Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Animovaný
  • Krimi

Biografie (98)

Vladimir Polkovnikov (režisér / scenárista)

05.07.2016

Animátor, scenárista a režisér s, českému uchu vojensky znějícím, příjmením Polkovnikov, se narodil 10. června 1906 ve vsi Terjajeva sloboda (Terjajevo) ve Volkolamském rajónu Moskevské oblasti. Po ukončení studia na Moskevské průmyslové škole výtvarného umění  „Paměť roku 1905" v roce 1930 nastoupil jako animátor ve filmových… (více)

Marianna Vertinskaja (herečka)

07.09.2015

Okolnosti Mariannina narození byly velmi netradiční a dramatické. Pokud by se do rodného listu uvádělo přesné místo narození, bylo by v tom jejím u životopisných údajů, prozrazujících, že se narodila 28. července 1943, uvedeno, že místem narození byl vlak do Šanghaje. Většina zdrojů je mnohem střízlivějších, a tak je u této… (více)

Wilhelm Hauff (spisovatel)

19.08.2015

Pokud by se někdo zeptal většiny maturantů, který básník a spisovatel zemřel ve věku dvaceti čtyř let, absolutní většina z nich by odpověděla, že Jiří Wolker. Samozřejmě by ve své odpovědi měli pravdu. Zcela opomenut by tak však byl jeden z významných autorů pohádek a příběhů pro děti, který v tragické smrti při nedožtí se ani… (více)

Oleh Sencov (režisér / scenárista / herec)

10.08.2015

Režisér, scenárista, spisovatel, člověk politický, Oleg Gennadjevič Sencov, se narodil 13. 7. 1976 v Simferopolu na Ukrajině v tehdejším SSSR. V letech 1993-98 studoval na Kyjevské národní ekonomické universitě. Byl vlastníkem počítačového klubu v Simferopolu. Z tohoto prostředí je i jeho první film HRÁČ (2011) o chlapci, který… (více)

Eduard Uspenskij (scenárista / spisovatel)

09.08.2015

Eduard Nikolajevič Uspenskij se narodil 22. prosince 1937 v Jegorjevsku v Moskevské oblasti. Je autorem dětských knih, který světu přinesl takové hrdiny, jakými je krokodýl Geňa, Čeburaška, kocour Matroskin, pes Šarik, Strýček Fjodor a další. Narodil se jako jeden z tří synů (starší bratr Igor a mladší Jurij) rodičům Nikolajovi… (více)

Andrej Abrikosov (herec)

02.08.2015

Andrej Lvovič Abrikosov se narodil 14. 11. 1906 v Simferopolu v Tavričevské gubernii Ruského impéria do rodiny, jejímž posláním bylo přinášet lidem radost do života. Jeho pradědeček byl vyhlášeným cukrářem, zakladatelem dnešního koncernu Babajev; jedním z jejich produktů jsou i u nás oblíbené bonbóny běločka. V době, kdy se… (více)

Konstantin Krjukov (herec)

25.07.2015

Ačkoliv tomu jeho příjmení nenapovídá, Konstantin Vitaljevič Krjukov je jedním z mnoha členů rozvětvené rodiny, která již ve třetí generaci hraje významnou úlohu ve světě ruského filmu. Je vnukem slavného herce a režiséra Sergeje Bondarčuka a jeho druhé ženy Iriny Skobcevy. Jeho matkou byla herečka Aljona Bondarčuk. Oba… (více)

Arťom Michalkov (herec / režisér / scenárista)

12.07.2015

Mladší ze dvou synů Nikity Michalkova, prostřední z jeho tří dětí z druhého manželství, Arťom Nikitovič Michalkov, se narodil 8. prosince 1975 v Moskvě. Je jednou z mnoha ratolestí rozvětveného stromu v Rusku i u nás dobře známé umělecké rodiny. Kromě slavného otce se může pochlubit i stejně slavným strýčkem, Andrejem… (více)

Michail Uljanov (herec / režisér)

11.07.2015

Je mnoho způsobů, kterými se herec může zapsat do paměti diváků. Samozřejmě, mít talent hodně pomáhá. Další možností je získat roli, jež divákům utkví v paměti. Třetí možností je mít takové jméno, které si diváci bez problémů zapamatují. Michail Alexandrovič beze zbytku využil všechny tři tyto možnosti.Svůj talent prokázal v… (více)

Jekatěrina Vilkova (herečka)

05.07.2015

Může mořská panna tančit? A může se stát reportérkou, která naváže milostný románek s yettim? Na tyto otázky by jistě dokázala odpovědět Jekatěrina Nikolajevna, jež tyto postavy ztvárnila. Narodila se 11. července 1984 v Gorkém (od roku 1991 se město opět jmenuje Nižnyj Novgorod) v Povolží. Věnovala se moderní gymnastice a v… (více)

Maxim Matvejev (herec)

04.07.2015

Budoucí švihák, voják, podnikatel i nešťastný romantický hrdina, Maxim Alexandrovič Matvejev, se narodil ve městě Svetlyj v Kaliningradské oblasti. V roce 2002 ukončil studium divadelní fakulty na Sobinově Saratovské národní konzervatoři. Ve studiu pokračoval na MCHAT, kde absolvoval v roce 2006. Od stejného roku je členem… (více)

Nikolaj Serebrjakov (režisér / herec)

28.06.2015

Režisér, scenárista, umělecký vedoucí a spisovatel, Nikolaj Nikolajevič Serebrjakov, se narodil 14. 12. 1929 v Leningradu. V roce 1948 ukončil studium herectví ve studiu A. A. Brjanceva při Leningradském Divadle mladého publika. V roce 1952 ukončil studium Leningradského umělecko-průmyslového institutu Věry Muchinové, kde… (více)

Sergej Bondarčuk (herec / producent)

28.06.2015

Sergej Fjodorovič Bondarčuk se narodil do známé herecko-režisérské rodiny jako syn slavného otce, Fjodora Bondarčuka, vnuk ještě slavnějšího dědečka, Sergeje Fjodoroviče Bondarčuka a babičky, Iriny Skobcevy, která byla, jak také jinak, známou herečkou. Sergejova rodina a tím linie herců a režisérů nekončí v přímé linii. Obě… (více)

Klara Rumjanova (herečka)

27.06.2015

Stejně jako u nás, i v Rusku jsou herci, kteří ztvárnili řadu filmových rolí, každý si však spíš než jejich tvář vybavuje jejich hlas. Byl to především její hlas, co Klaře Michajlovně zajistilo významné místo ve světě ruské, resp. sovětské, kinematografie. Herečka, která se měla v budoucnu stát hlasem zajíčka, který přivádí k… (více)

Nikita Michajlovskij (herec)

23.07.2014

Ne každému bylo dopřáno dožít se klidného stáří, ne každému bylo dopřáno prožít život naplno, ne každému byl v životě dopřán úspěch, ne každý byl obdařen talentem. Když Nikita Viktorovič 8. dubna 1964 poprvé pohlédl na svět, netušil, jak laskavé či kruté byly sudičky právě k němu. Již záhy bylo jasné, že talentu bylo Nikitovi… (více)

Lev Konstantinovič Atamanov (režisér / scenárista)

29.06.2014

Stejně jako mnoho jeho kolegů, kteří se pohybovali ve světě animovaných filmů, i moskevský rodák Lev Konstantinovič Atamanov, prošel více profesí, než se stal režisérem. V roce 1926 ukončil studium na První národní filmové škole, kde studoval ve třídě Lva Kulešova, kde získal titul filmového režiséra. Od roku 1927 začal… (více)

Vitold Bordzilovskij (režisér)

26.01.2014

Vitold Janovič Bordzilovskij, výtvarník, animátor a režisér animovaných filmů, se narodil roku 1918 v Tbilisi. Studium Ázerbájdžánského uměleckého učiliště ukončil v roce 1938. Po škole začal pracovat jako umělecký výtvarník. Jeho další studia oddálila Velká vlastenecká válka, v níž bojoval. Po válce, v letech 1948 – 1954,… (více)

Leonid Varlamov (režisér / střihač / scenárista)

25.11.2013

Pokud se řekne ruský či sovětský film a jeho ocenění zlatou soškou Oscara, většina lidí se přezíravě usměje a řekne: Michalkov, Unaveni sluncem. Někteří vzpomenou Michalkova a zmíní i Bondarčuka a jeho Vojnu a mír, případně Meňšova a to, že Moskva slzám nevěří, nepochybně si někdo vzpomene i na japonsko-sovětský film Děrsu… (více)

James Lloydovich Patterson (herec)

13.10.2013

Není to tak dávno, co nám bylo mocí úřední tvrzeno, že v Sovětském svazu mají všechno, ale opravdu naprosto všechno. Že v mnoha ohledech takové prohlášení nebylo tak zcela vzdáleno od pravdy vidíme z toho, že v SSSR, když bylo třeba, se do filmu dal sehnat i malý černoch, aniž by bylo třeba žádat o mezinárodní výpomoc.… (více)

Jefim Gamburg (režisér / herec)

13.10.2013

Budoucí režisér animovaných filmů pro děti i dospělé, Jefim Abramovič Gamburg, se narodil 10. 7. 1925 v Moskvě. Zúčastnil se bojů Velké vlastenecké války, byl vyznamenán řádem Rudé hvězdy a medailemi. Vystudoval umělecké oddělení Moskevského pedagogického institutu. Od roku 1955 působil ve studiu Sojuzmultfilm. Deset let zde… (více)

Reklama