Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Biografie (24)

Ilan Eshkeri (skladatel)

06.08.2011

Anglický hudební skladatel, narozený v Londýně. V dětství se učil hrát na housle a na kytaru, později hrál v rockové kapele. Na univerzitě v Leedsu vystudoval hudbu a anglickou literaturu. Již v době studií spolupracoval se skladateli Edwardem Shearmurem, Michaelem Kamenem a s hudebním producentem Stevem McLaughlinem.První… (více)

Shaun Dooley (herec)

12.03.2011

Britský televizní a filmový herec. Narodil se v r. 1974 v Jižním Yorkshire rodičům Ann a Denisovi Dooleyovým, má ještě dvě mladší sestry, Kimberly a Stephanii. Shaun je ženatý, s manželkou Polly Cameron mají tři děti. Žije v Londýně, zůstal však velkým fanouškem FC Barnsley a nenechá si ujít žádný zápas tohoto klubu.V letech… (více)

Roger Michell (režisér / scenárista / herec)

05.02.2011

Anglický divadelní, filmový a televizní režisér. Jeho otec byl diplomat a díky tomu malý Roger už v dětství poznal kus světa. Narodil se v Pretorii v Jihoafrické republice, další léta strávil s rodiči postupně v Bejrútu a také v Praze v tehdejším Československu. V r. 1977 vystudoval univerzitu v Cambridge a nastoupil jako… (více)

Susannah York (herečka / spisovatelka / scenáristka)

31.01.2011

Narodila se v Londýně v r. 1939 jako Susannah Yolande Fletcher do rodiny obchodního bankéře a dcery diplomata. Rodiče se však záhy rozvedli, matka se v r. 1943 znovu provdala za skotského obchodníka a přestěhovala se i s dcerou do Skotska. Zde Susannah strávila dětství. Už ve škole začala s divadlem, první rolí byla v devíti… (více)

Tinto Brass (režisér / scenárista / herec)

26.01.2011

Tinto Brass se narodil jako Giovanni Brass 26.března 1933 v Italském Milánu. Přezdívku Tintoretto, později zkrácenou na Tinto, dostal od svého dědečka, slavného malíře rakouského původu Italico Brasse. Po dědečkovi zdědil umělecké nadání, které však místo ve výtvarném umění uplatnil ve filmu. Jeho vzorem byl Federico Fellini, s… (více)

Rick Aviles (herec)

22.01.2011

Americký herec a stand-up komik. Narodil jako Richard Anthony Aviles v r. 1952 v New Yorku kam se rodiče, emigranti z Portorika, přestěhovali za vidinou lepšího života. Vyrůstal ještě s bratrem Rodem Reyesem a sestrou Angel Aviles (oba rovněž působí v oblasti umění a zábavy).U Ricka se brzy objevilo komediální nadání a od… (více)

Wilhelm von Homburg (herec)

19.01.2011

Německý zápasník, boxer a filmový herec. Narodil se za války v hitlerovském Německu jako Norbert Grupe. Jeho otec Richard byl pekař a věnoval se rovněž zápasu. K tomuto sportu přivedl i svého urostlého syna. Rodina se v r. 1950 přestěhovala do USA a zde si Norbert Grupe změnil jméno na Wilhelm von Homburg (někdy se představoval… (více)

Bruno S. (herec / skladatel)

09.01.2011

Vlastním jménem Bruno Schleinstein, německý filmový herec, výtvarník a hudebník, byl dítětem německé prostitutky, otce nikdy nepoznal. Ve věku tří let jej matka zbila tak, že dočasně ohluchl a následujících 23 let strávil v psychiatrických léčebnách, ústavech pro mentálně postižené a věznicích. Byl také jednou z obětí… (více)

Jean-Michel Basquiat (herec)

09.01.2011

Americký malíř s haitskými kořeny, autor graffiti a představitel neo-expresionalismu. Narodil se v Brooklynu, jeho otec pocházel z Haiti, matka byla Portorikánka. Díky rodičům hovořil i četl francouzsky, španělsky a anglicky. Od mládí se u něj objevilo umělecké nadání, v němž ho podporovala zejména matka. Od 70. let se věnoval… (více)

Eszter Balint (herečka / skladatelka)

08.01.2011

Zpěvačka, skladatelka, houslistka a herečka. Vyrůstala v umělecké rodině v Budapešti, matka hrála na harfu a na klavír, Eszter od svých šesti let hraje na housle. Rodiče vystupovali s avantgardní divadelní skupinou Squat divadlo. Když bylo Eszter 10 let, přestěhovala se s rodiči do Paříže. Začala rovněž účinkovat ve Squat… (více)

Julija Vysockaja (herečka)

08.01.2011

Narodila se v Rostovské oblasti na území tehdejšího Sovětského Svazu. Studovala nejprve herectví na běloruské Akademii umění, poté pokračovala na londýnské Akademii hudebních a dramatických umění, kterou ukončila v r. 1998. Získala angažmá v Běloruském národním divadle Janka Kupaly. Od r. 1999 je manželkou režiséra Andreje… (více)

Eva Mattes (herečka)

08.01.2011

Tato všestranná divadelní a filmová herečka se narodila v Německu v rodině rakouského hudebního skladatele Willyho Mattese a herečky Margit Symové. Když jí byly tři roky, rodiče se rozvedli a Eva vyrůstala u matky v Mnichově. Jako dítě začínala v dabingu, namluvila například titulní postavu německé verze filmu PIPPI DLOUHÁ… (více)

Vlasta Pospíšilová (režisérka / scenáristka / herečka)

02.01.2011

Patří k legendám české animátorské školy. Během své tvůrčí činnosti vytvořila nepřeberné množství filmů a stala se uznávanou a známou režisérkou a animátorkou, oceňovanou doma i ve světě.Absolvovala Vyšší školu uměleckoprůmyslovou v Praze se specializací na loutkářství a scénické výtvarnictví. Po ukončení studia byla v roce… (více)

Vince Offer (herec / režisér / scenárista)

02.01.2011

Spisovatel, režisér, herec a humorista, vlastním jménem Offer Shlomi. Na svém kontě má zatím jediný film z roku 1999 MUŽI BEZ ZÁBRAN (v originále THE UNDERGROUND COMEDY MOVIE), k němuž napsal scénář, režíroval jej a rovněž v něm ztvárnil několik rolí.Film se ovšem nesetkal s příznivým přijetím kritiky ani části diváků, objevují… (více)

Dabney Coleman (herec)

10.10.2010

Americký herec, narozený 3. ledna 1931 v Austinu ve státě Texas. V r. 1949 nastoupil do vojenského institutu ve Virginii, poté začal studovat práva na texaské univerzitě. Touha stát se hercem však byla silnější. Od počátku 60. let se začal objevovat v televizních seriálech a poté i na filmovém plátně.Tento osobitý herec má na… (více)

John Randolph (herec)

06.10.2010

Americký filmový, televizní a divadelní herec. Narodil se 1.6.1915 v New Yorku jako Emanuel Hirsch Cohen. Rodiče Dorothy a Louis Cohenovi byli rusko-rumunští přistěhovalci. Po smrti otce se matka znovu provdala za Josepha Lippmana, který dal nevlastnímu synovi jméno Mortimer Lippman. Ten, když začal ve třicátých letech… (více)

Ben Cross (herec)

06.10.2010

Ben Cross se narodil 16. prosince 1947 v Londýně jako Harry Bernard Cross. S herectvím začínal velmi brzy, ve 12-ti letech ve školním představení ztvárnil roli Ježíše. V 15-ti letech odešel ze školy i z domova a prošel řadou zaměstnání, živil se jako umývač oken, číšník a tesař. Později pracoval jako divadelní tesař ve Velšské… (více)

Michael Badalucco (herec / producent)

05.10.2010

Narodil se v Brooklynu 20.12.1954. Otec Joe Badalucco byl původem Ital a pracoval jako tesař u filmu. Michaelův přirozený talent, s nímž bavil rodinu a přátele, se projevoval už od mládí. Byl však velmi plachý, což překonával účinkováním ve školních představeních. Když režisér Sidney Lumet potřeboval do právě natáčeného… (více)

Peter Woodward (herec / scenárista / režisér)

03.10.2010

Britský herec, kaskadér a scénárista. Narodil se 24. ledna 1956 v Londýně. Oba rodiče (matka Venetia Mary Collett, uměleckým jménem Venetia Barrett, otec Edward Woodward) jsou známými herci, stejně jako Peterovi sourozenci, bratr Tim (1953) a sestra Sarah (1963). Od počátku kariery šel ve stopách svého otce, vystudoval… (více)

James Rebhorn (herec)

01.10.2010

Tento herec ztvárnil více než stovku větších či menších rolí v televizních seriálech, filmech i na divadelních prknech. Proslavil se rolemi právníků, politiků, lékařů a vojáků, ale také postavami zápornými (brutální sériový vrah v seriálu ZÁKON A POŘÁDEK).Narodil se ve Filadelfii v Pensylvánii, ale záhy se s rodiči přestěhovat… (více)

Reklama