Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Pohádka

Biografie (4)

Eva Kantůrková (scenáristka / spisovatelka / herečka)

09.09.2013

Spisovatelka a filmová scenáristka. Narodila se jako Eva Sílová 11. 5. 1030 v Praze. Eva své literární vlohy zdědila jak po otci, který byl novinářem a filmovým scenáristou, tak i po matce - spisovatelce (knihy pro děti: Paví očko, Čertík Mičula, Šibal Makočuba, Mury-Bury kouzelník, Třicet koní Vénu honí). Rodiče se rozvedli,… (více)

Anne Heywood (herečka)

14.06.2011

Anne Heywood (vlastním jménem Violet Joan Pretty) je britská herečka, která se narodila 11. prosince 1932 v Birminghamu. Matka jí zemřela, když bylo Violet sotva 13 let, a tak byla nucena starat se o své mladší sourozence. V 17 letech získala titul Miss Velké Británie. Navštěvovala londýnskou Akademii múzických a dramatických… (více)

Alain Resnais (režisér / scenárista / herec)

15.04.2008

Narodil se v přímořském západofrancouzském městě Vannes. Již ve čtrnácti letech natočil svůj první krátkometrážní film - adaptaci tehdy oblíbeného Fantomase (L'AVENTURE DE GUY). Kromě filmu vzplanul také pro fotografii, kresbu a literaturu. Zvláště si zamiloval díla Marcela Prousta a André Bretona. Ve čtyřicátých letech… (více)

Jean Seberg (herečka / režisérka / scenáristka)

13.04.2008

Narodila se v luteránské rodině v americkém státě Iowa. Tam také vystudovala a tam si jí všiml režisér Otto Preminger, který hledal představitelku hlavní role v jeho zamýšleném velkofilmu o Johance z Arku SAINT JOAN ; z 18 000 adeptek na titulní roli si vybral právě půvabnou Jean Seberg. Film velký úspěch neměl, ale hned další… (více)

Reklama