Reklama

Reklama

X-Men 2

  • USA X-Men 2 (více)
Trailer

Obsahy(1)

X-Meni. Narodili se s jedinečnou genetickou mutací, která jim umožňuje vládnout nadpřirozenými schopnostmi. Pod vlivem profesora Charlese Xaviera (Patrick Stewart) slouží lidstvu. Chrání svět. Ten jim však nedůvěřuje a bojí se jich. Po nesmyslném pokusu o atentát na prezidenta Spojených států, který údajně spáchal neznámý mutant, se veřejnost dovolává zákona, který má mutanty dostat pod kontrolu. V čele militantně anti-mutantniho hnuti stojí armádní velitel a vědec William Stryker (Brian Cox), o němž se tvrdí, že na mutantech prováděl pokusy. Mutanty nenávidí a hodlá je totálně zlikvidovat. Když zjistí, že jeho vlastní syn je mutant, bez milosti ho zabije. Stryker měl v minulosti co do činění také s Wolverinem (Hugh Jackman) a zná tajemství jeho minulosti. Když Wolverine pátrá po svém původu, uvede Stryker do pohybu svůj anti-mutantní program. Jsou však i mutanti, kteří se proti lidské civilizaci postavili. Jeden z nich, Magento (Ian McKellen), právě unikl z vězení. Je nepřítelem X-Menů. V situaci, kdy se všichni mutanti stali štvanci, navrhne X-Menům spojenectví proti společnému nepříteli - Strykerovi. X-Meni i jejich spojenci se spolu vydávají na nejnebezpečnější misi v životě... Režisér Bryan Singer natočil tentokrát víc než tradiční pokračování. Ponořil se hlouběji do mytologie X-Menů, do jejich schopností a vztahů. Vedle již známých postav se na pozici dobra přidává atletický Nightcrawler a zlo posiluje - nejen svými diamantovými drápy - Deathstrike. Ve filmu se tak představuje nová generace X-Menů. Patrick Stewart se vrátil do role profesora Charlese Xaviera, světově uznávaného telepata. I promodralá metamorfická Mystique (Rebecca Romijn-Stamos - viděli jsme ji jako Femme Fatale ve stejnojmenném filmu) předvede své svody. Větší prostor má také postava Storm (oscarová Halle Berry), která prochází vývojovými změnami. Režisér Bryan Singer po natáčení druhého dílu X-Menů prohlásil: Točit první X-Meny byla úžasná zkušenost a divácká reakce byla mimořádně příznivá. Ale po natočení filmu X-Men 2 mi natáčení prvního dílu připadá skoro jen jako úvod. Kultovní záležitost, natočená, jak je to v poslední době velice časté, podle komiksu, má všechny předpoklady upoutat diváky vizuálně i napínavým dějem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (746)

novoten 

všechny recenze uživatele

Singer dosahuje vztahového a citového vrcholu, do minulosti a současnosti postav zahrnuje velmi atraktivní odbočky z nejrůznějších období komiksu a přináší dostatečně wolverinovsky drsnou akci a uchvacující finále na přehradě. V porovnání s prvním dílem se sice ztratila jistá komornost, ale díky novým postavám či jednomu nenápadnému přechodu na druhou stranu barikády sahá Xavierova škola znovu po dokonalosti. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

... a potenciál otevřený jedničkou dochází v druhém dílu svého naplnění. Bryan Singer je opravdu mistr nad mistry a navíc na poměry akční sci-fi dost odvážný (naštěstí takových stále přibývá), tudíž se nebojí sundat nohu z plynu a nechat děj plynout pomaleji, ale o to důkladněji modeluje postavy. Dobro (X-meni) a "zlo" (torzo skupiny Magneta) se spojují v boji proti nevypočitatelnému generálu Stylerovi, který hodlá rázně ukončit mutantskou otázku. Rozporuplnost stanoviska profesora Xaviera je ještě více zproblematizována a body si připisuje právě radikál Magneto. Znovu mi nezbývá nic jiného než chválit skvělé herce – tentokrát trochu upozadněného Stewarta, charismatického drsňáka Jackmana a samozřejmě též neskutečně šaramantního padoucha-nepadoucha v podání Iana McKellena. K tomu si připišme bodíky za skvělé triky, vylepšené souboje, výtečnou hudbu a konec, který se nebojí překvapivých ztrát (narozdíl od jedničky). Opravdu mě baví napjatě sledovat, jak Singer buduje velký filmový svět, který je dobrodružný, inteligentní, pohlcující a v rozumné míře zrcadlí ten náš dnešní. Navíc je obydlený výborně charakterizovanými hrdiny (nováček Kurt Wagner je opravdický majstrštyk!), se kterými se lze ztotožnit. Ano, takhle nějak má vypadat moderní sci-fi akce. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Tak s tímhle snímkem Singer jen potvrdil, že má talentu na rozdávání. Už první díl považuji za prakticky bezchybný, ale že se to dá ještě takhle zlepšit? To jsem nečekal. S druhým dílem s X v názvu totiž přichází další, ještě větší smršť psychologie a akce, obojí tak fantasticky namixované, že z toho vyplívá, alespoň pro mě, naprosto nejlepší komiksová adaptace, jakou jsem dosud viděl. Osvěžení starého týmu nováčky jako Pyro a Iceman bylo skvělým nápadem a osobně se pro mě tihle dva stávají naprosto skvělými postavami. Wolverine, jakožto můj favorit opět nezklamal a díky Singerovi a scénáristům opět táhne celý film a že mu to jde od ruky (nebo od drápů?). Triky excelentní, atmosféra famózní, hudba konečně taková jak má být a to úderná, výrazná podporující příběh na plátně. Tentokrát už dávám plných 5* a kdyby to šlo dostal by X2 i víc. Jen tak dál Bryane !!! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vážím si toho, jak inteligentně a novátorsky Singer tuhle komiksovou látku pojal, ale přece se dvojka X-Menů chvílemi táhne více, než by divák v obklopení tolika úžasných charakterů s ještě úžasnějšími mutantími schopnostmi očekával. Hodně povídání je na jednu stranu fajn (cokoli řekne Wolverine, tesal bych do kamene na své zahradě), na druhou stranu oslabuje film coby ambiciózní blockbuster, jehož obří potenciál koneckonců rejža v poslední hodině názorně ukazuje. Triky ještě lepší než v jedničce, stejně jako záporácká linie příběhu a herecké výkony, jenom ta psychologie, ačkoli dostává mnohem více prostoru, dojem větší vycíděnosti bohužel ani zdaleka nebudí... 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A nevyskúšal si NEBYŤ mutant?“ Strhujúce pokračovanie výbornej jednotky, ktorému zostal verný Singer a tým pádom tiež IQ. Akcia už v origináli bola poňato zaujímavo, „umelecký“ režisér do nej vniesol "to svoje", no až tentokrát nasadil ostré tempo už z úvodu vo výborne zrežírovanej scéne z Bieleho domu. Vrchol akcie dosiahol v scéne, pred ktorou vystríhal mentorský Profesor X (Patrick Stewart) vo vzrušujúcom závere prvej časti. „Boh ich chráň, ak prídu do mojej školy“. Prišli - a je to mäso. Scenár je zbytočne prekombinovaný, ale ako ukázala smiešna trojka, mohlo to dopadnúť oveľa horšie. Singerovi sa darí udržať našu pozornosť veľkolepými počítačovými trikmi (pád zo stíhačky), výbornými maskami a hoci je príbeh obohatený o až prehnane veľké množstvo nových postáv, nestrácame sa v nich, čo je zásluha dobrých hercov (Cox, Cumming), kvalitného scenára a "starých známych" (nesmrteľný Jackman, tentokrát takmer dobrý McKellen). Vzrušujúco otvorený záver je stokrát lepší, ako celá blbá trojka. Kino Považan NMnV 2003 ()

Galerie (204)

Zajímavosti (72)

  • Přibližně ve 30. minutě podává Wolverine (Hugh Jackman) láhev s Dr. Pepperem Icemanovi (Shawn Ashmore), aby mu jí zchladil. Nejdřív je zcela plná, ale v dalším záběru, když si jí Iceman přebírá, je z ní už upito. (Armin82)
  • Detailní replika psacího stolu v Oválné pracovně se vyráběla dva měsíce. (fannah)

Související novinky

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

X-Men ztratili Rogue, Apocalypse bez staré party

X-Men ztratili Rogue, Apocalypse bez staré party

29.12.2013

Bryan Singer se v X-Men: Budoucí minulost snažil vrátit na plátna co nejvíce herců z původní trilogie i První třídy. Jednou z nich byla i Anna Paquin alias Roque. Ta na placu strávila pouhý týden… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama