Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Obsahy (20)

Todos tenemos un plan

Todos tenemos un plan (2012)

Augustín žijící na kraji Buenos Aires svůj nenaplněný život, se vrací do svého rodného města Tigre Delta. Hodlá převzít identitu svého tragicky zemřelého dvojčete Pedra s cílem vetřít se do místního podsvětí, ve kterém se jeho bratr angažoval.

Nebezpečná metoda

Nebezpečná metoda (2011)

Adaptace knihy Talking Cure od Christophera Hamptona pojednává o konfliktu mezi Sigmundem Freudem a Carlem Gustavem Jungem, dvěma to asi nejvýznamnějšími zástupci hlubinné psychologie. Při pohledu do historie je patrné, že druhý zmíněný byl žákem prvního a rozpor mezi oběma, který se objevil až po několika letech jejich společného přátelství, byl založen čistě na rozdílném psychologickém chápaní lidské bytosti. Jung nakonec Freudovu teorii patřičně rozvinul a zasadil se o jedny nejdůležitějších stanovisek ve svém oboru. Pro hollywoodské myšlení je však potenciální dvouhodinové plkání o psychologických teoriích nemyslitelné, tudíž bude hlavní příčinou konfliktu mezi Jungem (Michael Fassbender) a Freudem (Viggo Mortensen), kromě vědeckých neshod, žena (Keira Knightley). Úlohu hlavního zkoumaného pacienta obou psychologů si pak vezme na starost Cassel.

Portrét dámy

Portrét dámy (1996)

Tvrdohlavá americká dědička Izabela Archer (Nicole Kidman) cestuje do Anglie. Taktně odmítne pokusy o sblížení s Casparem Goodwoodem (Viggo Mortensen), dalším Američanem, který jí následoval a podobně odmítne také návrh slušného, rozumného anglického ctitele, Lorda Warburtona (Richard E. Grant), protože chce nejprve najít svůj vlastní osud a identitu. Místo toho je svedena Gilbertem Osmondem (John Malkovich), sběratelem umění (a žen), kterému přísluší označení "neplodný diletant". Film zkoumá jak Izabelin způsob života, tak životy těch, co jí milují a jejichž jsou ovlivňovaný tímto osudovým rozhodnutím.

Žít naplno

Žít naplno (2002)

Grace Beasleyová je obyčejnou matkou několika dospělých dětí. Má pouze jedinou vášeň, obdivuje slavného zpěváka Victora. V době, kdy se jí splní přání (získá lístek na Victorův koncert) se jí také hroutí manželství. Její manžel jí oznamuje, že od ní odchází a manželství je tedy u konce. Cestou na koncert je však manžel i zpěvák Viktor zavražděn, zhroutí se jí celý život. Odjíždí do Anglie na Victorův pohřeb, seznamuje se s utajovaným milencem Victora a zjišťuje, že život v bezpečí není všechno, a že má smysl žít naplno a milovat bez podmínek.

Takový je život

Takový je život (1986)

Režisér a spoluscénárista Blake Edwards natočil osobní drama z 60. let, kdy se architekt z Jižní Kalifornie Harvey Fairchild na sklonku jubilea a chystané oslavy stává čím dále více mrzutějším a bilancuje nad svým životem. Zůstává nepochopen, hypochondrický, úzkostný, hysterický, navštěvuje kartáře a lékaře a vůbec si nevšímá, jaký osud mají lidé kolem něho. Manželka Gillian čeká na verdikt ohledně menšího útvaru v krku, dcera Kate se trápí rozchodem se svou první velkou láskou, druhá dcera v sedmém měsíci těhotenství se trápím jeho odmítavým přístupem, společnou řeč nenalezne ani se synem Joshem, úspěšnou televizní hvězdou akčních seriálů. Tohle všechno se podepisuje na jeho nervové soustavě a zhroutí se. Jeho chápající, inteligentní a pohledná žena se mu spolu s celou rodinou snaží pomáhat, jak to jde.

Východní přísliby

Východní přísliby (2007)

Drama, ve kterém se porodní asistentka zaplete do vyšetřování identity záhadné ruské dívky, která zemřela při porodu během Štědrého dne. Asistentka se však dostane do pořádného maléru, když zjistí, že matkou dítěte byla prostitutka, spjata s jakýmsi gangem, jehož členové určitě nepotřebují, aby okolo nich někdo čmuchal.

Cin cin

Cin cin (1991)

Romantická fraška na půdě Paříže, kde se šarmantní muž (Marcello Mastroianni) pokouší zastavit manželčino cizoložství. Po setkání s manželkou milence jeho ženy (Julie Andrews) začíná hledat sám sebe. Společně v páru začínají zjišťovat, jak magická může nevěra být, když v ní najdou lásku.

Good

Good (2008)

Německo - Frankfurt kolem roku 1930. John Halder je dobrý muž s každodenními problémy: neurotickou ženou, dvěma dožadujícími se dětmi a matkou trpící stařeckou demencí. Jako profesor literatury je přiveden klesající matčinou spirálou k napsání románu o euthanasii pro nevyléčitelně nemocné. Nacistická strana objeví jeho práci a propagandistická mašina ji využije jako záminku genocidy, nazývající to „cestou vpřed“. Tento obyčejný muž je posléze sveden k podporování nacistické ideologie a nakonec získá hodnost v řadách SS. Jak menší morální kompromisy a sobecké hledání štěstí vedou k větším zločinům, Halder musí zápasit se svým vlastním svědomím. Good neobviňuje, ale zkouší řešit jak je slušný, nezaujatý humánní člověk stržen nacistickým parním válcem, zatímco důvtipně nutí publikum porovnávat situaci s dnešním světem.

The Curse of Steptoe

The Curse of Steptoe (2008)

Steptoe & Syn (předělávka americké verze "Sanford a Syn") byl jedním z klíčových televizních sitcomů 60.let. Byl spojen s osudem a životním stylem jednoho rozhněvaného mladíka a jeho vztahu k divadlu a filmu. Z tohoto divadla vzešlo mnoho nadaných herců, jako je Albert Finney, Tom Courtenay, Richard Harris, Richard Burton, Laurence Harvey a také nedoceněný Harry H. Corbett.

Corbettova kariéra nikdy nedosáhla výšek jako to bylo u jiných což je předmětem tohoto solidního a extrémně dobře zahraného dramatu o tom, jak našel podobný úspěch v BBC sitcomech jen proto, že byl navždy stereotypní a neschopný improvizace nebo přijmout že není jevištní herec. "Prokletí" je vskutku vhodné označení pro tuto situaci, protože nelze přehlédnout, kterak okamžité úspěchy zničily kdejaké šance, které měl a získal ve své kariéře. Stejně jak on sám říká v jedné scéně: "Navždy budu znám jako hadr a kostěný muž".

Jason Isaacs předvedl skvostnou práci v roli Corbetta, jeho vlastní optimismus, který sem vnáší z něj dělá opravdovou hvězdu. Uvězněný okamžitým úspěchem lituje den, kdy souhlasil s show. Nejdříve se zdá, že podobnost mezi mladším Corbettem a Isaacse se bude zdát na první pohled povrchní, ale tahle show ukázala, že jsou si podobní až až a to vzhledem i hlasem. Je třeba také pochválit Phila Davise za vynikající výkon smutného a osamělého Brambella, muže který také lituje dne, kdy kývnul k této show, a měl k tomu i pádné důvody……

Nemohu kritizovat, všichni herci jsou úžasní a detailně styloví. mohu leda bručet, že to není více dramatické a že scénář nebyl delší jako u filmu (logicky kvůli Corbettově smrti v roce 1982). Je dobře známé, že Corbett byl o 13 mladší než Brambell a nepokračovaly v tak dobrých vztazích, což se také promítlo na nemocí osudném turné po Austrálii a jejich postSteptoovských pracích - zvláště žádná zmínka o dvou Steptoeových filmů, které udělali na začátku 70.let.

Tak či onak, toto drama ukázalo, že Isaacs je mnohem lepším hercem, než jeho hollywoodská kariéra doposud ukázala. Phil Davis je také na cestě stát se nejlepší britským hercem ve vedlejší roli.

Bratrství

Bratrství (2006) (seriál)

Projekt Brotherhood se zdá být jednoduchým, ale tohle opravdu funguje. V kostce řečeno, cílem seriálu je poukázat na maličkost, že politika a organizovaný zločin (i v malém měřítku) jde někdy ruku v ruce. Především je o dvou silných a inteligentních bratrech, z nichž jeden je gangster (Michael) a druhý je politik (Tommy) a oba se vždy snaží pokročit o kus dál ve svých plánech. Někdy pracují společně, ale častěji se dostávají do vážných a rozporuplných situací. Michael Caffee se po nějaké době objeví ve městě, aby znovu našel svou rodinu, kterou před sedmi lety opustil. Jeho bratr Tommy je politik, a ačkoliv má každý z nich úplně jiný život - propojují se, ostatně tak to v dnešní Americe chodí. Následně se v seriálu ujistíte, jak spojené je celičké město, jelikož všichni vyrůstali pospolu. Všichni gangsterové, politici a ostatní lidé působí, jako by byli do jednoho zapletení ve všech spiknutích v první sérii.

Nine Lives

Nine Lives (2005)

Nine Lives je vlastně jen o ženách, tedy o jejich životní síle (od těhotenství, po porod, potrat a samozřejmě sexu) v podání krásných hereček.

Spisovatel a režisér Rodrigo Garcia vytvořil devět postav, každá z nich je tu představena v jednotlivých kapitolách. Zhruba za deset minut jejich působení na plátně jela každá herečka, a v některých scénách i muži ve vedlejších rolí, z nuly k deseti a tak se z jejich tvářích může zdát, že improvizují. Opak je pravdou.

každá žena zde čelí emocionální krizi zahrnující vztah k milovanému člověku, ať už je to rodič, dítě, milenec, partner, sestra. Někdy příběhy začnou pěkně z ostra a pak se změní v očistec, jiné jsou v dění každodenního stresu a v naprosté rovnováze. Každý se pokouší udržet kontrolu nad vlastními situacemi a emocemi. Asi polovina osob se krátce objeví i v jiném příběhu, většinou jim však přidá ironický význam k situaci nebo dialogu. a refrén: "Nemůžu na tebe přestat myslet" jdu ruku v ruce s různými významy o lásce, vině nebo posedlosti, ačkoliv tento film je více o vztazích mezi lidmi.

Některé scénky:
-----------------

Robin Wright Penn a Jason Isaacs (s velmi chvályhodným americkým přízvukem, ačkoliv již hrál podobnou postavu ve West Wing), kteří se potkají při nákupu v obchodě s potravinami coby bývalí milenci. Nakupování v dlouhých uličkách obchodu v sousedství nemusí mít nikdy stejná očekávání. Garciova klouzavá kamera postupně odhaluje více informací o dvou rolích.

Podivuhodné jsou výkony všech herců známých i neznámých.

The Passion of Darkly Noon

The Passion of Darkly Noon (1995)

Temné, citové drama o osiřelém mladistvém muži jménem Darkly Noon (Brendan Fraser), pocházejícím ze striktně náboženské rodiny. Noon je ztracen v lese a skončí v domově krásné Callie (Ashley Judd) a hluchoněmého Claye (Vigo Mortensen). Callie se stane jeho ošetřovatelkou, aby se vrátil zpět do plného zdraví, on se jí ale stává posedlý až do šílenství a násilí.

ABC Afterschool Specials

ABC Afterschool Specials (1972) (seriál)

Tento seriál vysílaný po více než 20 let poskytoval dávku dramatu pro dospívající děti během školního roku v hodinách před školním obědem (úplně mi to připomělo TVŠ - Televizní vysílání pro školy - seděli jsme na lavicích a jedli jahodový bobonky a sledovali zvířátka... pozn. Vig). Speciální díly byly celovečernímy TV filmy, kde byly do detailu prozkoumávány pocity úzkosti a jiné problémy oněch dětí. Velmi si pohrávali s morálkou, ale nebyly kazatelské, což mělo i své důsledky. V seriálu se objevilo spousta mladých začínajících herců, z nichž někteří se později stali skutečnými hvězdami. Pro mnohé to byla vůbec první pracovní zkušenost v tomto průmyslu, pro jiné to byl pouhý příspěvek společnosti.

Ti kdo v seriálu byť jen zavrtěli prdýlkou: Ben Affleck, Heather Langenkamp, Jane Kaczmarek, Brandon Cruz, Christopher Knight, Melissa Sue Anderson, Kristy McNichol, Scott Baio, Val Kilmer, Lance Kerwin, Jessica Alba, Joddie Foster, Vince Vaughn, Loretta Swit, Sarah Jessica Parker, Viggo Mortensen.

Posádka v ohrožení

Posádka v ohrožení (1994)

Neochotně Bill souhlasí se strávením víkendu na Phillipově (švagr) lodi na Bahamách. Ale on a jeho manželka nejsou jediní pozvaní pasažéři, a namísto několika uvolňujících dnů na moři Bill zažije něco, co otřese celou jeho existencí.

Albino Alligator

Albino Alligator (1996)

Kriminální thriller s Mattem Dillonem, Garym Sinisem a Williamem Fichtnerem hrajícími tři bezvýznamné lupiče, kteří utíkají před policií. Skryjí se v baru, držejí zákazníky jako rukojmí. Jedním z těchto rukojmí je záhadný Guy Foucard (Viggo Mortensen).

La pistola de mi hermano

La pistola de mi hermano (1997)

Černá komedie o mladém muži, dopouštějícím se různých těžkých zločinů. Jeho život je prázdný do té doby, než se setká s dívkou snů, sebevražednou samotářkou, s níž utíká před zákonem.

American Yakuza

American Yakuza (1993)

Yakuza, japonská mafie, se přesouvá do Jižní Kalifornii. Když je Nick Davis (Mortensen) propuštěn z vězení, jako policejní informátor si nalézá práci ve společnosti patřící Yakuze, a skrz série dobrodružství je přijatý do silné Tendo kriminální rodiny a zamiluje se do dcery bosse...

Evangelium podle Harryho

Evangelium podle Harryho (1994)

Film je biblická soap opera, jejižž akce se rozvíjí na kalifornské poušti. Sňatek Karen a Wese (Viggo Mortensen) se hroutí a je oddělený jako hrad z písku. Karen už se ani nedokáže s Wesem milovat - písek se dostává všude. Harry, výběrčí daní, je svědkem tomuto sňatku i jeho pád. Jako státní zaměstnanec vyslyší Wesovo přiznání. Ať tak nebo onak není schopný k tomu, aby mu pomohl. Všemohoucí oko televize jiskří nad pouští - jako syrová alegorie Ameriky, kde není dobrá ani černá ani bílá. "Jestli Samuel Beckett a Jana Collins měli romanci, pak jejich dítě by vypadalo jako tento film."

Black Velvet Pantsuit

Black Velvet Pantsuit (1995)

O ženě, jejíž beznadějně deprimující život se změní po koupi černých sametových kalhot.

Gimlet

Gimlet (1995)

Julia (Ángela Molina), barmanka v Barceloně, ztratila svého milence po brutální vraždě. Teď se stala další vražda, a anonymní muž (Viggo Mortensen) jí posílá dopisy a videopásky se slovy, že ji miluje. Dopadne policie vraha než se stane další vražda? Tento španělský thriller vás donutí zapřemýšlet, kde až jsou hranice pro činy konané z lásky. Na začátku toho tajemného muže nenávidíte a na konci zjistíte, že je vlastně objetí "proklaté lásky" a přistihnete se při lítosti.

Reklama