Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Mám rád tu snově depresívní futuristickou náladu tohoto dnes už kultovního filmu, který se stal nadčasovým právě díky vizuálnímu pojetí Ridleyho Scotta. Ani se nechce věřit, že ty krásné trikové záběry vznikly doslova v nuzných podmíkách na koleně a jak i dneska vypadají krásně. Zub času není znát. A nové uvedení na DVD a BD se teda po všech stránkách vyvedlo. Už jenom tím, že pan Scott s týmem šel během rekonstrukčních pracích vyloženě do extrému. Toto sci-fi prostě nestárne a aspoň u mě po každém dalším shlédnutí - a že jich věru bylo - zraje jako víno...A Vangelisova hudba je kapitola sama pro sebe. Jeden z filmů, které jsem si pořídil na originální VHS (verze s Deckartovým komentářem), poté na DVD jako Drector´s Cut (příšerná kvalita přepisu obrazu v lahůdkovém sběratelském boxu), na velice vydařeném DVD "The Final Cut" (luxusní sběratelská 5-ti disková edice v plechovém boxu) a nakonec na obrazově a zvukově ohromujícím Blu-ray, které ale je jen v klasickém modrém plastovém obalu, který jsem vyměnil za pěkný steelbook. A na 4K UHD disku bomba.

Kmotr II

Kmotr II (1974)

Můj nejoblíbenější...Dokonalé navázání na předchozí film, precizní vedení herců a nádherná kamera jsou hlavními devizami tohoto díla. Forma je úplně jiná než v první části a střídání časových rovin vyžaduje opravdu soustředění od první minuty. Odměnou je ale velkolepý zážitek. A Bob De Niro? Pacino? Musí se vidět, je to nepopsatelné. Herecké výkony při kterých se doslova tají dech. Pro mě nejsilnější scéna, když se Key (Diane Keaton) tajně vidí se svými dětmi a Michael (Pacino) jí zabouchne dveře před nosem. Z toho mrazí. Beze slov, oba hrají očima ..Síla!

Rivalové

Rivalové (2013)

A potom že se nedá vrátit v čase... Já jsem se díky Rivalům vrátil. S každým novým filmem je to jako s novým autem. Podívám se reklamu na něj, okouknu ho zvenčí, otevřu dveře a konečně se posadím. Rozhlédnu se z okna a naladím rádio, kde zrovna hrají Zimmerův nadpozemský soundtrack. Potom už zbývá jenom nastartovat, sešlápnout spojku, zařadit, přidat plyn a rozjet se...První asi polovinu báječné jízdy potkávám a seznamuju se s děním a lidmi okolo a potom pořádně šlápnu do pedálů a až do konce dvouhodinové jízdy už nezastavím...Tak nějak jsem si v kině připadal. Přiznám se, že jsem byl dojatý znovu vidět závod F1, kde Niki Lauda málem uhořel. Také přiznávám, že mě spousta scén emocionálně dostala. Závěrečný rozhovor mezi Huntem a Laudou byl potom tou třešničkou na už tak vynikajícím dortu upečeném režisérem Ronem Howardem, jehož Rush řadím v jeho bohaté filmografii k nejlepšímu počinu vůbec. A herci? Chris Hemsworth jako James Hunt byl výborný a Daniel Brühl Laudu nehrál. On jím byl...Jeden z nejlepších hereckých výkonů roku! Doufám, že páni Akademici budou mít oči otevřené. Jestli na mě kdysi v panoramatickém kině udělal obrovský dojem LE MANS, který ale klouzal po povrchu závodní dráhy tak RIVALOVÉ mě vtáhli dovnitř dění tak, že jsem vzrušením ani nedýchal..

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Obrovské zklamání v kině! Z toho, že už je konec.Temný rytíř je rozhodně víc než jenom bravurně převedené komiksové dobrodružství na filmové plátno. Je temným thrillerem o věčném a (bohužel) nikdy nekončícím boji dobra a zla. Úvodní scéna a představení Jokera nasadí vysoké tempo, které vydrží až do závěrečného finále. Rozepisovat se o tom, jak moc je dobrý Heath Ledger v roli psychicky narušeného padoucha, je opravdu zbytečné. Z jeho řeči, pohledů a gest mě vyloženě mrazilo. Jack Nicholson byl v prvním Burtonově Batmanovi skvělý, ale Ledger je geniální. "Temný rytíř" je první film o Batmanovi, jehož jméno není v názvu filmu a tak trochu napovídá, že o netopýřího muže zas až tak nepůjde. Nakonec o jeho nitru, začátcích a proč je tím, čím je, nám vypověděl dostatečně předešlý "Batman začíná". V novém filmu se příběh soustředí na svár toho dobrého a zlého, které je v každém z nás a že stačí mnohdy málo, aby převážila jedna strana. Spoléhat na někoho, že za nás rozhodne, nestačí. Tak jako nestačí alibisticky házet mincí, jako to činí v závěru zlomený Harvey "Two-Face" Dent ( v bravurním Eckhartově ztvárnění). A hrdina - takzvaný rytíř na bílém koni - naše problémy nevyřeší. Jak bude je opravdu na každém z nás....Apropos - tak jak vlastně Joker přišel ke svému zjizvenému úsměvu?!?

Casablanca

Casablanca (1942)

„Nám navždy zůstane Paříž“...a mě zůstal začátek jednoho krásného přátelství! Poté co jsem film "Casablanca" shlédl poprvé a to ještě dabovaný do němčiny, jsem se okamžitě začal zajímat o další filmy s Humphrey Bogartem. A vyplatilo se! "Casablancu" po každém shlédnutí si oblíbím snad ještě víc. Nevím, čím to, ten film má jakési magické kouzlo. A já se rád nechám vždy očarovat...

Počátek

Počátek (2010)

"Počátek" mi vnukl myšlenku, že život který žiju je sen a naopak když sním tak vlastně bdím...Film, který díkybohu nestojí na efektech, ale na mnohovrstveném příběhu, který ač se zdá strašně složitý je vlastně ve svém základě úplně jednoduchý. Poměrně dlouhý film, který mě chytil, nepustil a jehož konec u mě spustil emocionální katarzi pocitů a dohnal mě až k slzám. A závěr je dokonalým spojením filmového obrazu, zvuku, střihu, výborné hudby a obzvlášť hereckého výkonu Leonarda DiCapria. Právě ta několikasekundová scéna během celního odbavení je hodná Ocara. "Inception" je chytrým filmem, který se hned po uvedení stává pomalu a jistě kultovním. Hned tak z hlavy ho nedostanu a už se těším na další projekci...A každá další projekce ještě lepší a lepší! A že jich už bylo! "Inception" je pro mě filmová droga té nejvyšší kvality!

Rebel bez příčiny

Rebel bez příčiny (1955)

Bohužel se nikdy nedovím, jak by se herecky vyvíjel James Dean! Dokonalý herecký prožitek! Jeden z mých nejoblíbenějších filmů!

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)

O vtip a spád se postarali scénaristé zařazením Jonese seniora v podání nezapomenutelného Seana Conneryho. Zapámatovánihodné hlášky mezi otcem a synem jsou jenom třešničkou na dortu této nadmíru povedené části trilogie, kde se divák navíc i dozví, jak Indy přišel k jizvě na bradě a proč tak nemá rád hady.

Prokletý ostrov

Prokletý ostrov (2010)

Hustá atmosféra, tíživý hudební doprovod a o život doslova a do písmene hrající Leonardo DiCaprio v pro mě dokonalém, velice temném kriminálním thrilleru. Film, ve kterém se mísí sen a skutečnost dohromady, film, který nabízí hru s vnímavým divákem, film, který vás pohltí a možná i odpudí zároveň. Mě teda dostal a stále musím přemýšlet nad jedním z mnoha vysvětlení, které příběh nabízí...A zbožně doufám v další spolupráci Scorseseho a DiCapria. P.S: Po opětovném shlédnutí se mi líbí ještě víc.

Matrix

Matrix (1999)

Matrix je prostě Matrix. Průkopnický, nadprůměrný, superakční, vizuálně dokonalý a bůhvíco ještě. Spousta věcí, které se po každém dalším shlédnutí jeví v jiném světle...