Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Hudební
  • Dokumentární
  • Romantický

Oblíbené seriály (8)

Hledání

Hledání (2014)

Looking je seriál o gayích jací ve skutečnosti jsou. Bez růžových a ušišlaných stereotypů, jaké předvádí Milan Šteindler v Gymplu. Bez obvyklých klišé anebo sentimentálního chápání menšin. Vyprávění je ryzí, tak jak znám život gayů tady i v San Francisku. Je o hledání sama sebe, o vyrovnání se s odlišností a touze najít a udržet monogamní vztah. Příběhy jsou uvěřitelné a je omyl se domnívat, že jde o jakýsi teplý Sex ve městě. Místy je scénář podobně vtipný a cynický, ale tady se něřeší boty od Blahnika ani pleťové masky. Jde tu o nalezení rovnováhy, o hledání chlapa víc než na jednu noc. Looking je natočen civilně, herci hrají naprosto přirozeně. Jediné, co bych vytknul je krátká stopáž a že se pokračování dočkáme až na jaře 2015.

Grace a Frankie

Grace a Frankie (2015)

Skvělý konverzační seriál a výjimečná příležitost pro Jane Fonda a Lily Tomlin. Doporučuji zhlédnout všech 13 dílů, přes pomalejší rozjezd epizody nabírají na gradaci. Vtipné dialogy korunují výkony obou protagonistek, pánové, byť je jejich story zajímavá, zůstávají upozaděni. Myslím, že ani výběr představitelů nebyl v tomto případě šťastný, ale seriál rozhodně stojí za vidění. Je vysoce nad průměrem české seriálové produkce dnešní doby.

Pose

Pose (2018)

Zajímavé, dojemné, vtipné a poutavě natočené příběhy newyorských transsexuálů a gayů poloviny 80. let. Výborný soundtrack a taneční čísla vycházející ze skutečných bálů, z nichž později čerpala inspiraci Madonna pro klip Vogue. POSE nemá hloubku Andělů v Americe ani naléhavost Rent, se kterými se potkává v námětu. Přesto určitě stojí za vidění, postavy Blanky, Angel, Pray Tell nebo Elektry vám utkví v paměti, jak jsou originální. Herecké výkony nejsou úplně vyrovnané (pro mě byl nejlepší Evan Peters), pohled do subkultury je ale autentický a na mnohých místech až edukativně bojuje s předsudky i uvnitř LGBT komunity. Viděl jsem na Netflixu zatím 1. řadu a dal bych 80%. V každém případě nadprůměrná a nezaměnitelná produkce.

Hollywood

Hollywood (2020)

Zidealizovaná sonda do zákulisí zlaté éry Hollywoodu, kdy být gay nebo Afroameričan snižovalo šance na zářivý úspěch. Každá postava má svůj příběh, dychtiví mladíčci a krásné slečny jsou ochotni pro kariéru udělat doslova cokoliv a doba jejich rozhodnutí přeje: sen stát se hvězdou je na dosah. Velkoryse natočený seriál sice sklouzává k několika zjednodušením a nenabízí společenskou závažnost jako například Roky a roky, ale rozhodně patří ke špičce současné televizní tvorby. Mnohá klišé, zejména v České republice stále přetrvávají - gay je v našich seriálech většinou zobrazován jako vykroucená tetka, což potvrzuje, že boj o uznání, který se vede v seriálu Hollywood, alespoň u nás ještě není vyhraný. Herecké výkony jsou skvělé, mně osobně nejvíc zaujala Holland Taylor v roli umělecké šéfky studia, která dává nahlédnout do řemesla herecké přípravy budoucích hvězd. Takový přístup, dříve zcela běžný, dnes filmový a televizní svět postrádá. Vynikající jsou také broadwayská legenda Patti LuPone, Jim Parsons v úloze odporného manažera hvězd, jehož rysy najdete v několika reálných postavách současného showbusinessu, anebo Darren Criss a David Corenswet coby natěšení talenti prahnoucí po slávě a úspěchu. Hollywood je výjimečný počin Netflixu a další z mimořádných děl Ryana Murphyho (Glee, Pose). Určitě doporučuji.