Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Romantický

Recenze (20)

plakát

Zelená zóna (2010) 

Obsahově mě film zaujal, ale dějově mě zklamal. Nejdřív mě pobavilo jméno hlavního hrdiny, Roy Miller, i americký kalendář poskytuje plno variací jmen, tak proč pořád vidíme kombinaci asi tři jmen. Co mě ovšem zarazilo víc, bylo jeho chování ve "válečné zóně". Hlavní hrdina si tam chodí po rudé zóně Baghdádu (nenechme se zmást názvem, protože v Zelené zóně stráví až poslední třetinu filmu) v klidu bez přilby a se zbraní kdesi za zády, jakoby se šel jen ven projít. Musím sice uznat, že po celou dobu má u sebe lecjaké vybavení, ale po čas filmu si vystačil s vestou a AK-40, která je podle tvůrců asi praktická i na zatýkání lidí v uzavřené místnosti 3 x 3 metry. Tři hvězdy dávám za výkon Brendana Gleesona, jehož "zpravodajec" byl uvěřitelný a dokonce říkal nepřekroucená fakta.

plakát

Musíme si promluvit o Kevinovi (2011) 

To, že Tilda Swinton předvede herecký koncert, bylo mé očekávání, které nezklamala ani trochu. Co mě ovšem překvapilo byla přesvědčivost obou Kevinů, jak Jasper Newell tak Ezra Miller byli perfektně přesvědčiví, což zaráží zvláště u Jaspera, o kterém do teď nebylo slyšet a navíc je ještě dítě. Ať už je to talent režiséra, nebo je to um samotného protagonisty, výsledek je dechberoucí. Když se Kevin podívá do kamery (potažmo na svou matku), nemusí už nic víc říct a vy přesně vidíte, co si myslí. Tolik nenávisti jen v pohledu jsem na plátně nikdy neviděla. Jinak mě chytil i děj, který je dobře nafabulovaný a má gradaci. Dějové retrospektivní prostřihy dodávají význam a použití červené barvy je sice prvoplánové, leč fungující. Celkový dojem vás strhne a vyděsí.

plakát

Gothika (2003) 

Standardní horor postavený na "lekačkách" ,které jsou ovšem tak dobře časované, že i když víte, co přijde, stále jste napjatí. Moment překvapení totiž vždycky přichází o vteřinku dříve či později, než jste předpokládali. Závěr mi narozdíl od ostatních vůbec nevadil..

plakát

Hledám přítele pro konec světa (2012) 

Po všech typických katastrofických filmů typu 2012, mi tohle podání přišlo osvěžující. Ačkoliv to od filmu o konci světa nečekáte, chvílemi se upřímně zasmějete. "Za nejlepší lidi planety v průběhu věků byli zvoleni Ježíš a Oprah." Pro Steva Carella je tohle šance ukázat, že dokáže zahrát i postavu, která se rovnou neparoduje, a pro Keiru Knightley role další dívky ztracené v realitě, ale musím uznat, že nikomu bych to nevěřila tolik, jako jí.

plakát

Sněhurka a lovec (2012) 

Na to, abych tohle zhodnotila, jsem potřebovala pár dnů oddech. Pokud pomineme námět, který Sněhurku spíše připomíná, než reprezentuje, skončíme u zklamání z obou postav v názvu. Lovcova postava je neuvěřitelně plochá a tak se obsah jeho role zkomprimuje do rozmáchlého mávání masivní sekerou. Že vám to něco připomíná? to se nedivte. V neuvěřitelně dlouhých 127 minutách uvidíte vykradení mnoha ikonických i neikonických děl posledních let - od Johanky z Arku, Robina Hooda, Bathory, Nekonečný příběh, Pána prstenů až po parafráze vět z Harryho Pottera. Nad tím vším by se ještě dalo přimhouřit oko, kdyby byl scénář zajímavý a uvěřitelný, nebo kdyby alespoň představitelka Sněhurky byla "fairest of them all". Ani jedno se však nestane. Všechny situace jsou předvídatelné a v mnoha chvílích se budete vysloveně nudit. Co se týká Kristen Stewart jako "Sněhurky" je její postava celý film ve stínu Charlize Theron, která leč o 15 let starší, vypadá díky vynikající práci výpravy, kostýmů a make-upu stále lépe. Je to však ale také ona, kdo drží film trochu pohromadě. "Zlá královna" je jediná přesvědčivá a její postava vás bude vtahovat do děje. Bohužel, jedna vlaštovka jaro nedělá.

plakát

Avengers (2012) 

Co jsem očekávala, to jsem dostala. Trailer filmu odpovídá. Lze klidně říct, že většina postav, které známe z jejich vlastních komiksů, je tady mnohem lepší - Captain America a Hulk - nebo alespoň stejně dobrá - Ironman. Captain America přináší pohled z 50. let - "Myslím, že to pohání elektřina." - Ironman zase perfektní hlášky - "Vzdej se, muflone!" Ačkoliv se všude tvrdí, jak neznalost jednotlivých komiksových postav nebude divákům u Avengers vadit, já osobně si myslím, že minimálně Thora a Ironmana je lepší před Avengers vidět. Celkově Avengers připravili půdu pro pokračování a možná i pro nějaký ten prequel v podobě Hawkeye či Natashy. V pokračování Avengers se snad dočkáme i Jane Foster, která mi tu chyběla. Kdybych mohla, oznámkovala bych to 90%, protože ke konci se to začalo trochu vléct.

plakát

8. míle (2002) 

Když bych hodnotila tenhle film za děj, dala bych méně, ale to bych hodnotila jinou věc. Tenhle film je hlavně o hudbě, o hudbě, která tvoří jak cestu, tak cíl. Ať už se vám rap líbí nebo ne, ty texty jsou vypovídající a obsáhnou podstatu filmu, který by jinak musel být mnohem delší a rozsáhlejší. Oskar za song je naprosto oprávněný. Celkově má film dobrou atmosféru a navíc Eminem je mnohem lepší herec, než bych kdy čekala.

plakát

Hop (2011) 

Pokaždé se kolem svátků objeví desítky filmů, které mají podpořit atmosféru. Většinou si filmaři vyberou Vánoce ( Čtvery Vánoce, Vánoce na ruby...), tentokrát "vsadili" na Velikonoce. Společným znakem těchto titulů je však nekončící nuda, žádný obsah a upocené fórky, které nikoho nepobaví. Z mého pohledu už použití poloanimovaného stylu je vkročení na tenký led, který se dokáže udržet v mezích jen někdy ( např. Enchanted).

plakát

Moneyball (2011) 

Velice nápaditý film s úžasně přesvědčivým Pittem v hlavní roli. Ačkoliv baseball není v místních podmínkách zrovna sledovaný a na slovo statistika leckomu vyrazí husí kůže, tenhle film vás bude bavit. Tvůrci se vyvarovali amerického klišé se zabudovanou lovestory a raději ji prostě vynechali, čímž je film zajímavý a vyčleněný z řady ostatních. Četla jsem názory, jak je tenhle film o statistikách a vůli něco dokázat, jak se jeho myšlenky dají aplikovat do kteréhokoliv oboru lidské činnosti atd. Se vším souhlasím, ale když jsem ten film viděla podruhé, stejně jsem nejvíc vnímala hru jako takovou, protože atmosféra, kterou baseball přináší, podmiňuje celý scénář. Možná, že přesně tohle Sorkin se Zaillanem chtěli - chytit za srdce atmosférou jednoho nejnapínavějších sportů na světě. No, povedlo se.

plakát

Sucker Punch (2011) 

Ve skrytu duše doufám, že chtěli tvůrci dosáhnout něčeho hodnotnějšího a v tohle se to jen zvrtlo, ale moc bych tomu nedávala. Snyder chtěl pravděpodobně stvořit dílo, ve kterém se bude prolínat fantasijní "Lara Croft" s reálným "Přeletem nad kukaččím hnízdem". Výsledek však nemá ani jedno ani druhé. Já osobně bych tomu dala žánrovou přelepku - počítačová fantasy hra/ strip show. I to by v zásadě mohlo fungovat, ale muselo by to mít alespoň jeden příběh (ačkoliv u dvou linií bych tak trochu očekávala dva). Sucker Punch nemá ani to. V klidu si v průběhu můžete odskočit na záchod a nic vám neuteče. dlouhých 110 minut se táhne až do nepřekvapivého konce. Chápu, že mužská část obecenstva přihodí jednu hvězdičku za polonahou Babydoll, ale u mě je to nuda, nuda, nuda.