Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Deníček (26)

:-)

.

:-)

Putin a jeho slavný výrok o kurzu rublu

:-D

Ruská anekdota

Pokud byste si měli vybrat jestli pojedete na dovolenou na Krym nebo do USA, vyberete si Kalifornii nebo Floridu?

Erich von Däniken

TURNÉ 2014

Erich von Däniken

Citát dne:

"Češi jsou zvrhlá zvířata, obludy prohnilé fyzicky i duševně." - H.P.Lovecraft

Citát dne:

BOREC

Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody

Twin Peaks

Geniální scéna...

Krásná upoutávka na Twin peaks

naše televize se maj hodně co učit...

TWIN PEAKS

... brzy si seriál zase pustím:-)

Nighthawks

Edward Hoppers

Někde tam venku je pravda...

...

19

I shall not waste my days in trying to prolong them.      

                                                                                                                   - Ian Fleming -


Ian Fleming pocházel ze známé, vážené a bohaté rodiny. Jeho dědeček byl puritán, Skot a známý bankéř. Otec, plukovník Valentine Fleming, padl na frontě, když bylo jeho synovi devět let. Nekrolog do Timesů za tohoto vojáka a člena parlamentu napsal sám sir Winston Churchill. Vysoký a štíhlý mladík studoval elitní školu v Etonu, ale jako mizerný student se do análů školy zapsal jen jako dvojnásobný mistr školy v lehké atletice. Jeho rekord ve skoku dalekém z r. 1926 byl dlouhá léta k nepřekonání. Oplátkou mu při fotbale spolužáci přerazili nos, vyspravený pak navždy zlatou destičkou. Ian Fleming sice studoval i vojenskou akademii v Sandhurstu, ale po vyhazovu se rozhodl pro civilní kariéru. Chtěl být diplomatem jako jeho starší bratr, ale ovdovělá matka nemohla podporovat oba syny. Nakonec začal pracovat jako dopisovatel Timesů. Protože se výborně učil jazykům, byl vyslán jako korespondent agentury Reuters do Moskvy, kde prožil r. 1929-33 a získal tu jasnou představu o nebezpečí komunismu. 

Když mu banka Gull and comp. nabídla místo obchodníka akciemi, přijal, ačkoliv jej novinařina bavila. Guvernér Anglické banky posléze doporučil Fleminga kontraadmirálu Johnu Godfreymu, který byl r. 1939 jmenován ředitelem námořní rozvědky. Fleming byl svými schopnostmi pro tuto funkci disponován, stal se admirálovým osobním pobočníkem a z poručíka se vypracoval až na korvetního kapitána a komandéra. Svou inteligencí, tvořivostí i organizačními schopnostmi Fleming zcela přeorganizoval činnost námořní rozvědky. Organizoval zpravodajskou hru, jejímž výsledkem byl přílet Rudolfa Hesse do Británie. Inicioval vznik útočné sekce č. 30, která působila na Blízkém východě a v Africe. Jeho muži pronikli až do štábu italského námořnictva a ukradli odtamtud plán pobřežní obrany Sicílie. Na pláži v Nizozemí Fleming pro změnu vytušil a posléze i našel základnu německých jednomístných ponorek. A v předvečer kapitulace v jistém zámku u Tambachu osobně zachránil před spálením archiv německého námořnictva. 

Po válce byl Ian Fleming až do r. 1959 zahraničním manažerem Sunday Times. Disponoval z toho titulu přepychovou kanceláří na Fleet Street. Vlastnil dům nedaleko Buckinghamského paláce a vilu na pláži v Sandwichi. Každý rok dostával dva měsíce volna, které trávil na karibském ostrově Ocarabesa nedaleko Jamajky. Tady také začal psát v r. 1952 svůj první bondovský román - Casino Royale. Autor vlastně Bondem nahradil své Dějiny špionáže, které slíbil, ale nikdy nenapsal. Tucet lehce ironických románů o Bondovi napsal Ian Fleming "pro zábavu a pro peníze" během svých dovolených a připojil dva svazky s devíti povídkami o Bondovi. Všechna tato díla vychrlil během pouhých třinácti let do své smrti v r. 1964. Korekturu 13. románu - Muž se zlatou zbraní - už nestihl odevzdat. Zemřel na infarkt 12. srpna 1964 v Kentu, když se předtím distinguovaně omluvil lékařům: "Promiňte, že ruším uprostřed noci." Nedožil se tak vlastně skutečné bondománie, neboť odešel jen pár týdnů před premiérou slavného filmu Goldfinger.

 

ŽIVOTOPISNÉ FILMY:

http://www.csfd.cz/film/11945-goldeneye/

http://www.csfd.cz/film/17934-ten-kdo-stvoril-spiona/

 A dokument o jeho životě:

http://www.csfd.cz/film/279176-ian-fleming-autor-jamese-bonda/filmoteka/

19

17

UŽ SE NEMŮŽU DOČKAT... V kinech ČR od: 02.02.2012 

čtrnáct knih napsal Fleming

Když se dneska dívám na Bondovky, občas si říkám: už to neni starej dobrej Fleming. A proto jsem udělal tohle video. Takhle si představuju Bondovku když čtu knihy Iana Fleminga!

13

I've got balls of steel.