Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Akční
  • Krimi

Recenze (33)

plakát

Robocop (2014) 

Místo vtipu a drsné satiry jen nucená agitka prolnutá mizernými akčními scénami. Jak může toto a původní Verhoevenovu klasiku dělit jen 12 procent, to nepochopím.

plakát

V zajetí démonů (2013) 

Poctivá, precizně stylizovaná duchařina, která po vzoru Šestého smyslu a Těch druhých pečlivě buduje napětí a nesnaží se vyděsit diváka jen lacinými audiovizuálními (d)efekty ve stylu moderních "amityville" hororů.

plakát

Extant (2014) (seriál) 

Prvních pět epizod je taková lepší Artificial Intelligence, pak to začne být nuda k uzoufání, která jen odhalí, že Halle Berry se ani deset let po obdržení Oscara nenaučila hrát.

plakát

Tyran (2014) (seriál) 

Na můj vkus strašlivě amatérské a nevěrohodné, korunované hereckými výkony, jež jsou čirá zoufalost. Pocit nenaplněného potenciálu je v tomto případě téměř nesnesitelný, když si uvědomíme, že seriál pochází od tvůrců, kteří stvořili Homeland.

plakát

Zločin (2011) (seriál) 

První a třetí řada parádní, druhá slabší a čtvrtá odpad. Málokde v televizi však najdete tak dobrou atmosféru, takže pokud se chcete krapet napnout a na závěr si pobulet, zapněte si pilot, ten váš rozloží.

plakát

Domek z karet (2013) (seriál) 

Vysoká škola machiavellištiny - výstižněji, než to napsal Lima, už to nesvedu. Za sebe hodnotím kladně rovněž ideologickou nezaujatost, které u takto politicky vypjatého projektu dozajista nebylo snadné dosáhnout. Kevin Spacey bravurně hraje vlivného, bezskrupulózního a, jak se brzy dozvíme, (všeho)schopného amerického kongresmana, do jehož postavy si i navzdory tomu dokážeme promítnout kdejakého, třebas i regionálního politika, kterého denně vidíme na záběrech v televizním zpravodajství. Co je ještě důležitější, ač ukecaná podívaná, všechno to má neskutečné tempo, náboj i vtip. Pokud se vám líbil The Wolf of Wall Street, tohle je to samé, jen z "druhé strany" barikády (uvozovky jsou záměrné).

plakát

The After (2014) (TV film) 

Chris Carter, duchovní otec Akt X a Millennia, po dlouhých letech zdánlivé nečinnosti vymyslel, napsal a natočil pilotní epizodu zbrusu nového seriálu. The After je mysteriózní drama s prvky science fiction, které sleduje blíže nespecifikovanou katastrofu v americké Kalifornii. Hlavními hrdiny je nesourodá skupinka vyděšených lidí, kteří se snaží s nově vzniklou post-apokalyptickou realitou co nejdůstojněji poprat. Jelikož mezi ně patří právník, klaun, začínající herečka, uprchlý trestanec, luxusní společnice a stará milionářka, asi chápete, že se jim to zrovna dvakrát nedaří. Po úprku z kolabujícího města, plného rabující a zmatené populace, se celá skupina dostane do přilehlých kalifornských lesů, kde, jak brzy sami zjistí, se dějí věci ještě mnohem divnější, než v centru hroutící se civilizace. Je samozřejmě zcela předčasné vynášet soudy nad kvalitou celého projektu, mohu-li hodnotit dle pilotní epizody, bude asi nejobtížnější nalézt si cestu k relativně velkému počtu ne zrovna charismatických hrdinů (pokud se vám to podařilo u seriálů jako Lost či The Walking Dead, mělo by vám to jít i zde). Kde naopak Chris Carter již tradičně boduje, to je budování atmosféry, která je (zvláště ke konci) mimořádně zlověstná. Post-apokalyptické drama samo o sobě dnes už samozřejmě nikoho nenadchne, nejspíš i proto katastrofickou událost Carter nijak blíže nepopisuje a věnuje se raději bizarní zápletce, která se rozehrává okolo skupinky "vyvolených". Jak to celé nakonec dopadne, na to si budeme muset počkat minimálně rok.

plakát

Temný případ (2014) (seriál) 

Seriál tak dobrý, že mě po dlouhých dvou letech donutil zplodit nový komentář. Osmidílná série sleduje vyšetřování dvojice louisianských detektivů, kteří během dlouhých sedmnácti let pátrají po sériovém vrahovi na horké půdě amerického Jihu. Ducha mnou milovaných Akt X připomíná zvláště tíživá atmosféra a ponurá zápletka, odehrávající se ve svébytném jižanském prostředí, které sehrávalo svoji neodmyslitelnou roli nejen v amerických dějinách, ale rovněž v kultuře a identitě amerického národa. Starobylé mýty původních obyvatel, hrůzy občanské války, dozvuky otroctví a rasové segregace, radikální protestantismus v rukou charismatických kazatelů, svět striptýzových barů, prostitutek a násilnických typů, satanské kulty, rituály a uzavřené komunity ve venkovských oblastech - pokud je cokoliv z tohoto vaším šálkem černočerné kávy, určitě vám True Detective zachutná. Příjemně skličující atmosféře dodávají svůj osobitý rozměr Matthew McConaughey a Woody Harrelson, kteří si celý seriál ukradli pro sebe. Tito dva pánové pro změnu Muldera a Scullyovou nepřipomínají ani zdálky - jeden druhého nesnesou a cestu k sobě si přes vzájemné projevy pohrdání hledají jen obtížně. Přesto vytvářejí jednu z nejsehranějších dvojic v seriálovém vesmíru. Bravo, těchto osmi hodin nelituji ani omylem.