Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Sci-Fi
  • Animovaný
  • Komedie
  • Dobrodružný

Recenze (11)

plakát

Král Artuš: Legenda o meči (2017) 

Obrovská škoda, že nebyl scénář tohoto snímku použit například pro dlouho připravovaný remake Dračího Doupěte, jemuž by háv moderní fantasy gangsterky slušel rozhodně mnohem více než artušovské legendě. Divák by zkrátka byl ušetřen zmatení ze starověké The Elder Scrollské Anglie osídlené afrosasy a kung-fu bojovníky a mohl by si plně užít invenční, zběsilou, výborně ozvučenou a obsazenou sword and sorcery plnou Frazzetovských výjevů (Death dealer!).

plakát

Excalibur (1981) 

Nejikoničtější a pravděpodobně i vrcholné filmové zpracování Artušovských legend...a to nejen díky monumentálnímu hudebnímu doprovodu od Richarda Wagnera a Carla Orffa. Nějaké chyby bych hledal jen velmi těžce, co do drsnosti si Boormanova epopej s předlohou nijak nezadá a samotná jeho vize britské mytologie je rozhodně více než zajímavá. A upřímně řečeno, ačkoliv jsou ty kostýmy a kulisy historicky zcela mimo, já už si to bez nich nedovedu představit. Společně s filmy ze Středozemě vrchol žánru. Plný počet a moje hluboká poklona k tomu.

plakát

X-Men 2 (2003) 

Jednička byla komiksová revoluce, která se svým zakotvením v realitě zcela vymykala všem předešlým metamorfózám komiksů na filmové plátno. Tohle už je pouze dobře odvedená filmařina.

plakát

X-Men (2000) 

Nejlepší část staré X-mení trilogie. Nepochybné castingové trefy do černého v podobě Jackmana, Stewarta a McKellena a především poměrně revoluční scénář, který po devadesátkových batmanovských průserech znovudokázal, že se komiks dá zadaptovat i jinak než barevně a hloupě.

plakát

Captain America: Občanská válka (2016) 

Zklamání. Film o schizmatu mezi Avengers a přitom beze špetky dramatu. Dokonce ani ta akce tentokrát za moc nestála. Viděl jsem už horší filmy, ale tohle šlo udělat mnohem lépe.

plakát

Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) 

Vynikající, konspiračním thrillerem protknuta, marvelovka s chytlavým hudebním doprovodem a mimořádně zdařilými akčními sekvencemi, vypíchnu především první souboj Steva s Winter Soldierem, který s přehledem strčil do kapsy všechnu akci, co nám doposud MCU nabízelo. 4,5 *, jelikož s dalšími zhlédnutími už není zápletka tolik strhující a divák má tudíž čas postřehnou těch pár dírek v ději (avšak nejde o nic, co by nějak zásadně kazilo celkový dojem).

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Diametrálně jiné než zbabělá a naprosto neinvenční sedmá epizoda. Tentokrát jsme konečně dostali plnohodnotné dílo, odvážný, a pro mnohé až nepohodlný a frustrující, posun/přerod kultovní ságy. Dějová linie o síle je vybroušený diamant, po hodně dlouhé době konečně nějaké zásadní rozvinutí starwarsácké mytologie; výborná práce s postavami, z Bena a Rey se stali funkční charaktery a rozhodně palec nahoru za zbourání Lukeovi adorace, ta postava skrze tohle dostala zcela nový rozměr. Co zamrzí, a velmi sráží celkový dojem z filmu, je subděj o Rezistenci. Podprůměrně napsaná bezbřehá nuda, ve které krom opulentní výpravy nefunguje snad vůbec nic. Jsem skutečně hodně zvědavý/natěšený na to, co se Star Wars Rian Johnson provede ve své trilogii.

plakát

Muž z oceli (2013) 

Ne tak dobré jako Watchmeni, ale zcela srovnatelné s Temným rytířem. Právě odkaz Nolanova veledíla je zde všudypřítomný, ještě patrnější je však vliv starověkých eposů (především těch antických). Zack Snyder totiž nenatočil žádný sci-fi film, jaké vytváří konkurence, nýbrž regulární hrdinskou epopej o polobohovi. A přesně takhle by se k superhrdinským snímkům -jejichž komiksové předlohy nejsou ničím menším, než současnou mytologií- mělo přistupovat. Obrovská škoda, že obdobný počin už zřejmě v rámci provázaného filmového vesmíru DC Comics nikdy nevznikne.

plakát

Pán prstenů: Návrat krále (2003) 

Tohle mi snad ani nepřísluší hodnotit. Nic epičtějšího zřejmě už nikdy nikdo nenatočí.

plakát

Pán prstenů: Dvě věže (2002) 

Snad ještě o něco lepší než Společenstvo. Ani po těch nesčetných zhlédnutích to neztrácí nic ze svého kouzla. Velkolepý zážitek, z něhož libovolná čtvrthodina strká do kapsy většinu filmové tvorby.