Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (127)

plakát

Abigail (2024) 

Příjemná a zábavná upířina. Jednoduchý koncept, který mám rád - banda lidí zavřená v baráku, odkud není cesty ven a začíná hra na kočku a myš. Poměrně pomalý rozjezd, ale nenudil jsem se - o to se postaralo osvědčené režisérské duo, které umí oživit i obyčejné dialogy. Film si neklade žádné vysoké cíle, má jednoduše pobavit fanoušky krve a upírů, a to se mu daří. Za mě spokojenost. 75%

plakát

Exhuma (2024) 

Jižní Korea.. ta vždy po nějaké době přijde s něčím tak neotřelým, že světu připomene, jak se to má dělat. Máme tu opět horor, který se nedá zařadit jen do jedné škatulky. Začíná to jako mysteriózní atmosférická duchařina, ale nakonec se téma přelívá někam jinam - nechci spoilerovat - a pokud očekáváte, kam se děj bude ubírat, tak vás tvůrci rychle vyvedou z omylu. Příběhem nás provází charismatické postavy, podíváme se na asi nejlépe ztvárněný rituál (spolu s The Wailing), dočkáme se i nějaké té krve a dostaneme úderné finále. Není snadné ten film popsat bez spoilerů - nerad bych někomu sebral momenty překvapení, proto bych to jednoduše shrnul. Tenhle horor se vyplatí vidět, je to zajímavé, mysteriózní a spirituální téma a určitě jste ještě nic podobného neviděli. Pro mě osobně pořád vede starší film The Wailing, který má více rovin, větší mix žánrů a celkově je to vážnější a komplexnější snímek, ale tohle k němu nemá vůbec daleko. Démon jako ze hry Nioh.. to jsem fakt nečekal. Korea se opět trefila do noty. Díky EvilPhoEniX za doporučení!

plakát

Godzilla Minus One (2023) 

Přesně takhle by měl vypadat film o Godzille. Klady: Super výprava (takže opravdu ne žádná nuda); velmi dobře vykreslená psychologie sympatické hlavní postavy; scén s Godzillou je víc než dost, a na scéně je po velmi slušnou dobu; zkáza města, atomické výbuchy z čelisti monstra a veškeré digitální efekty jsou perfektní a účinné - s tak minimálním rozpočtem Japonsko zahanbuje Ameriku s jejich stamiliony rozpočty; návrat Gojiry ke kořenům v tom správném moderním pojetí. Zápory: některé zdejší komentáře - NE, tohle opravdu není film jen pro fanatiky japonska a anime, co je to za nesmysl? Že je to nadhodnocené zdejšími fanatiky anime? Za prvé: Godzilla patří k historii světové kinematografie, a za druhé: u nás je film naopak hůře hodnocen než ve světě, kde sbírá jen samé vysoké hodnocení (a rozhodně ne od anime fanatiků!). Očividně by nebylo od věci se dovzdělat před psaním recenzí. Nebo si raději pustit nejnovější americký barevný patos pro děti a filmy pro dospělejší publikum nechat lidem, kteří dokáží rozeznat dobrý film od špatného, a kteří ocení úsilí a kvalitní filmařinu. Původní Gojira nikdy neměla být popcornovka pro celou rodinu, ale vážný film s hlubším podtextem.

plakát

La mesita del comedor (2022) 

Černé komedie, drsný humor, absurdní situace - to všechno je mi hodně blízké, přece jen jsou černé komedie mým oblíbeným subžánrem. Tohle mě ale úplně minulo, asi už mám za ty roky vyšší nároky. Celý film ve mě nevyvolával vůbec nic. Co mělo být drsné, co mělo být vtipné, tak mě to nechávalo chladným. Na Španělsko mi to přijde slabé a nedotažené, spousty logických mezer. Už jen scéna, na které je celý film postaven nedává smysl. Napadalo mě desítky nápadů, jak by to mohlo být lepší ve všech směrech. Velká škoda, protože úplně základní námět na papíře zní dobře, ale to, jak je film zpracován, je jeho kámen úrazu. Sorry, ale tohle mě těžce missnulo a z filmu jsem si odnesl jen pocit zklamání a nenaplněného potenciálu. 2* za nápad

plakát

Arcadian (2024) 

Cage tu hraje spíš druhé housle, příběh se točí hlavně kolem jeho dvou synů, a tak nečekejte jeho typické crazy role, kde je utržený ze řetězu. Je to komornější survival post-apo. Monstra tu nejsou zas tak často, ale když už přijdou na scénu, tak působí obstojně. CGI není nejhorší, ale ani nejlepší - rozhodně neurazí. Pokud jste někdo hrál hru Bloodborne, pak vám design monster bude možná něco připomínat. Nejvíc se mi líbilo jejich zběsilé klapání tlamou, to bylo cool. U filmů jako je tento mě mrzí, že nejdou dávat půlhvězdy. 3* mi přijdou málo a 4* zase moc, rád bych dal 3,5*. U nás je to klasicky podhodnocené zmlsaným, nebo nevděčným divákem. Já to vidím na solidních 65%.

plakát

Geomgaek (2020) 

To jediné, co mi chybělo k plnému hodnocení, bylo, že jsem chtěl víc akce, protože ta byla famózní. Všechno tu bylo správně.. sympaťák v hlavní roli, zaporák Joe Taslim jako vždy skvělý, líbivý vizuál, krev a jednoduchá zápletka, která dle mého názoru dávala prostor pro více potyček. Akce byla tak moc super, že mi prostě a jednoduše nestačila, chtěl jsem VÍC, protože tenhle frajer to s mečem umí i po slepu. Finále pecka.

plakát

Smrtelné zlo 2 (1987) 

Největší srdcovka. Film, který se právem stal kultovním. Raimi předvedl, co se dá vytvořit s minimálním rozpočtem, pokud máte originální a dosud nevídané nápady. Neskutečná práce s kamerou, kterou se poté snažil každý neúspěšně napodobit. (Jak zmiňuje sám Quentin Tarantino). Bravurní práce se zvukovými efekty. Notná dávka černého humoru, skvělý hláškující Bruce Campbell, motorovka a upilovaná brokovnice. Temná, mystická, hororová atmosféra, skvělé praktické efekty a masky. Litry krve, slizu a dalších tekutin. Na Evil Dead jsem vyrostl a vždy to bude mým nejoblíbenějších mixem hororu a komedie. Groovy!

plakát

Sám doma (1990) 

Vtipná Vánoční komedie pro celou rodinu, kde excelují hloupě naivní zloději Joe Pesci a Daniel Stern. Pasti, které jim Macaulay Culkin přichystá jsou highlightem filmu. Klasika, která nestárne. Nostalgie na druhou.

plakát

Flowers (2015) 

Špína, gore, znásilňování, rozložené mrtvoly, hnus, psycho a jedna velká deprese. Nic pro slabé povahy a jen pro velmi okrajové publikum.

plakát

Shiti Hanta (2024) 

Nenechte se zmást úvodní desetiminutovkou, kdy hlavní hrdina trousí vtípky a umně se ohání bouchačkou. Následuje skoro půlhodinová honička jedné holky, která je záživná asi jako zbytek filmu. Zápletka ucházející, vedlejší postavy otravné. Finále je na mě už bohužel až moc přeumělkované.. zrovna tam jsem čekal zlepšení a nějakou pořádnou akci, které se nám ve filmu moc nedostane. Je to škoda, protože postava City Huntera je zajímavá, dokáže být vtipná a protagonista se pro tu roli hodí. Zasloužil by více prostoru, více akce a nějaký jiný příběh. Sledovat uječené, ubrečené vedlejší postavy s typicky japonsky přehnanými reakcemi mě moc nebralo.