Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Biografie (10)

O.J. Simpson (herec)

12.10.2020

Afroameričan, syn nemocniční pracovnice Eunice Duoden a kuchaře Jimmyho Lee, až do třetí třídy netušil, že nosí jméno Orenthal (matka ho pojmenovala po francouzském herci). V mládí, po rozvodu rodičů, působil v pouličním gangu Persian Warriors a dokonce na krátkou dobu skončil ve vězení. Na sportovní dráhu ho nasměroval hráč… (více)

John Lennon (herec / skladatel / režisér)

09.10.2019

Život Johna Lennona provází mnoho mýtů a informací, které jenom přidávají na věhlasu jeho osobnosti. Například se tvrdilo, že přišel na svět při jednom z nejhorších náletů na Liverpool. Jak bylo po letech uvedeno, onoho 9. října 1940 se nad britským přístavem žádné letadlo neobjevilo…Jeho otec Alfred se seznámil s matkou Julií… (více)

Ringo Starr (herec / kameraman / režisér)

06.03.2019

Na svět přišel jako Richard Parkin Starkey jr., ovšem díky jeho zálibě v prstenech ho celý svět zná pod jménem Ringo Starr. V dětství často trpěl nemocemi a při jedné hospitalizaci se naučil hrát v nemocniční kapele na bicí. Na první vlastní soupravu mu půjčil peníze dědeček, později se světové renomované firmy mohly přetrhnout… (více)

Roy Kinnear (herec / skladatel)

06.03.2019

Tlouštík s věčným, jakoby rozpačitým úsměvem, pocházel ze sportovní rodiny. Jeho otec byl známým hráčem ragby. Tato mužná hra se mu stala bohužel osudnou, při jednom zápase zemřel na zástavu srdce. Tehdy osmiletý Roy se tak ke sportu obrátil zády a nastoupil na cestu, nad níž drží ochrannou ruku Thálie.V sedmnácti letech, když… (více)

Victor Spinetti (herec)

15.07.2012

Britský herec, proslulý též jako režisér, básník, skvělý vypravěč a příležitostný zpěvák, měl možná tu smůlu (nebo štěstí, to nechť posoudí každý sám), že si zahrál ve třech filmech Beatles, a tato nálepka ho provázela po celý jeho další život. Kromě Velké Británie si ho tak lidé ztotožňují pouze s těmito filmovými postavami a… (více)

František Šťastný (herec)

25.08.2010

Jeho první motocyklový pád se odehrál už ve třech letech, když ho ztratil jeho otec, vezoucí ho na tandemu z pouti. Z Františka mohl být i vynikající cyklista, dotáhl to dokonce do národního mužstva, které absolvovalo v roce 1948 první Závod míru. Motocykly nakonec zvítězily, ale na kolo nikdy nezanevřel.Svou motocyklovou… (více)

Nikolaj Čerkasov (herec)

08.07.2010

Zpočátku to vypadalo, že půjde docela jinou cestou - v šestnácti letech zpíval v petrohradském Mariánském divadle opery a baletu ve sboru, takže byl nablízku proslulému Fjodoru Šaljapinovi a tehdy podal i přihlášku ke studiu na lékařské fakultě.. Nakonec ale převládl jeho zájem o film, v němž se poprvé objevil v roce 1926 v… (více)

Mark Donskoj (režisér / scenárista / herec)

07.07.2010

Pocházel ze židovské rodiny oděsského kamnáře. Aktivní život začal jako dobrovolník v řadách Rudé armády, poté se věnoval studiu. Dle jeho vlastních slov se chtěl stát psychiatrem, ale nakonec úspěšně absolvoval Simferopolskou právnickou fakultu. Jeho první kontakt s filmem se odbyl na scénáristickém poli.V další kariéře v… (více)

Michail Kalatozov (režisér / herec)

06.07.2010

Na svět přišel v dnešní gruzínské metropoli Tbilisi, ale jeho původní profese měly k filmu hodně daleko. Živil se jako pomocník v garážích, potom jako šofér. Učaroval mu však film, a tak po absolvování večerní střední školy začal pracovat jako promítač. Když se mu podařilo dostat místo ve střižně tbiliského filmového studia,… (více)

Grigorij Alexandrov (herec / režisér / scenárista)

05.07.2010

Vlastním jménem Grigorij Vasilijevič Mormoněnko začal svou uměleckou kariéru u divadla. Už v devíti letech byl využíván jako divadelní poslíček, posléze si vyzkoušel posty pomocníka maskéra, rekvizitáře, nakonec i asistenta režie. Nabytých zkušeností využil za I. světové války u frontového divadla 3. armády.V roce 1921, po… (více)

Reklama