Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Někdo to rád horké

Někdo to rád horké (1959)

Geniální výstavba příběhu a nabalování jednotlivých situací, důrazy na detail (Sladká Sue a její ládování se prášky, aj.). Je legrační rozdíl mezi velmi dobrým českým dabingem a původním zněním, ve kterém mnoho fórů vychází daleko více vulgárně (například poslíček v hotelu je v originále ten nejchlípnější parchant). Mikroodkazy na Scarface (1932) - „Kde ses naučil tyhle fóry?“ a jiné dobové filmy. Pokaždé, když se na film podívám, znovu se vášnivě zamiluju do Jacka Lemmona a znovu objevím něco nového, čeho jsem si nikdy nevšimla. Billy Wilder, mistr situační komedie.

Bláznivý Petříček

Bláznivý Petříček (1965)

Už se našla zase! Co? Věčnost. Moře, které pro líná se se sluncem. Ó má duše věčná, chraň svůj vroucí slib, noc je nekonečná, ve dne bude líp. Tak se zbavíš zlosti, lidské poslušnosti, souhlasů a tíh! Poletíš jak vích... Není východisko, není naděje. Smrt je velmi blízko, jen klid prospěje. Už nevzejdou v páře atlasové záře, vaše ohnivost je povinností. Už se našla zase! - Co? - Věčnost. Moře, které prolíná se se sluncem. (A. Rimbaud: Sezóna v pekle, překl. V. Nezval)

Satanské tango

Satanské tango (1994)

Tarrova filmografie mi v čele se Satanským tangem ukázala novou rovinu vnímání audiovizuálního díla. Působilo to asi jako tvrdá droga, během sledování filmu jsem si pomalu navykla na jeho specifické tempo (záběr/cca 3 min.) a tento stav totálního zpomalení jsem jindy než během Tarrových filmů nepoznala. Od shlédnutí ST se neštítím dlouhých záběrů, protože mi režisér dokázal, že síla těchto záběrů spočívá v preciznosti detailu - v řemesle. Geniální vykreslení charakterů, herecké výkony, práce se zvířaty před kamerou... Vrchol světové kinematografie a pro mě osobně reprezentativní obhajoba filmu jako audiovizuálního média.