Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 687)

plakát

Bod obnovy (2023) 

Ačkoliv chápu názory některých komentářů zde, nemůžu jinak. Jako fanda béčkových sci-fi jsem v kině měl radost, že ani jednou nemusím zohledňovat myšlenku "na české poměry dobré" a naopak jen svým způsobem zíral, že se dá i u nás natočit poctivé žánrové řemeslo bez potřeby omlouvat cokoliv. Jasně, filmové a videoherní audiovizuální inspirace film neschová i kdyby se sebevíc snažil, nicméně ani na moment jsem se nepřistihl, že by mi to vadilo. Obrazově podmanivá futuristická verze slovanské země se všemi krásami i špínou, nepříliš objevná ale přesto stále neméně relevantní hlavní myšlenka i s méně obvyklými zákrutami a příjemně depresivní atmosféra. Bod obnovy mi dal přesně to co jsem se bál od českého sci-fi očekávat a ještě přidal několikrát navrch. Navíc i to místy až divadelní herectví mě ani na moment nevytrhlo z příběhu a ve světě futuristické prahy jsem vydržel až do konce. Ba co víc, digitálně díky postupu méně je někdy více, dokáže tenhle kousek strčit do kapsy i několikanásobně dražší projekty ze zahraničí aniž by to působilo nahodile, nuceně nebo zbytečně. K tomu i výprava na jedničku a pro mě zážitek v kině, jaký jsem nečekal že v kině po filmech posledních let, natož s český pasem, zase zažiju.  Takže jako fanoušek béčkových komornějších sci-fi (zde inspirační Equilibrium mám rád dodnes) a estetiky a témat cyberpunku, nemám moc co vytknout a asi ani nechci. Proto si dovolím protentokrát trochu nadhodnotit už jen z principu.

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Forma čtvrtého příběhu oblíbeného zabijáka s tváři Keanu Reevese asi nepotěší úplně každého, především pak nově příchozí budou asi tápat, nicméně pokud se naladíte na jeho vlnu, v kině na vás čekají téměř tři hodiny tetelení se blahem. Fantasticky vypadající pokračování, které staví na předchozích dílech a přidává takovou nálož nového, že by to vystačilo i na dvě pokračování. Neutuchající akční sekvence, ze kterých je každá památná a dostatečně osobitá, aby ve filmu nezapadla. Lahůdková audiovizuální stránka s neskutečnou kamerou, naprosto bezchybní Tyler Bates s Joelem J. Richardem, kteří si přizvou pro tuto sérii pár důvěrně známých interpretů, skvělí záporáci a akční orgie které neberou konce a předvádí, proč tahle značka je už nyní nezapomenutelnou legendou. Už roky jsem neodcházel z kina takhle nadšen. Všechno co od Johna Wicka v nejlepší formě můžete čekat a ještě o něco víc. Jedinou obavou zůstává otázka, kam po tomhle díle stoupat s nadále se rozvíjejícím se světem tohoto nájemného zabijáka.

plakát

Chicagský tribunál (2020) 

Skvěle zahraná výprava do jednoho z nejznámějších soudních procesů v USA se špičkovými dialogy a poctivou dobovou atmosférou. Aaron Sorkin natočil snímek, který tu už zatraceně dlouho nebyl a srovnání s žánrovou elitou je rozhodně na místě.

plakát

Joker (2019) 

One man show psychopata v podání Joaquina Phoenixe. Joker je skvěle natočený komplikovaný příběh zrodu civilní verze jednoho z nejznámějších komiksových padouchů ale do běžného komiksového filmu má zatraceně daleko. Dojemný a uvěřitelný, zároveň ale také mrazivý a místy až děsivý pohled na vývoj charakteru člověka pod vlivem pokřivené společnosti. Skvělá audiovizuální stránka položená na působivém soundtracku od Hildur Guðnadóttir a především naprosto neskutečný a ve všech ohledech dokonalý Joaquin Phoenix. Tohle si zkrátka chce zažít.

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Musím se přiznat, že jsem ze začátku byl poněkud skeptický a ani se neopovažoval doufat v to, že by tahle minisérie dokázala to, co se Craigu Mazinovi a spol povedlo. Jelikož se o havárii v Černobylu zajímám už od dětství, proběhlo mýma rukama už hodně filmů a seriálů s touto tématikou, žádnému se ovšem nepovedlo i přes pár úprav takhle perfektně vystihnout samotný milník lidské společnosti a jeho nepředstavitelné rozměry. Seriálový Černobyl je fantastickým pětidílným svědectvím, které exceluje jak po řemeslné tak po herecké stránce Tohle je prostě klenot, který se jen tak neurodí a za těch pět famózních hodin si tenhle kousek ty vavříny prostě zaslouží. Takhle kvalitně zpracovaná látka ve všech ohledech se totiž právem může rovnat těm největším televizním klenotům historie a ta mrazivá atmosféra se vám pod kůži bude držet ještě zatraceně dlouho. Vichnaya Pamyat

plakát

Zelená kniha (2018) 

Zelená kniha trochu klame tělem, ale to je ve výsledku právě její kouzlo. Díky skvěle propracovanému příběhu dvou jedinců svedených na dva měsíce okolnostmi dohromady zvládá tohle drama nejenom naprosto přirozeně a nenuceně kritizovat poměry tehdejší doby, jejichž ozvěny jsou v některých místech USA cítit dodnes, hlavně ale skvěle odvypráví příběh jednoho přátelství, jež by nikdo na začátku nepředpokládal. Skvělé herecké výkony, výborný scénář a dvě hodiny v kině, po kterých budete mít takovou koňskou dávku pozitivní energie jako už dlouho ne.

plakát

Složka 64 (2018) 

Složka 64 je ukázkou toho, že i bez velkolepých gest a s trochou umu to prostě jde. Novinka Christoffera Boea posunuje sérii zase kvalitativně o level výše a i přes značné změny oproti předloze tahle podívaná prostě funguje. Od začátků, kdy film pracuje až na úrovni buddy cop komedie se snímek v hutný příběh s jasnou návazností na současné problémy a zločiny minulosti. Napínavý a skvěle zahraný kriminální thriller, který patří mezi to nejlepší co v žánru za posledních pár let vyšlo.

plakát

První člověk (2018) 

Těžko hledám slov. Damien Chazelle už několikrát přesvědčil, že zkrátka umí, a během několika let se vyhoupl mezi největší talenty současného Hollywoodu. A pokud o tom je něco nejlepším důkazem tak je to právě První člověk. Absolutně dokonale natočené životopisné drama, které sice třeba svým záběrem především na osobní život kosmonauta nebude sedět úplně každému, avšak tomu kdo očekává spíše příběh na pozadí, spíše než jen opisnou rekonstrukci, nabízí tahle dvouhodnka a půl naprosto precizně budovaný příběh úspěchů i neúspěchů, který v závěru vygraduje tak epickým způsobem, že bych se to rázem nebál označit za jeden z největších filmových zážitků co jsem měl.

plakát

Paddington 2 (2017) 

Jedno z mála pokračování, které se nejen, že zvládá vyrovnat svému předchůdci, ono ho i v mnoha ohledech překonává. Druhé dobrodružství s chlupatým sympaťákem z Peru je neskutečně pozitivní dávka optimismu a dobré nálady do žil, která zvláště v předvánočním čase dělá divy. Skvělé obsazení a sebejistější zpracování jsou tu jako příjemný bonus. Tohle si zkrátka užije celá rodina. [85%]

plakát

Blade Runner 2049 (2017) 

Filmový skvost, který nezůstává původnímu nic dlužen a v mnohém bych si dovolil říci, že jej i překonává. Denis Villeneuve natočil nesmírně atmosferické sci-fi, které má jednu z nejlepších audiovizuálních stránek za poslední roky. Navíc má Blade Runner 2049 potenciál zrát podobně, jako jeho předchůdce. Skvělý v celkovém měřítku i v detailech, výborně napsaný i zahraný, byť jen místy trochu odcizený a natahovaný. Přesto už po prvním shlédnutí se jedná o jeden z top snímků nejen tohoto roku. [85%] více ZDE