Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Dobrodružný

Obsahy (5)

Údolí květů

Údolí květů (2006)

V okolí nejvyšších himálajských průsmyků se drsný, neohrožený Džalan a jeho banda živí přepadáváním nic netušících pocestných. Řídí se svými vlastními zákony cti a svůj lup si rozdělují rovným dílem. Ze zajetých kolejí je vytrhne až příjezd krásné tajuplné Ušny. Když se Ušna záhadně objeví po přepadení karavany poutníků, přilne k Džalanovi s tvrzením, že se objevoval v jejích snech a odmítá ho opustit. Ušna cítí neklid ostatních mužů a nabídne pomoc v jejich úsilí s podmínkou, že se nebudou ptát, proč a jak je schopná dovést je k úspěchu. V následujícím čase vede Ušna gang ke strašným činům a získá si tak úctu mužů a obdiv Džalana, který se do této tajuplné ženy vášnivě zamiluje. S rostoucím úspěchem nabývá na intenzitě i láska mezi Džalanem a Ušnou, až se tím oba uzavřou do svého vlastního světa. Už nevěnují pozornost svému okolí a svými činy zacházejí až příliš daleko, od krádeží materiálních věcí po zahrávání si s věcmi, se kterými si zahrávat není radno; s kradením energie, štěstí a dokonce i s uměním levitace. Překračují hranice nadpřirozena. Svět této dvojice a jejích zvláštních činů dosáhne k policejnímu úředníkovi Jetimu, který se za nimi pustí se třemi najatými lovci. Ve zmatku pronásledování se Džalan a Ušna nakrátko rozdělí, což vede oba k šoku a zoufalství. Po ztrátě štěstí, bohatství a přátel se přesto tato osudová dvojice opět šťastně shledá. Jejich vášeň zachází dál než kdy jindy, slibují si, že se nikdy znovu nerozdělí, i když by to znamenalo obelstít osud či smrtelnost. Ale život vždy přináší překvapení.

Snění o Lhase

Snění o Lhase (2005)

Karma, filmařka tibetského původu, cestuje z New Yorku do Dharamsaly, exilového sídla Dalajlamy v severní Indii, aby natočila interview s politickými vězni, kteří uprchli z Tibetu. V Dharamsale potká Dondupa, tajemného bývalého mnicha, který přijel do Indie, aby naplnil poslední přání své umírající matky – doručit amulet dlouho pohřešovanému odbojáři. Karmu brzy pohltí mnichovo pátrání, které se stává jak putováním k roztříštěné tibetské minulosti, tak cestou k sebepoznání.

Die Salzmänner von Tibet

Die Salzmänner von Tibet (1997)

V zimě konají dogpové, nomádi obývající severotibetskou náhorní planinu Čhangthang, svoji cestu k solným jezerům. Čtyři solní muži vedou karavanu čítající přes sto jaků, kteří mají sůl dopravit zpět. Během tříměsíční cesty přebírá každý z nich určitou ritualizovanou roli - jako "starý otec", "stará matka" a "pán zvířat". Fascinována Tibetem jako zemí mýtů a legend hledala Ulrike Koch osm let, než našla solné muže, k nimž se směla připojit na jejich cestě. Přes zanikající kulturu solných nomádů autorka předává poselství drsné krásy bezlesých pustin a archaického života jejich sluncem ošlehaných obyvatel. Působnost snímku zvyšuje vytříbený soundtrack (Stefan a Frank Wulff). Opticky brilantní pohled na střechu světa a tisíciletou tradici solných mužů se stává imaginární cestou k zamyšlení.

Nářek sněžného lva

Nářek sněžného lva (2002)

Tento oceněný dokumentární snímek, filmovaný během devíti cest Tibetem, Indií a Nepálem, představuje dekádu usilovné práce. NÁŘEK SNĚŽNÉHO LVA provádí diváky po dlouho zakázané "střeše světa" s nebývalou obrazovou bohatostí... od zřídka viděných rituálů v odlehlých klášterech po koňské závody s Khampskými válečníky; od nevěstinců a slumů ve svatém městě Lhase po velkolepé himálajské vrcholy stále rušné nomádskými karavanami jaků. Temná tajemství současných tibetských dějin se ve filmu odhalují díky síle výpovědi osobních příběhů a rozhovorů, doprovázených souborem tajných a archivních záběrů, které nikdy předtím nebyly sestaveny do jednoho filmu. NÁŘEK SNĚŽNÉHO LVA, zkoumající legendární téma, je epickým příběhem odvahy a soucitu.

Bunty a Babli

Bunty a Babli (2005)

Příběh dvou mladých lidí, kteří se potkají na úprchu z domova při cestě za perspektivnější budoucností. Rakesh (Abhishek Bachchan) žije v rodině průvodčího Indian Railways, který od svého syna očekává stejnou životní dráhu. Ovšem Rakesh chce od života víc než jen rutinní práci. Odjede z domova, aby nabídl svůj bussines plán u jedné regionální společnosti, ale je podveden. Vimmi (Rani Mukherjee) je dcerou Sikhů v Pandžábu, kteří chtějí aby se vdala v rodné vesnici a usadila se. Vimmy má ale jiné plány, a tak prchá z domova a cestou do Bombaje, kde se chce stát supermodelkou, potká Rakeshe. Spolu dokáží svou vynalézavostí a hereckým uměním získat zpět nejen ukradané peníze, ale dál pod přezdívkou Bunty a Babli okrádají různé byznysmeny a boháče, včetně fiktivního prodeje samotného Tádž Mahálu. Postupně se do sebe zamilují a vezmou se při neformálním obřadu bez svědků a duchovního, kde si přísahají lásku a to, že jim celý svět bude ležet u nohou. Jsou takřka nezastavitelní až do doby, než je začne stíhat sám policejní komisař Dashrath Singh (Amitabh Bachchan).

Reklama