Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (72)

plakát

Univerzální vojáci (2007) odpad!

Sakra, kurva, do prdele, do hajzlu, bylo to sakra kurevsky špatný....asi tak bych okomentoval, kdybych dosahoval inteligence velectěného režiséra. Jelikož mám však ambice zařadit se na stupnici IQ do kladné poloosy, zkusím to trochu rozvést. Nejdřív světlé stránky: a) naučil jsem se několik nových úderných nadávek, tímto děkuji i českému dabingu. b) film nechce věrného diváka tohoto žánru nějak vylekat, proto se drží zaběhnuté šablony včetně "falešného konce" a "šokujícího" finále. c) rozšířil jsem si znalosti v oboru anatomie, neboť jsem netušil, v kolika různých částech těla je možné mít zapíchnutý kůl a přesto sypat nadávky. d) roztomilý terminátor křížený s king-kongem na konci je opravdu finální boss dle mého gusta. e) hláška "to byla ale šílená kráva..." by položila i mamuta v letu a v mém pomyslném žebříčku se zařadila hodně vysoko. Nu a teď to ,co se nepovedlo: scénář, režie, HERCI!!!, DIALOGY!!!, dabing, KOSTÝMY!!!, kamera, výprava, střih...zapomněl jsem na něco? Připadám si trochu hloupě, když se o tomto kousku bavíme s přáteli už týden v kuse, tady o něm napíšu čtyřstránkovou esej a nakonec jej nekompromisně pošlu do odpadu...rád bych to neudělal, ale pardón, na charitu už jsem letos přispíval, až zase za rok.

plakát

Životy těch druhých (2006) 

Působivé drama s mně velice blízkým politickým podtextem. Poměrně drsně a bez okolků je nám naservírováno, jak to v NDR v době nedávno minulé chodilo a zvěsti o tom, že StB byla oproti Stasi jen slabý odvárek, se opravdu zdají býti pravdivé. Herci na jedničku, inteligentní scénář i precizní výprava, co se mi však nezdá, to jsou postavy. Proces "uvědomění si omezenosti vlastní existence", jak je poněkud komicky uvedeno v popisu filmu, je dosti prkenný a těžko uvěřitelný. Toť můj subjektivní pocit, ale kdoví, do duše důstojníka Stasi asi těžko někdo pronikneme...bohudík.

plakát

Sociální síť (2010) 

Mám velikou radost, že se to nezvrhlo v nějakou úvahu o smyslu facebooku nebo studii o jeho sociálním významu a dopadu. Takových rádoby vědeckých žvástů se teď vyrojilo mraky a začínají mě dosti unavovat. Jedná se o příběh jednoho geniálního mozku se všemi (ne)výhodami, které to obnáší. Objevilo se i pár chytrých studentských vtípků, charakterních herců (Garfield) i režisérských libůstek. Nevím, jestli je to na oscara, každopádně zážitek v kině parádní!

plakát

Občanský průkaz (2010) 

Po dlouhé době skutečně důstojný český film. Po všech stránkách splnil moje očekávání. Zasmál jsem se, přesto jsem z kina odcházel krajně rozladěný...příběh a především jednotlivé události jsou dosti hutné a místy jsou až k pláči - přesně ve stylu Šabachovy předlohy, kterou však film křečovitě nekopíruje. Využívá spíš jednotlivé skeče a celkovou atmosféru. Nebudu se tu pouštět do již poměrně slušně nastartované diskuze o životě v socialismu, k tomu tento server není, z některých komentářů tady je mi ale opravdu smutno. Poslední poznámku ještě k hercům...netuším, kde ty hochy pan Trojan vyhrabal, byli ale skvělí! Už dlouho (kromě Jiřího Mádla) jsem v českém filmu neviděl tak talentované neherce. Suma sumárum - skvělé, nejlepší český film několika posledních let!

plakát

Volání o pomoc (2007) 

Upřímné a komorní drama o přátelství, rodině a bolesti. Žádný kýč, žádná zbytečná gesta ani patetické myšlenky a poselství. Adam Sandler ukázal, že skutečně JE pan herec a nikoliv pouze groteskní šašek, Don Cheadle už snad nikomu nic dokazovat ani nemusí. To vše bylo bez chyby. Jediný problém mám s tím 9/11...probůh, proč ta spojitost s událostmi 11. září? Nedovedu si to vysvětlit jinak, než snahou diváka (především amerického) ještě více emocionálně vyždímat...to je ale dost hloupé a prvoplánové. To mě dosti mrzelo.

plakát

Na území žen (2007) 

"Do ženský nevidíš"...říká se, takže těžko povidat, co si o tom myslet. Meg i Kristen jsou však už zkušené dámy herečky, tudíž ačkoliv do nich nevidím, věřím jim každé slovo. Do chlapa už ale trochu vidim, a tenhle byl nějakej divnej :). Adam Brody to nějak zbytečně moc prožíval, těch emocí a citových výlevů tam bylo najednou až příliš. Jinak se ve filmu kolem a kolem neděje vůbec nic, přesto vám to před očima uteče jak voda. Asi to holt má s reálným světem cosi společného.

plakát

2Bobule (2009) odpad!

Ok, uznávám, že zařadit 2Bobule vedle takových skvostů české kinematografie, jako jsou Kameňáci nebo jiné Troškovy parády, je trochu přísné, ale žádný producent na světě si prostě nemůže po relativním úspěchu prvního dílu dovolit TOTO vypustit na světlo. Buďme však upřímní, všichni jsme to tak trochu čekali. Už samotný naprosto idiotský název filmu naznačuje, že bude cosi v nepořádku. A od prvních záběrů se utvrzujeme v tom, že máme skutečně co dočinění s čistokrevným "odpadem". Scénář, kamera, hudba a především !herci!, to vše jsou učebnicové ukázky klasického českého béčka. Zůstává mi rozum stát nad tím, proč kvůli takovéhlemu nesmyslu jezdili až do velkého a věčného Sovětského svazu, aby tam ulovili nějakýho mladýho nadějnýho umělce a svěřili mu režii. To rovnou mohli dát Troškovi, Vorlovi nebo Jakubiskovi a dopadlo by to při nejhorším stejně špatně. Po prvním dílu, který skutečně přinesl do českého filmu svěží vítr, jsem touto fraškou více než rozzblobený. Možná že až mě ten amok přejde, přidám čestnou jednu hvězdu, ale teď na to skutečně nemám ani trochu chuť.

plakát

The Quiet (2005) 

To byl hnus, velebnosti. Scénáristu bych dal z fleku popravit, ostatně režiséra ani producenta bych zřejmě taky neušetřil. Tolik žánrové rozpolcenosti, nesmyslných "dějových zvratů" a debilních pokusů o psychologické studie hlavních postav, to vše je tam vážně navíc a dost to ruší. Po 96 minutách ani netuším o čem to bylo a co to vlastně bylo za film, ale cejtim se jak po boji. Never more!

plakát

Neřízená střela (2010) 

Překvapivě docela dobré. Obrovský podíl na tom má charisma všech herců, zvláště Nighy, to je zkrátka charakter. Vtip je většinou vkusný, čistokrovně britský a s rozumem dávkovaný. Není to kousek, který se vám vryje hluboko do paměti, ale na jeden zimní večer s popcornem královsky postačí.

plakát

Terminál (2004) 

Taková pohádka pro středně odrostlé děti nebo méně náročné dospělé. Celým filmem nás provází odlehčená hudba, Hanksův Forrest-Gumpovský hloupý výraz, Catherininy naivní řeči a groteskní figurka v podání Stanley Tucciho. Závěr s padající sněhem také přímo pohádkový, takže proč ne? Jediný problém mám s tím, že postava Viktora má reálný základ a tomu je tato humoreska jak plivnutí do obličeje. Ale což, nelze všechno brát tak vážně...