Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Životopisný

Oblíbené filmy (10)

Hodiny

Hodiny (2002)

Hodina H nastala! Dechberoucí a vytříbená adaptace výborné knihy Michaela Cunninghama, kde pod režijní taktovkou geniálního Stephena Daldryho podávají své životní herecké výkony Meryl Streep, Julianne Moore a Nicole Kidman. Pravým objevem hodin je pak Nicole Kidman, jejíž postava Virginie Woolfové prožívá další atak duševní choroby a snaží se vyrovnat s neúnosností běžného dne. Nicole je bledá, vysoká, plná ostré energie se záchvaty hněvu, jako obrovský pták vytržený z odpočinku. Příběh o ženách, které spojuje jedna kniha, ale rozděluje čas, vás osloví, vtáhne do sebe a poví vám neskutečně hodně.

Americká krása

Americká krása (1999)

Už kdysi se mi hrozně líbil názor, že Americká krása působí jako osvěžující injekce. "Asi bych měl být pěkně naštvaný za to, co se mi stalo. Ale to nejde, když je na světě tolik krásy. Někdy ji vidím všechnu najednou a je jí tolik, že se moje srdce naplní jako balónek a chce prasknout." Geniální scénář Alana Balla a režie tehdy ještě spíše divadelního režiséra Sama Mendese nechala filmové kritiky i diváky v úžasu. Ve filmu se snoubí brilantní sarkastický humor, který ani moc k smíchu není, a velmi sugestivní drama. Každá postava je nezapomenutelná a má svůj příběh (včetně matky Rickyho, která toho moc nenamluví). Životem k smrti unavený Lester Burnham, jehož k životu probudí lolitka Angela, která se úzkostlivě bojí být obyčejná (ikdyž je a ví to o sobě), údajný podivín a dealer Ricky Fitts, jeho otec, latentní homosexuál, nebo Lesterova dcera, která si na moment přeje zabít svého tátu,aby ho zbavila jeho ubohosti. Třešničkou na dortu je pak postava sexuálně a citově frustrované fúrie Carolyn Burnham v bravurním ztvárnění Annette Bening. Drama o lidech, kteří se utopili ve stereotypu a téměř zapomněli, kým bývali, právem patří k tomu nejlepšímu, co kdy bylo natočeno.

Na dotek

Na dotek (2004)

Film o amorálních krutých hrách lásky šálivé, kdy se s partnerem jedná zcela pragmaticky a manipulativně bez sebemenší špetky ohleduplnosti. Místy kruté a elegantně cynické s takovou lehkostí až mrazí. Brilantní a přesné dialogy, které dokazují, jak lehce lze někomu ublížit v jedné větě. Nichols opět prokázal svůj geniální um převést divadelní hru na plátno a přizvat k tomu ty správné herce. Jude Law jako slaboch, Clive Owen jako živočišný,vypočítavý a cynický lékař, Julia Roberts jako nerozhodná a neustále chyby dělající fotografka a Natalie Portman jako překvapení filmu - zranitelná striptérka, která je ale zároveň nejsilnější a nejvyzrálejší z celé "party". Lze jen doufat, že nás Mike Nichols poctí ještě nějakým majstrštykem. A jedna rada na závěr : "Jestliže se zamilujete na první pohled, nikdy se nepřestaňte dívat"

Stud

Stud (2011)

Tak tohle je něco neuvěřitelného. Způsob, jakým je téma lhostejnosti, odcizenosti a osamocenosti lidí zpracováno, je dechberoucí. Dokonce i New York je zde vykreslen jako šedé a anonymní město plné osamocených lidí, kteří snad ani nejsou schopni projevit jakékoliv emoce a proplouvají den co den svým bezcílným životem. Všechny scény jsou perfekcionisticky dotaženy k dokonalosti (každodenní ranní Brandonova rutina, "sváděcí" scéna v metru, či scéna, kdy Brandon bezemočně sleduje porno, zatímco vedle se jeho sestra srdceryvně utápí ve své závislosti na lásce). Film do značné míry stojí a padá na výkonu Mr.Fassbendera, který je zneklidňující, sugestivní, dráždivý, emotivní, VÝJIMEČNÝ A NEZAPOMENUTELNÝ. Jen výtečné herectví (ale i překvapivě pěvecký um!!!) Carey Mulligan mohlo dostat více prostoru..Stále mi jen nejde do hlavy, proč byl Stud opomenut Akademií a našimi kiny se jen proplížil. Počet promítání by se dal spočítat na prstech jedné ruky!!!!

500 dní se Summer

500 dní se Summer (2009)

Velmi osvěžující věc. Spíš místy odlehčené drama než-li komedie. Scénáristicky ne příliš originální (minimálně v jedné pasáži inspirace Amélií z Montmartru) o lidech,kteří se potkají v době, kdy každý hledá něco jiného. Ale způsobem zpracování velmi originální, citlivé, detailní. Jedním z největších kladů je výkon Josepha Gordona-Levitta, který svého v pravou lásku věřícího Toma zahrál tak oduševněle, že velmi často na sebe strhává veškerou pozornost (setkání se Summer v pětistý den od prvního setkání v "jejich" parku). Nezapomenutelné!