foto

John Lennon

  • nar. 9.10.1940
    Liverpool, Merseyside, Anglie, Velká Británie
  • zem. 8.12.1980 (40 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Neměl lehké dětství, otec (Alfred Lennon, lodní steward) rodinu opustil velmi brzy po jeho narození, matka (Julia Lennonová) malého Johna svěřila na výchovu své sestře (Mary Elizabeth „Mimi“ Smithové) a tragicky zemřela, když mu bylo osmnáct let. Johna Lennona tato událost poznamenala na celý život. Měl dvě nevlastní sestry. Od sedmi let výmýšlel básničky a kratičké příběhy, které doprovázel vlastními kresbami, byl náruživým čtenářem. V roce 1952 nastupuje John Lennon na gymnázium Quarry Bank, začíná hrát na kytaru a později s kamarádem Petem Shottonem zakládá první skifflovou skupinu The Quarrymen.

Historie skupiny The Beatles začala v roce 1956, kdy se na pouti v anglickém Wooltonu John Lennon seznámí s Paulem McCartneym a přivede ho do své skupiny jako kytaristu. Tímto okamžikem vzniká nejslavnější hudební spojení všech dob - Lennon/McCartney. Lennon a McCartney pak začínají spolupracovat na psaní písní, za první dva roky spolupráce jich napsali kolem jednoho sta.

John Lennon v roce 1964

Johna Lennona studium moc nebavilo a tak přestoupil na uměleckou školu College of Art, kde se seznámil se Stuartem Sutcliffem, kterého přivedl do skupiny, tu posléze přejmenoval na Johnny and the Moondogs, později na The Silver Beetles a v roce 1960 definitivně na The Beatles. 23. srpna 1962 se John Lennon oženil se svou spolužačkou z umělecké školy Cynthií Powellovou, 8. dubna 1963 se jim narodil syn John Charles Julian Lennon. V březnu roku 1964 vydává Lennon svou první knihu In His Own Write, takřka přes noc se stává bestsellerem. O rok později vydává další knihu A Spaniard in the Works.

John Lennon byl celý život rebel, 4. března 1966 pronesl při jednom interview poznámku o tom, že Beatles jsou populárnější než Ježíš Kristus, rozpoutala se vlna odporu a rozhlasové stanice v USA bojkotují vysílání hudby Beatles. Rok 1966 je důležitý i pro jeho osobní život - 9. listopadu potkává svou životní lásku, kontroverzní japonskou umělkyni Yoko Ono. O dva roky později se rozvádí s manželkou Cynthií a 20. března 1969 se na Gibraltaru s Yoko Ono žení.

Rok 1969 je pro Beatles kritický. John Lennon začíná na nahrávání vodit Yoko Ono, proti čemuž protestuje hlavně Paul McCartney. John Lennon se vrhá na sólové projekty, s Yoko Ono natočil album Unfinished Music No. 1: Two Virgines, na jehož obalu jsou oba nazí, proto se gramofonová deska musí prodávat v papírovém sáčku. Lennon a Yoko zakládají skupinu Plastic Ono Band a začínají se politicky angažovat a protestovat proti válkám. Pořádají mírové happeningy, nejznámější - Bed In - se odehrál květnu 1969 v Montrealu. Novomanželé Lennonovi strávili 8 dní v posteli, vzývali mír, pořádaly mírové dýchánky a společně s přáteli (mj. Timothy Leary) nahráli dnes již kultovní skladbu Give Peace a Chance.

V roce 1970 se Beatles oficiálně rozpadli. O rok později se manželé Lennonovi stěhují natrvalo do USA a zabydlují se v domě Dakota House v New Yorku. Lennon vydává album Imagine. Ve Spojených státech má John Lennon problémy s imigračním úřadem kvůli dřívějšímu přechování drog. V roce 1976 získává Lennon „zelenou kartu“.

9. října 1975 přivádí Yoko Ono na svět jediné společné dítě, Seana Ono Taro Lennona. Po narození syna si Lennon dává pauzu a uzavírá se před okolním světem, věnuje se pouze dítěti. V srpnu 1980 začíná po šesti letech znovu skládat hudbu a natáčet písně. Z těchto nahrávek vzniknou dvě alba - Double Fantasy (1980) a Milk and Honey (1984).

Dne 8. prosince 1980 se Lennon stal obětí atentátu. Před branou svého New Yorkského bytu ho zastřelil duševně nemocný Mark David Chapman, kterému se několik hodin předtím podepsal na své nové album Double Fantasy. Při převozu do nemocnice zemřel. Po jeho smrti se vyrojilo spoustu teorií o fingované vraždě a Lennonovi, který žije někde v tichomoří na zapadlém ostrově. Lennonova vdova, Yoko Ono, žije v Dakota House dodnes.

Lennonovy písně (např. Imagine, Strawberry Fields Forever) jsou často zařazovány mezi vůbec nejlepší písně hudební historie. V roce 2002 britská rozhlasová stanice BBC uspořádala hlasování o 100 největších Britů v historii. John Lennon se umístil na 8. místě.

Johny "gdxgd" Párátko

Herecká filmografie

2015 Steve Jobs - a.z.
2007 I Met the Walrus
1994 Forrest Gump - a.z.
1986 He Stands in the Desert Counting the Seconds of His Life - a.z.
1983 Good Turn Daily, A - a.z.
1977 Fire in the Water
1971 Dynamite Chicken
1968 Beatles Mod Odyssey, The
Monument
No. 5
Two Virgins
Žlutá ponorka
1967 Jak jsem vyhrál válku
Magical Mystery Tour (TV film)
1966 Rey en Londres, El
1965 Pomoc!
Pop Gear
The Beatles (TV seriál)
1964 Perný den

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Better Than the Original: The Joy of the Cover Version (TV film) - a.z.
Janis: Little Girl Blue - a.z.
The Beatles: 1 - a.z.
2014 The Night That Changed America: A Grammy Salute to The Beatles (koncert) - a.z.
2013 Americká 60. léta (TV seriál) - a.z.
Populační boom - a.z.
2012 Alexandra - Stimme der Sehnsucht: Der rätselhafte Tod eines Stars - a.z.
BB King: The Life of Riley - a.z.
Beatles: Phenomenon
Mr Blue Sky: The Story of Jeff Lynne & ELO
Palme - a.z.
2011 Beatles in Germany 1966, The (koncert)
Beatles: Red Album 1962 - 1966
George Harrison: Living in the Material World
John Lennon: Love Is All You Need - a.z.
Was wurde aus...? (TV seriál) - a.z.
2010 Beatles - Live 1964-1966 (koncert)
LennonNYC (TV film) - a.z.
Magical History Tour
Objevování Lennona (TV seriál) - a.z.
Paul McCartney Really Is Dead: The Last Testament of George Harrison
Pravdivý příběh - John Lennon
Rock-Suomi (TV seriál) - a.z.
What You've Been Missing
2009 John Lennon - In Performance
50 años de (TV seriál)
2008 Beatles Explosion
Beatles - Gold: Greatest Hits, The
Blue Album, The
Meet the Beatles
2007 Atentáty na objednávku (TV seriál)
2006 Annie Leibovitz: Život objektivem
Beatles - She Loves You
Lennon & Harrison - Guitars Gently Weep (koncert)
USA versus John Lennon
What a Year (TV seriál) - a.z.
2005 Stuart Sutcliffe: The Lost Beatle (TV film)
Who Buried Paul McCartney?
2004 Beatles with Tony Sheridan, The - a.z.
Největší tajemství Beatles (TV film)
2003 Inside John Lennon - a.z.
The Beatles - Era 60's
2002 Beatles: Big Beat Box (TV film)
John Lennon: The Messenger (TV film)
Naqoyqatsi
2000 Gimme Some Truth: The Making of John Lennon's Imagine Album
1999 Beatles: Celebration, The
Tráva - dějiny hulení - a.z.
1997 Behind the Music (TV seriál) - a.z.
Tracks - a.z.
1996 Beatles Diary
Rolling Stones Rock and Roll Circus, The (koncert)
1995 Antologie Beatles (TV seriál) - a.z.
History of Rock 'N' Roll, Vol. 3, The (TV film)
You Can't Do That! The Making of 'A Hard Day's Night'
1994 Beatles: The First U.S. Visit, The
Legenda zvaná Beatles (TV film)
1992 Death Scenes 2
Murderers, Mobsters & Madmen Vol. 2: Assassination in the 20th Century
1989 Paul McCartney - a.z.
1988 Imagine: John Lennon
1986 Jimi Plays Monterey
John Lennon Live in New York City (koncert)
1985 Ready Steady Go! The Beatles Live (koncert)
1982 Americké vraždy
Scenes from the Life of Andy Warhol: Friendships and Intersections - a.z.
1977 Beatles and Beyond, The
Day the Music Died, The
1976 Chelsea Girls with Andy Warhol
1972 Eat the Document
Imagine
1971 Breathing Together: Revolution of the Electric Family
Clock
Museum of Modern Art Show, The
Ten for Two
1970 Let It Be
1969 Beatles: Rooftop Concert, The (koncert)
Bed-In
Diaries, Notes and Sketches
Honeymoon
John Lennon and the Plastic Ono Band - Sweet Toronto (koncert)
Keep on 'Rockin
Muhammad Ali, the Greatest
1968 All My Loving (TV film)
Tuesday's Documentary (TV seriál) - a.z.
1967 Omnibus (TV seriál)
Pink Floyd London '66-'67 (koncert)
1966 Tokyo Concert (koncert)
1965 Beatles at Shea Stadium, The
Londýnský autobus
1964 Beatles v USA (TV film)
1963 The Beatles Come to Town

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
1998 Laulava sydän (TV pořad) - a.z.
1992 Gomorron (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad) - a.z.
1971 Music! (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1968 Frost on Sunday (TV pořad)
1967 Our World (TV pořad)
1965 Music of Lennon & McCartney, The (TV pořad)
1964 Around the Beatles (TV pořad)
Top of the Pops (TV pořad)
1963 Ready, Steady, Go! (TV pořad)
Scene at 6:30 (TV pořad)
The Royal Variety Performance 1963 (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Beatles, The: Words of Love (hudební videoklip) - a.z.
2012 Beatles, The: Baby, You're a Rich Man (hudební videoklip) - a.z.
Beatles, The: Thank You Girl (hudební videoklip) - a.z.
2003 John Lennon: Mother (hudební videoklip) - a.z.
Lennon Legend: The Very Best of John Lennon (hudební videoklip)
Michael Jackson: Number Ones (hudební videoklip)
2000 John Lennon: (Just Like) Starting Over (hudební videoklip) - a.z.
1996 Beatles, The: For You Blue (hudební videoklip) - a.z.
Beatles, The: Real Love (hudební videoklip) - a.z.
1995 Beatles, The: Baby It's You (hudební videoklip) - a.z.
Beatles, The: Free as a Bird (hudební videoklip) - a.z.
John Lennon: Working Class Hero (hudební videoklip) - a.z.
1988 John Lennon: Jealous Guy (hudební videoklip) - a.z.
1984 John Lennon: Borrowed Time (hudební videoklip) - a.z.
John Lennon: Nobody Told Me (hudební videoklip) - a.z.
1982 Beatles, The: Love Me Do (hudební videoklip) - a.z.
Beatles, The: Please Please Me (hudební videoklip) - a.z.
John Lennon: Love (hudební videoklip) - a.z.
1981 George Harrison: All Those Years Ago (hudební videoklip) - a.z.
John Lennon: Beautiful Boy (Darling Boy) (hudební videoklip) - a.z.
John Lennon: Watching the Wheels (hudební videoklip) - a.z.
John Lennon: Woman (hudební videoklip) - a.z.
1980 John Lennon: (Just Like) Starting Over (hudební videoklip)
1976 Beatles, The: Back in the U.S.S.R. (hudební videoklip) - a.z.
1975 John Lennon: Stand by Me (hudební videoklip)
1974 John Lennon: Whatever Gets You thru the Night (hudební videoklip)
John Lennon: #9 Dream (hudební videoklip)
Paul McCartney & Wings: Band on the Run (hudební videoklip) - a.z.
1973 John Lennon: Mind Games (hudební videoklip)
1971 John Lennon: Imagine (hudební videoklip)
John Lennon: Oh, my love (hudební videoklip)
John Lennon: Power to the People (hudební videoklip)
Plastic Ono Band: Happy Xmas (War Is Over) (hudební videoklip)
1970 Beatles, The: Let It Be (hudební videoklip)
Beatles, The: The Long and Winding Road (hudební videoklip)
John Lennon: Instant Karma! (hudební videoklip)
1969 Beatles, The: Don't Let Me Down (hudební videoklip)
Beatles, The: Hey Bulldog (hudební videoklip)
Beatles, The: Something (hudební videoklip)
Beatles, The: The Ballad of John and Yoko (hudební videoklip)
John Lennon: Cold Turkey (hudební videoklip)
John Lennon: Give Peace a Chance (hudební videoklip)
The Beatles: Get Back (hudební videoklip)
The Beatles: Old Brown Shoe (hudební videoklip)
1968 Beatles, The: Helter Skelter (hudební videoklip)
Beatles, The: Hey Jude (hudební videoklip)
Beatles, The: Lady Madonna (hudební videoklip)
Beatles, The: Revolution (hudební videoklip)
1967 Beatles, The: A Day in the Life (hudební videoklip)
Beatles, The: All You Need Is Love (hudební videoklip)
Beatles, The: Hello, Goodbye (hudební videoklip)
Beatles, The: I Am the Walrus (hudební videoklip)
Beatles, The: Penny Lane (hudební videoklip)
Beatles, The: Strawberry Fields Forever (hudební videoklip)
1966 Beatles, The: Paperback Writer (hudební videoklip)
Beatles, The: Rain (hudební videoklip)
1965 Beatles, The: Day Tripper (hudební videoklip)
Beatles, The: Eight Days a Week (hudební videoklip)
Beatles, The: Help! (hudební videoklip)
Beatles, The: I Feel Fine (hudební videoklip)
Beatles, The: I'm Down (hudební videoklip)
Beatles, The: Ticket to Ride (hudební videoklip)
Beatles, The: We Can Work It Out (hudební videoklip)
1964 Beatles, The: A Hard Day's Night (hudební videoklip)
Beatles, The: All My Loving (hudební videoklip)
Beatles, The: And I Love Her (hudební videoklip)
Beatles, The: Can't Buy Me Love (hudební videoklip)
The Beatles: If I Fell (hudební videoklip)
The Beatles: I'm Happy Just to Dance with You (hudební videoklip)
The Beatles: I Saw Her Standing There (hudební videoklip)
The Beatles: I Should Have Known Better (hudební videoklip)
The Beatles: She's a Woman (hudební videoklip)
The Beatles: You Can't Do That (hudební videoklip)
1963 The Beatles: From Me to You (hudební videoklip)
The Beatles: I'll Get You (hudební videoklip)
The Beatles: I Want to Hold Your Hand (hudební videoklip)
The Beatles: She Loves You (hudební videoklip)
The Beatles: This Boy (hudební videoklip)
The Beatles: Twist and Shout (hudební videoklip)
1962 The Beatles: Some Other Guy (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

1970 Freedom
1967 Magical Mystery Tour (TV film)
1965 Pomoc!
1964 Perný den

Dokumentární

1986 John Lennon Live in New York City (koncert)
1971 Clock
1970 Let It Be

TV pořady

1965 Music of Lennon & McCartney, The (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 Beatles, The: Baby, You're a Rich Man (hudební videoklip)
Beatles, The: Thank You Girl (hudební videoklip)
2003 John Lennon: Happy Xmas (War Is Over) (hudební videoklip)
John Lennon: Mother (hudební videoklip)
2000 Beatles, The: Come Together (hudební videoklip)
1996 Beatles, The: Real Love (hudební videoklip)
1995 Beatles, The: Free as a Bird (hudební videoklip)
John Lennon: Working Class Hero (hudební videoklip)
1990 Paul McCartney: Birthday (hudební videoklip)
Paul McCartney: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (hudební videoklip)
1988 John Lennon: Jealous Guy (hudební videoklip)
1984 John Lennon: Borrowed Time (hudební videoklip)
John Lennon: Nobody Told Me (hudební videoklip)
1982 Beatles, The: Love Me Do (hudební videoklip)
Beatles, The: Please Please Me (hudební videoklip)
John Lennon: Love (hudební videoklip)
1981 John Lennon: Beautiful Boy (Darling Boy) (hudební videoklip)
John Lennon: Watching the Wheels (hudební videoklip)
John Lennon: Woman (hudební videoklip)
1980 John Lennon: (Just Like) Starting Over (hudební videoklip)
1976 Beatles, The: Back in the U.S.S.R. (hudební videoklip)
1974 John Lennon: Whatever Gets You thru the Night (hudební videoklip)
John Lennon: #9 Dream (hudební videoklip)
1973 John Lennon: Mind Games (hudební videoklip)
1971 John Lennon: Imagine (hudební videoklip)
John Lennon: Power to the People (hudební videoklip)
Plastic Ono Band: Happy Xmas (War Is Over) (hudební videoklip)
1970 Beatles, The: Let It Be (hudební videoklip)
Beatles, The: The Long and Winding Road (hudební videoklip)
John Lennon: Instant Karma! (hudební videoklip)
1969 Beatles, The: Don't Let Me Down (hudební videoklip)
Beatles, The: Hey Bulldog (hudební videoklip)
Beatles, The: The Ballad of John and Yoko (hudební videoklip)
John Lennon: Cold Turkey (hudební videoklip)
John Lennon: Give Peace a Chance (hudební videoklip)
The Beatles: Get Back (hudební videoklip)
1968 Beatles, The: Blackbird (hudební videoklip)
Beatles, The: Helter Skelter (hudební videoklip)
Beatles, The: Lady Madonna (hudební videoklip)
Beatles, The: Revolution (hudební videoklip)
1967 Beatles, The: A Day in the Life (hudební videoklip)
Beatles, The: All You Need Is Love (hudební videoklip)
Beatles, The: Hello, Goodbye (hudební videoklip)
Beatles, The: I Am the Walrus (hudební videoklip)
Beatles, The: Penny Lane (hudební videoklip)
Beatles, The: Strawberry Fields Forever (hudební videoklip)
1966 Beatles, The: Eleanor Rigby (hudební videoklip)
Beatles, The: Paperback Writer (hudební videoklip)
Beatles, The: Rain (hudební videoklip)
1965 Beatles, The: Day Tripper (hudební videoklip)
Beatles, The: Eight Days a Week (hudební videoklip)
Beatles, The: Help! (hudební videoklip)
Beatles, The: I Feel Fine (hudební videoklip)
Beatles, The: I'm Down (hudební videoklip)
Beatles, The: Ticket to Ride (hudební videoklip)
Beatles, The: We Can Work It Out (hudební videoklip)
Beatles, The: Yesterday (hudební videoklip)
1964 Beatles, The: A Hard Day's Night (hudební videoklip)
Beatles, The: All My Loving (hudební videoklip)
Beatles, The: And I Love Her (hudební videoklip)
Beatles, The: Can't Buy Me Love (hudební videoklip)
Karel Gott: Adresát neznámý (hudební videoklip)
The Beatles: If I Fell (hudební videoklip)
The Beatles: I'm Happy Just to Dance with You (hudební videoklip)
The Beatles: I Saw Her Standing There (hudební videoklip)
The Beatles: I Should Have Known Better (hudební videoklip)
The Beatles: She's a Woman (hudební videoklip)
The Beatles: You Can't Do That (hudební videoklip)
1963 The Beatles: From Me to You (hudební videoklip)
The Beatles: I'll Get You (hudební videoklip)
The Beatles: I Want to Hold Your Hand (hudební videoklip)
The Beatles: She Loves You (hudební videoklip)
The Beatles: This Boy (hudební videoklip)

Režijní filmografie

1970 Apotheosis
Fly
Freedom
Up Your Legs Forever
1969 Rape (TV film)
1968 No. 5
Two Virgins
1967 Magical Mystery Tour (TV film)

Dokumentární

1972 Imagine
1971 Clock
Erection
1969 Bed-In
Honeymoon

Hudební videoklipy

2003 Lennon Legend: The Very Best of John Lennon (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

1972 Oh! Calcutta!
1970 Fly
Freedom
1969 Rape (TV film)
1968 No. 5
Two Virgins
1967 Magical Mystery Tour (TV film)

Dokumentární

1971 Clock
1969 Honeymoon

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(317)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace