Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Obsahy (8)

Fraktály: Hon na skrytú dimenziu

Fraktály: Hon na skrytú dimenziu (2008) (TV film)

Dokument nám přiblíží fraktální geometrii či fraktály - na první pohled složité obrazce, které jsou ve skutečnosti generované dle jednoduchých pravidel. Fraktály mají stejný tvar při jakémkoliv zvětšení a vyskytují se všude kolem nás, nacházejí se v lidském těle i v přírodě. Jsou využívány v lékařství, například při diagnostice rakoviny, při tvorbě filmu, v modním návrhářství, bezdrátových telekomunikačních sítích či v klimatologii.

Life Among Whales, A

Life Among Whales, A (2005)

Dokument přibližuje čtyřicet let života Rogera Paynea mezi velrybami. Roger Payne se začal zabývat výzkumem kytovců a především jejich zpěvem již na konci šedesátých let dvacátého století. V roce 1971 založil organizaci na ochranu mořského světa - Ocean Alliance a celoživotně se snažil o ochranu velryb a svojí činností výrazně přispěl k omezení jejich komerčního lovu.

The Horse Boy

The Horse Boy (2009)

Dokumentární film ukazující malého chlapce, kterému byl diagnostikován autismus (porucha autistického spektra). Žádná z tradičních léčebných metod nepřináší výsledky, a proto se rodiče vydají po netradiční cestě. Chlapec jménem Rowan má velmi rád koně a kontakt s nimi na něj má pozitivní vliv a dokáže jej uklidnit. Proto rodiče s Rowanem začínají pravidelně jezdit na koni, a když vidí pozitivní účinky této hipoterapie, jdou ještě dále a vydají se se svým synem až do dalekého Mongolska, kde chtějí vyzkoušet i pomoc domorodých šamanů.

Atraktorrokytnicky

Atraktorrokytnicky (2010)

Když zadáte termín atraktor do internetového vyhledávače, naběhnou vám stránky zabývající se složitou fyzikou, determinismem, fraktální geometrií a teorií chaosu. Atraktor dynamického systému je stručně a jednoduše řečeno množina stavů, do kterých systém směřuje nebo také konečný stav systému. Čihák s Bagdasarovem (scenář a režie) využívají minimalistický styl pouhého jednoho záběru otáčejícího se vodního kola k vyjádření složité spleti fyzikální problematiky.

V záhybech

V záhybech (2008)

Dokument V záhybech ukazuje skládání papíru jako činnost umělců, choreografů, matematiků, fyziků a informatiků. Z pohledu umělců jde o krásné tvary složené z jednoho papíru jako jsou postavy, zvířata a různé modely pod známým názvem origami. Z pohledu vědců pak jde o řešení praktických problémů, jako je skládání airbagů, padáků či proteinů. Origami je možné použít v mechanice, medicíně, biologii, nanotechnologii i ve vesmíru.

My Brilliant Brain

My Brilliant Brain (2007) (seriál)

Třídílná minisérie zkoumá lidský mozek z pohledu mimořádně nadaných lidí. S využitím nových technologií a svědectví těchto nadaných lidí se snaží odpovědět na některé z tajemných záhad mozku.

Minisérie se skládá ze tři částí:
1) My Brilliant Brain: Make Me A Genius
2) My Brilliant Brain: Born Genius
3) My Brilliant Brain: Accidental Genius

Čtyři stupně blaženosti

Čtyři stupně blaženosti (1974)

Film upozorňující na nebezpečí alkoholu pomocí názorné demonstrace a experimentů. Myši upřednostňují alkohol i po delší době abstinence, řidičům se zpomalují reakce, účastníci masopustu se ráno probouzejí s bolestmi hlavy. Prvním krokem k alkoholismu je příležitostné napití, druhým je záměrné vyhledávání příležitostí, třetím bývá ztráta paměti, stavy úzkosti a halucinace.

Padesát gramů neodpovědnosti

Padesát gramů neodpovědnosti (1959)

Miloš Kopecký v netypické roli „pokusného herce“ předvádí následky neumírněného pití alkoholu pod dohledem vědeckých pracovníků. Slavný monolog opilého Marmeladova z Dostojevského Zločinu a trestu předvádí střízlivý a po 2 sklenkách koňaku – tedy po požití 50 gramů alkoholu. Jeho výkon však není autentičtější, ale mnohem neumělejší.

Reklama