Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Pohádka

Oblíbené filmy (9)

„Babičky dobíjejte přesně!“

„Babičky dobíjejte přesně!“ (1983)

Na normalizační kinematografii pořádný úlet. O existenci tohohle skvostu jsem dlouho neměl tušení, než jsem na to úplně náhodou narazil. Upřímně jsem se bavil líp, než u Terminátora. Jako dítě bych z toho ale asi měl trauma. Vlastně se nedá určit, jestli je to špatné nebo geniální.

Život je krásný

Život je krásný (1997)

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Skloubit humor s tématem koncentračního tábora tak, aby výsledek nebyl přinejmenším velice trapný, to chce opravdové umění. Život je krásný je hoodně naivní, ale zároveň uvěřitelný, a to je klíčové. Pro mě osobně je to nejlepší film s tématem druhé světové války vůbec. Ne zobrazování brutalit nebo vlasteneckého patosu, ale nadhled spolu s jemným humorem, to má největší sílu.

Blbý a blbější

Blbý a blbější (1994)

Jim Carrey je neskutečný. Je to zábavné, zvlášť ta road movie část, ten závěr ale měl větší potenciál na nějaké vtipné vyústění (nemyslím scénu s autobusem, ale s těmi penězi a padouchy).

Leon

Leon (1994)

Natalie Portman ve své nejzajímavější roli, její přidrzlá školačka mi nadlouho utkvěla v hlavě, a totéž platí pro Jeana Rena v podobě negramotného zabijáka, co nedá dopustit na sklenici mléka. Jejich vztah je vykreslený v jemných náznacích, které jsou ve finále působivější než doslovné vysvětlení. A porovnejte to s ostatními akčními filmy 90. let - ty opravdu na podobných věcech postavené nebyly. O Garym se ani nemá cenu zmiňovat, je dokonalý snad v každé roli a jeho volba byla trefou do černého. Zápletka se na pohled zdá tuctová, ale film dělá výjimečným spíš propracovaný scénář, díky kterému ve filmu ani po opakovaném shlédnutí nenajdete žádnou vatu, a dokonalá režie, která si vyhrála doslova s každým jedním záběrem. Jinak je jasné, že většina věcí je úplně mimo realitu: zabiják se zlatým srdcem, malá holka trénující s odstřelovací puškou, italská restaurace, kde se domlouvají "kšefty", nereálné výbuchy a akční scény... ale o tom Leon není.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Mě se na tom líbí, že tvůrci napravují všechno, co na superhrdinských filmech nesnáším. Asi tisíckrát lepší herci (Bale, Ledger, Freeman, Caine, Oldman i Eckhart) místo tradičního ústředního nabušeného neherce a zbytku komparzu. Příběh je na takový film nebývale promyšlený, ale zase ani zbytečně překombinovaný, a Batman i Joker nejsou vůbec tak dementně ploché postavy, na jaké jsme od DC i Marvela zvyklí. Vizuální triky se nesnaží zapůsobit samoúčelně využitím co největšího počtu výbuchů a zničených aut, ale buduje svůj vlastní gotický styl, který filmu vetkl originální temnou atmosféru a působí jako důležitá podpěra. Jak mě superhrdinské filmy většinou nudí, tak tohle se mi i po opakovaném zhlédnutí líbí.