Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (51)

plakát

S Babicou v karanténě (2020) (pořad) 

Jirka Babica by měl být dalším laureátem na Nobelovu cenu za mír. Ani Matka Tereza neobohatila poválečnou Indii tolik jako Jirkův nový pořad zkroušené Čechy v době koronavirové.

plakát

Hra o trůny - Zimohrad (2019) (epizoda) 

OBSAHUJE SPOILERY Částečně jsem spokojený, částečně v obavách. Smířil jsem se s novým směrem, kterým se seriál po odchodu GRRM vydal, aby ho bylo možné vůbec dokončit. Abychom mohli sledovat nekonečně se protkávající osudy stovek postav v tomhle fiktivním světě, musíme počkat, až starý génius dopíše Vichry a snad i Sen a zatím si "vystačit" s velkolepostí seriálu. První epizoda připravila půdu pro dalších 5 dílů, od kterých očekávám velkolepou akci a SNAD smysluplné a uspokojivé zakončení dlouhého děje (uspokojivé nerovná se s dobrým koncem). Vadí mi logické přešlapy: O "maličkostech", jako že armáda musí jíst, Jon samozřejmě ví, proč něčím takovým musí argumentovat Sansa? - No jistě, přece aby se ukázalo, že ona je ta nejchytřejší, až nakonec ten trůn z mečů dostane. ... Proč Tyrionovi ani Varysovi není zřejmý Jonův původ po tom, co ho vidí letět na drakovi? - V knize se z Tyriona od otcovy vraždy stává nihilista a opilec, v seriálu jen pitomec s jediným ustaraným výrazem. ... Přijde mi až příznačné, že Euron udělal svou první chybu zrovna ve stejnou dobu, co se přiblížil Theon s několika trhany. ... Nebýt těchto a dalších absurdit, neváhal bych s plným hodnocením. Že se téměř celou dobu kec... pardon, konverzovalo, mi ani trochu nevadilo. Takový byl seriál od začátku. Tehdy se ale "pouze" přebírala mistrně napsaná předloha, s menšími či většími odklony, a k logickým obstrukcím nedocházelo zas až tak často. Obávám se, že pod vedením DD se dočkáme nejednoho překvapení a nelogického jednání i jeho vyústění, který v nás při závěrečné sumarizaci dojmů z tohoto jinak skvělého seriálu zanechá posmutnění nad tím, jak "málo" stačilo, aby výsledkem byla dokonalost. Velmi rád bych se ve své předpovědi mýlil.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Zúčastnil jsem se promítání dne 24. 11. 2018, na den přesně 27 let od úmrtí Freddie Mercuryho, a bez rezervace byla účast téměř nemožná - měli jsme štěstí, že na poslední chvíli 2 rezervace odpadly. :) Když film končil, polovina lidí v sále měla v očích slzy... jediný, co mě mrzí, je, že jsem na film nešel do IMAX - plátno multikina pro tentokrát k maximálnímu zážitku prostě nestačilo. Nejsem si jistý, jestli by měl být film titulován jako "životopisný", některé skutečnosti jsou odvyprávěny nepřesně, ale kašlat na to. Bohemian Rhapsody je pro mě jedním z největších filmových zážitků, úžasný, velkolepý, gargantuovský film, mistrovské dílo.

plakát

Bajkeři (2017) 

Kravinka s do nebe volajícími překlepy ve scénáři a nesympatickou 'hlavní' postavou, která si ale neklade za cíl nic víc, než dobře pobavit. A to se jí daří (aspoň v mém případě) výborně, proto nemůžu hodnotit nízkým počtem hvězd. 4 hvězdy jsou přepálené, je třeba ale napravit místní hodnocení, protože jako nenáročná komedie si Bajkeři 43 % vážně nezaslouží. Přičemž chci vyzdvihnout postavu Pavla Nečase, bez níž by byl film takřka poloviční. Mišík nic moc, Komínek fajn, Vagnerová... vždyť víme. :-)

plakát

Kráska a zvíře (2017) 

Tohle zpracování klasické Disneyho pohádky má všechno! Scenérie, po kterých se tají dech, velmi sympatické obsazení - a to neříkám jen kvůli kráse Emmy Watson, z Gastona a digitálního Lumiera jsou moje rázem nejoblíbenější postavy, dále tu správnou magickou atmosféru a řadu hezkých písniček, které by pravděpodobně vyzněly daleko líp, kdyby se promítalo v originále. Takhle mi musí stačit jako obvykle ucházející český dabing, nicméně za verzi s titulky bych tu byl raději. Už jen kvůli Rentonovi, Gandalfovi a Trelawneyové. Rozjezd je pozvolnější, nemůže ale nudit už jen tím, jak skvěle je to natočené a jak úchvatné obrazy nám tvůrci předložili. A ano, Emma taky super. :) 80 %

plakát

Rogue One: Star Wars Story (2016) 

Nerozumím výtkám ostatních komentujících. Že má Rogue One pomalejší rozjezd? Máme tu 6-8 zbrusu nových postav, dá se tedy očekávat, že jejich představení bude nějaký ten čas obětován. Že jsou postavy nevykreslené a nic o nich nevíme? Já tvrdím, že víme až dost na to, abychom se s nimi sžili. Především ústřední dvojice je napsána pěkně, žena, která hodně ztratila a muž, který to neměl jednoduché a čas od času byl nucen jednat nesprávně. Dál tu máme "polepšeného" pilota (pro mě asi nejméně zajímavá postava, ale někdo tu "navigaci" dělat musel... :)), párek badass Asiatů a K2 - prvního skutečně vtipného mluvícího droida v SW univerzu! Kam se hrabe otravný 3PO. A poslední dost často se objevující výtka, tedy slabý příběh zaměřený jen na hlavní linii? No, ono se toho popravdě nic moc jiného nestihne. Myslím, že vyšší výskyt mikropříběhů by kostru filmu rozbil a celek by ani zdaleka nepůsobil stejně dobře. Je to námrd! :) Tam, kde Force Awakens zklamala, Rogue One válí. Je v tom prostě to srdíčko. Celý příběh je podaný lidsky, dost syrově a přitom velkolepě, přičemž závěrečná půlhodina ždímá emoce. Potěšilo mě velmi "úsporné" vyobrazení starých tváří, a sice tak, že máme radost, že je vidíme, nicméně v příběhu zbytečně nepřekáží - problém u SW7, kde se sice setkáme s bezrukým 3PO, vypnutým R2 nebo přestárlou Leiou (rip in peace), ani jeden ale do příběhu pořádně nezapadá a působí navíc, jen aby "byli". Tady, pokud jsou staré tváře v záběru, má to jasný důvod a celkově pak jednotlivé obrazy vyzní mnohem lépe. A nakonec tu máme nejvíc badass scénu s největším padouchem galaxie, za kterou bych tvůrce vyzdvihoval do nebes. Připomínka, že Darth Vader je Darth Vader. Sečteno podtrženo, za mě po 4., 5. a 3. dílu nejlepší Star Wars. Prosím, ať jsou další spin-offy alespoň stejně dobré! 90 %

plakát

Marťan (2015) 

Dle mého snad nejvíc přeceňovaný režisér současného filmového světa natočil po 8 letech film, který stojí za to. Matt Damon aka Mark Watney je správný sympaťák a s Marsem se (stejně jako režisér) vypořádal po svém, poctivě, zajímavě a poutavě. 80 %

plakát

Méďa 2 (2015) 

Jednička skvělá, dvojka se už ale veze na slávě předchůdce a ačkoliv hodně lidí namítne, že jde o "to samé", já se většinu času nudil. Mnohem víc, než u jedničky. Přesto je tu těch "starých" božsky ujetých sprostých vtípků dost na to, abyste to dokoukali do konce a ještě se slušně pobavili.

plakát

DVTV (2014) (pořad) 

Aktuální, na úrovni, dobře vedený (pokud na postu moderátora sedává Martin Veselovský, paní Drtinová, mám pocit, funguje spíš jako jeho protipól) publicistický videokanál, který jako jeden z mála dokáže udržet mou pozornost. Bravo! _____Edit (11.4.2019) Hvězda dolů. Proč se do umělců šije stejně tvrdě jako do politiků jen kvůli odlišným politickým názorům (Smetana + Kusturica)? Proč Veselovský při prvním rozhovoru o seriálu Most! otravuje otázkami o možném rasismu v seriálu a o měsíc později (když DVTV vidí jeho úspěch napříč republikou) vysílá děsně cool reportáž ze Severky jakoby nic? Proč E. Smetana opakovaně při rozhovorech působí arogantně, když jako moderátorka rozhovorů kolikrát selhává? Proč DVTV do jedné politické partaje vehementně šije - evidentně s ní nesouhlasí - a k druhé - ke které evidentně chová sympatie - se chová vlídně, skoro až s nadšením - co si zachovat nějakou neutralitu? Názorová vyhraněnost a neobjektivnost mi prostě vadí.