Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (1 115)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak po tom jak to každý vychvaloval až do nebes a všude jsem četl jakej to je fucking masterpiece tak jsem se k tomu konečně taky dokopal. No a resumé? Pojďme postupně díl od dílu. Ten první určitě získal moji pozornost už tady nastupuje ta atmosféra totální deprese takřka bez hudby která vydrží po celý seriál. Příčiny se řeší až v dalších dílech tady se zaměříme na samotný výbuch a funguje to. Jen žádná z postav mě tu ještě nezaujala a celé to bylo hodně chladné a odtažité a i když nepochybuji že v Rusku byl a je pořád bordel tak místy trochu přehnané ale jinak ok a v pohodě 4* Druhý díl konečně uvádí na scénu dvě hlavní postavy Harrise a Skarsgarda a vzájemná chemie od začátku funguje na výbornou i když v tomhle díle se ještě mezi sebou nemusí. Atmosféra bezprostředního odklízení toho nejhoršího pak pokračuje v duchu prvního dílu takže na výbornou. Třetí díl mi přišel jako nejslabší parta drsných horníků byla sice fajn ale nemohl jsem se zbavit dojmu že tempo seriálu trochu opadá a už to nemá ten nekompromisní drajv co první dva díly, ale za pěkný vývoj a proměnu vztahu dvou hlavních postav jsem ty 4* ještě dal. Se čtvrtým dílem se pak zase naplno vrací ta brutální depka pro mě osobně nejsilnější ze všech dílů který mě emočně zničil. Holt zvířátek mi bylo líto, ale co naplat museli jít. No a poslední díl na zakončení a zametení celého průseru pod koberec taky super. Takže shrnutí? Seriál roku určitě 2 nejlepší všech dob, tak to nevím, ale poctivá depka a řemeslně vytříbená záležitost. O tom žádná. Nicméně znovu to vidět nepotřebuji a to nejen proto, že tu nic nedopadne dobře, ale nevím zda efekt by byl stejný.85% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výkladní skříň "velké televize", povinná součást výuky dějepisu. Velké kulisy, historická věrnost (potvrzeno Danou Drábovou - vřele doporučuji její populárně naučnou přednášku na ČVUT v prosinci 2019, zaměřenou přímo na seriál a realitu; k nalezení na Youtube), zásluhou práce kamery, zvukařů a autora hudby neuvěřitelně silná atmosféra (a to jsem už leccos o Černobylu předtím viděl/četl), vše korunováno skvělými hereckými výkony. A navrch poselství o tom, kam to vede, když se bojíte znalostí a pravdy jako takové.100% ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je velmi dobře natočen. HBO odvedlo velký kus práce. Jsou tu jisté nepřesnosti, ale to je pro mne tolerovaná umělecká licence, která nepřekročí únosnou mez. Můžeme úřady tehdejšího SSSR kritizovat, že ke katastrofě došlo, ale musíme být vděční obětavosti a obětem lidu stejného státu, jak zabránil šíření katastrofy. Což je tady dobře znázorněno na hasičích, vojácích, hornících i vedoucích funkcionářích (Legasov a Sčerbina). Jsou vidět i chyby, které úřady, tajná policie a management elektrárny (nic se nestalo, ono se to ututlá) dělaly. Vše herecký výborně zahráno. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tenhle seriál byl pro mě něco jako splněný sen, o kterém jsem ani nevěděl, že ho mám. Téma Černobylu, radioaktivního záření a tak podobně mě odjakživa fascinuje, takže mi tento seriálový počin mimořádně sednul (navíc jak obecně seriály moc nemusím, tak jsem velmi ocenil, že to má jen 5 dílů). Geniální atmosféra, hudba, obsazení, prostě všechno. Pro mě osobně určitě nejlepší seriál, jaký jsem kdy viděl, a který už asi jen těžko někdy něco překoná. V podstatě jediná, ale zato obří výtka, kterou jsem k tomu měl, spočívala v tom, že to podle mě mělo být natočeno v ukrajinštině/ruštině - ta angličtina mě tam strašně srala, ale ty důvody samozřejmě chápu no. Přesto mě to strašně mrzelo. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Černobyl je vlastně tradičně natočený horor - jen za to vraždící monstrum je tu radiace, a za tu blbou blondýnu co si vyloženě říká o to, aby ji někdo kuchnul, jsou tu prakticky úplně všichni. Velice hezká ukázka toho jak zásadní je všeobecná informovanost, kdy většina těch skutečně creepy momentů tady je postavená na tom že divák díky svému všeobecnému vzdělání ví věci (o radiaci, jejím působení na zdraví, a způsobech šíření), které tehdy byly většině lidí (na té straně železné opony minimálně) naprosto neznámé. Zdrojem hrůzy a děsu jsou tu tak prosté otevření oken, padající prach, kámen ležící na zemi - nevinně vypadající věci. Není to dokument, je to dramatizace, a je to na tom hodně vidět, a navíc dramatizace která vypovídá ne primárně o Černobylu, ale o komunismu a systematickém fungování sovětské společnosti - ale s tímto vědomím je to fantastické dílo. Odhlédnu li nadneseně od těch subtilních nepřesností které seriál ukazuje, lze mu v jeho brilantnosti vyčítat jediné - že zpopularizoval Černobyl mezi mainstreamovým plebsem tak moc, že tam teď pro samé turisty nebude k hnutí. A co pak my chudáci postapáci, kteří ho znali a "měli rádi" before it was cool? 9/10 ()

Galerie (331)

Zajímavosti (74)

  • Djatlov (Paul Ritter) byl jedním ze tří vedoucích Černobylu. Dohlížel 26. dubna 1986 na test v reaktoru 4, který vyústil v nejhorší jadernou havárii v historii. Během havárie byl Djatlov vystaven radiační dávce 390 rem (3,9 Sv), která bez lékařského ošetření po 30 dnech způsobí smrt 50 % postižených osob, nicméně přežil. Spolu s Nikolajem Fominem (Adrian Rawlins) a Viktorem Brjuchanovem (Con O'Neill) byl souzen za nedodržování bezpečnostních předpisů. V roce 1987 byli všichni tři shledáni vinnými z hrubého porušení bezpečnostních předpisů, vedoucích k výbuchu a odsouzeni na deset let vězení. Po pěti letech byl propuštěn na amnestii. V pozdějších zprávách bylo zjištěno, že Djatlov vyhrožoval některým pracovníkům ukončením pracovního poměru, pokud nebudou pokračovat v testech. Zemřel na srdeční selhání v roce 1995. Jeho syn zemřel na leukémii. (sator)
  • Když se Anatolij Djatlov (Paul Ritter) dívá z budovy na reaktor, jde o zjevný nesmysl. Velín 4. reaktoru, z něhož řídil operaci, je přibližně 9 metrů nad zemí. Reaktorová hala je o dalších 25 metrů výš. V této situaci a za těchto okolností by neměl možnost se na halu dívat tímto způsobem. (tommahol)
  • Přesný počet úmrtí, způsobených jadernou havárií v následujících letech po katastrofě nebude nikdy znám, protože výnos SSSR z roku 1988 zabraňoval lékařům stanovit příčinu smrti nebo nemoci v důsledku ozáření. (Veskoslav)

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama