udatná paní Kateřina v podání Antonie Nedošinské. Překvapil mě Otomar Korbelář jako syn Čechoameričana. Pěkný komentář Marthos. (Neděle 26.12.2010)

• 9.12.2010  18:12
    Obyčejný fašismus (1965)

P O Z O R ! ! ! DVD, které nabízí www.ritkavideo.cz je bez známého a vysoce ceněného komentáře, který čte Miroslav Horníček!

• 8.11.2010  19:37
    Hodinu nevíš... (2009)

Docela mi vadilo, že vraha ve filmu čekal jiný konec než ve skutečnosti. (Pondělí 08.11.2010)

• 11.9.2010  10:26
    Sladké pokušení (2007)

Příjemná neškodná komedie, plná všelijakých bláznivých lží a vykutáleností. Film nijak neútočí na divákovu mysl. Navodí příjemnou diváckou atmosféru a nechává diváka unášet pohodovým dějem. Skvělý odpočinkový film. Nestřílí se v něm, nejsou v něm žádné děsivé scény a přesto je dobře dívatelný. (Sobota 11.09.2010)

• 5.9.2010  15:11
    Domov (TV seriál) (1985)

Názvy jednotlivých dílů: 1. Peter; 2. Michal; 3. Útek; 4. Nový domov; 5. Sklamanie; 6. Keby ma mal niekto rád.

• 27.8.2010  08:48
    Na samotě u lesa (1976)

Není mnoho filmů, na které se dokážu mnohokrát opakovaně dívat, ale tento mezi ně patří. Já bych řekl, že je naprosto dokonalý a přesně šitý na českého člověka a poměry v Československu v 70. letech 20. století . (Pátek 27.08.2010)

• 25.8.2010  09:29
    Telefonní budka (2002)

Byl jsem mile překvapen. Je vidět, že když se to umí, tak se dá na malém prostoru natočit velký film. Myslím, že dál se rozepisovat o kvalitách tohoto filmu nemá smysl. Nejsem totiž mezi prvními, kteří k tomuto filmu píšou komentář a prakticky všichni už řekli všechno za mě. (Středa 25.08.2010)

• 24.8.2010  16:31
    Tajemné dítě (TV film) (2006)

Hezká, leč jen průměrná podívaná. Děj filmu je zpočátku dosti zmatečný. Teprve později se ustálí a dříve uvedené záběry dostanou jasný smysl. Zážitek ze sledování filmu se zvýší, když si divák uvědomí, že se děj filmu odehrává v druhé polovině 18. století. Tedy v době, kdy prakticky neexistovala žádná speciální zařízení pro hluchoněmé děti, kdy nebylo zařazování hluchoněmých lidí do normální společnosti běžné, kdy nebyla samozřejmostí znaková řeč a kdy si jen zřídka lidé uvědomovali, že hluchoněmý není totéž jako hloupý nebo duševně nemocný. (Úterý 24.08.2010)

• 24.8.2010  07:23
    Lásky jedné plavovlásky (1965)

Vynikající film! Neutuchající proud docela reálných příběhů. Vynikající přehlídka jedinečných dialogů. Kromě jiných herců ve filmu doslova září filmová manželská dvojice Ježková + Šebánek. Je to film, který můžu vidět každý týden a vím, že se mi neomrzí. Musím se pochlubit, že vlastním i německou verzi tohoto filmu. (Úterý 24.08.2010)

• 23.8.2010  08:16
    Wer küßt schon einen Leguan? (TV film) (2003)

Není mnoho filmů, které by se zabývaly a řešily problémy dětí v pubertě. Většinou to jsou filmy s dětmi a o dětech tak do 11 let. Další skupinou je pak až mládež starší než 17 let. I když je děj tohoto filmu dějově trošku přitažený za vlasy, mohl se takový příběh skutečně odehrát. Film se snaží na příběhu 13letého Tobiase zobecněně ukázat problémy dětí z rozvrácených a sociálně slabých rodin. Film nepostrádá napětí a dovede citlivého diváka zcela vtáhnout do děje. Bylo by dobře, kdyby tento film (a jemu podobné) byly ve větším povědomí lidské společnosti. Jasně z nich je totiž patrné, že mnoho zbytečných problémů vzniká z jednoho prostého důvodu, a to, že lidé spolu neumějí hovořit zcela upřímně a otevřeně. Kdyby to dokázali, zcela určitě by se předcházelo četným nedorozuměním. Film jsem viděl jak v originálním (německém) znění, tak i jeho slovenskou verzi. Musím Slováky pochválit za perfektní dabing. Za zmínku stojí i velmi dobré herecké výkony jak hlavního představitele (Frederick Lau), tak i ostatních dětských herců. Perfektní herecký výkon odvedl i přítel Tobiasovy matky Fritz. Byl přesvědčivě zlý. (Pondělí 23.08.2010)

• 20.8.2010  11:34
    Grandhotel (2006)

Je to takový film o ničem. Přišlo mi to skoro tak, jako že děj je násilně poslepován z jednotlivých příběhů hlavních postav. To, že to je komedie, jsem se dočetl až na ČSFD. Já jsem se u filmu nejen nezasmál, ale ani nepousmál, a to bych asi při sledování komedie měl, že? Hudba je na mnoha místech hlasitá natolik, že bez dálkového ovládání, kterým se dal ztišit zvuk, jsem film nemohl sledovat. Skoro jsem se přikláněl k hodnocení odpad. Musím však uznat, že film má i své pozitivní stránky. Předně se mi líbilo, že byl natáčený v Liberci a na Ještědu. Nejsem povoláním filmový kritik, ale musím přiznat, že se mi velice líbily herecké výkony všech hlavních postav. Už samotný výběr herců pro jednotlivé role byl skvělý. Podle mě se herci ke svým rolím velmi hodili. Všichni hráli velmi přirozeně, nenuceně a tím pádem přesvědčivě. I když jsem si zhlédnutím filmu neodnesl žádný nezapomenutelný kulturní zážitek, který by se vztahoval k ději, byl jsem plně spokojen, ba přímo nadšen, ztvárněním hereckých postav. (Pátek 20.08.2010)

• 17.8.2010  11:47
    Terror Stalks the Class Reunion (TV film) (1992)

Takový „normální“ thriller. Bez lekavých scén, bez přemrštěně děsivých scén, ale přesto dobrý. Nepostrádá napětí, i když děj je zcela průhledný. Myslím, že by se film dal hodnotit slovy jako odpočinkový thriller. (Úterý 17.08.2010)

• 9.8.2010  06:31
    Zlaté dno (1942)

Velice zdařilý film s králem komiků Vlastou Burianem. Nad veškerá očekávání v něm však Burian nevystupuje jako komik, i když je do filmu (očividně násilně) zapracovaná slabší komická scéna skládání žehlicího prkna. Vlasta Burian je ve filmu schopným podnikatelem; obchodníkem, který na malé obci vede papírnický krámek. Je váženým občanem a jako prodejce známý tím, že si svých zákazníků nesmírně váží a nakupujícím k zakoupenému zboží přidává malý propagační dárek. Přesto ho jeho děti, žijící v Praze, kterým se momentálně velmi dobře vede, přesvědčí, aby svůj krámek prodal a přestěhoval se za nimi do Prahy. Tatínek dlouho odmítá, ale nakonec pod vidinou, že bude svým dětem blíž, s prodejem souhlasí. Brzy však pozná, že neudělal dobře. V Praze ho nikdo nezná, děti na něho nemají čas, a tak se cítí osamocený a nepotřebný. Chybí mu práce. Tuto zoufalou situaci řeší tím, že se nechá do jednoho nově otevřeného papírnictví přijmout jako příručí bez nároku na mzdu. Záhy se ukáže, že pod jeho působením neznámý a nezavedený obchod začne vzkvétat. A tak tatínek bude moct nakonec pomoct i svým dětem, které mezitím zkrachovaly. Přesto, že jsem filmy s Vlastou Burianem vždy rád vyhledával, nepamatuji se, že bych ho v době socializmu někdy viděl. Film je nádherným vzorem malého úspěšného podnikatele. Musím přiznat, že nakupování v takovém obchodě, kde jsem prodávajícími osobně znám, a kde jsem jimi skutečně vítán, bych rád dal přednost před zcela neosobním nakupováním ve velkých supermarketech. Rád věřím, že takové obchody budou brzy zase existovat. (Pondělí 09.08.2010)

• 5.8.2010  08:43
    Drsná Planina (1979)

Pozoruhodně a až nečekaní dobrý film, jehož děj nás zavádí na západní hranici Československa nedlouho po II. světové válce. Kvalitní herecké obsazení, dobré herecké výkony, reálný děj ... to vše přispívá k tomu, že se divák nechá rád vtáhnout do děje. Vysoce hodnotím, že se i v tak vážném filmu podařilo najít místo na několik úsměvných scén, které přirozenou cestou odlehčovaly jinak ponurý děj. Řada klíčových scén se dala předvídat. Zejména pak pro ty, kteří znají film Král Šumavy; http://www.csfd.cz/film/4955-kral-sumavy/, případně ti, kteří měli možnost vidět seriál 30 případů majora Zemana; http://www.csfd.cz/film/71550-30-pripadu-majora-zemana/. (Čtvrtek, 05.08.2010)

• 4.8.2010  07:40
    Didier (1997)

Neškodná, bezvýznamná komedie s průhledným dějem. Odpočinkový film, u kterého se nezasmějete, nepobavíte, ale který Vás nebude pobuřovat ani urážet. Za zmínku stojí velmi kvalitní dabing. (Středa 04.08.2010)

<< předchozí 1 2 3 4 5 6