Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Dobrodružný

Recenze (167)

plakát

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993) (seriál) 

Na to, že se jsem to shlédl nyní po 25 letech znovu, má pokračování kultovního seriálu opravdu vysokou úroveň. Možná, že jsem to kdysi nedával kvůli srovnání pohádkovosti a originalitě zápletek první série, ale vidím to dnes úplně jinak. I tato druhá, možná až příliš dlouhá ale přesto originálně košatá druhá série disponuje úžasně vymyšleným dějem, pikantními scénami a skvěle připravenou dramaturgií s celou plejádou herců. Vše je promyšleno do detailů a herci berou vše nesmírně vážně, že se prostě člověk musí fakt totálně smát. Nejlepší jsou zde Pavel Zedníček a Petr Nárožný, jejich dvojrole je tak odzbrojující a legrační, že to prostě nelze popsat. Po letech tleskám a skláním se i před 2 posledními epizodami, které jsou akčním vrcholem pohádkového filmu v ČR!

plakát

Rychlý jako blesk (1992) 

Krásně špinavě krvavé béčko, ve kterém jsem ve své době žral Brandona Lee. Jeho nesporným hereckým vrcholem byla mystická Vrána, ale i tady se pěkně vyřádil se svým kung fu uměním. Táta Bruce měl určitě tam nahoře velkou radost. Však se taky brzy v nebi setkali. Jaká ironie a osud bojových hrdinů bojových umění na plátně. I po letech je to ke shlédnutí a k pobavení.

plakát

Nekonečný příběh 2 (1989) 

Prvnímu dílu se to vůbec nevyrovná a ty efekty s gigantama byly moc přehnané, ale některé prvky překvapily, třeba zapojení táty do příběhu nebo konečná léčba srdcem. Jednička ale zůstane nepřekonaná.

plakát

Boj (2007) 

Nečekaně drsný a krvavý thriller, který opravdu překvapí silně v závěru svým zvratem. Dominantou jsou mocenské rozpory mezi japonskými klany, jejichž autentičnost umocňuje originální japonština. Kdyby se tomu tenkrát dala lepší produkce, mohlo to jít do kin jako velkolepé Áčko. Určitě jeden z tajných tipů Stathamovy filmotéky, kde překvapivě exceluje i Jet Li.

plakát

Tajemství a smysl života (2023) 

Děsil jsem se těch 2 a půl hodin, o kterých jsem četl, ale dá se nakonec vydržet. Vizuálně moc pěkný film, který má tolik filozofických a duchovních myšlenek, že se nepřipravený divák může ztrácet. Ale režisér si určitě splnil sen předat poselství myslitelů a duchovních vůdců, i když někdy to vyznívá do prázdna. Je to jako házet perly sviním. Kdo na filmu byl, bude určitě rozumět. Dilema české společnosti jsou opět vztahy, kolem kterých se točí celý životní příběh. Je to o nemocích, o vibracích, o smrti a duši, o hledání smyslu života, který sám o sobě neexistuje, ale je prostě na každém ho v životě tvořit. „Miluj a pak dělej co chceš“ – na tenhle citát od rumunského filozofa Mircey Eliada jsem si hned vzpomněl.Překvapili mne ale Hew Len, Lorna Byrne, Jógánanda nebo i Mabel Katz, kteří promlouvají z obrazů. Notně zestárli, ale je chvályhodné, že si tvůrci dokázali jejich myšlenky vypůjčit. Jan Budař ale hraje výborně a myslím, že si to užíval. Stejně tak dvě krásné herečky: Barbora Seidlová a Andrea Růžičková. Obě mají skvělé charisma. Na české poměry unikátní kombinace dokumentu, dramatu, s animovaným čmeldou, který je jakýmsi životním průvodcem. Když jsem se přistihl, že jsem vtažen do sledu myšlenek či předkládané záplety, přišly nové obrazy a přehršel nových promluv, takže to fakt působilo přeplácaně. Což byla škoda. Nejsilnější je ale konec, kdy jen čmelda sugestivně pouze několik minut medituje. V té chvíli jsem si instinktivně dal na srdce ruku a zavřel oči. Na české poměry určitě unikát, ale stejně mám raději příběhy třeba jako Duše, která zanechá silnější poselství.

plakát

Akce Arktida (2014) 

Je to neuvěřitelné norské rodinné drama, u kterého jsme nedutali od začátku do konce. Drsná příroda špicberského ostrova versus tři děti, kteří se ocitnou  tváří v tvář boji o přežití. Krásně natočené záběry polárních medvědů, kteří je ohrožují, ale zároveň respektují. Výjimečný film, který možná zapadl v celosvětovém měřítku, ale v rámci evropských rodinných filmů jde o unikát. Má to spád, akční momenty jsou uvěřitelně natočené a dětským představitelům prostě držíte palce, ať už jsou chovají jakkoli.

plakát

Inga Lindström - Poslouchej své srdce (2018) (epizoda) 

Je to překvapivé, že i ve Švédsku mohou existovat rodinné klany, které na odlehlém ostrově žijí v disharmonii po věky. Jak poeticky originální postavit mužské a ženské protiklady, které rozboří hlavní hrdinka Lilith vracející se do rodné hroudy po letech. A když si uvědomí, že přece jen je její snoubenec mimo city, které se váží k domovině a i jeho obyvatelům, rozhodne se vrátit, a přitom rozbořit tradice. Omlouvám se za spoiler, ale líbila se mi zápletka i romantika ostrovů. Ty exteriéry jezer a minimalismus skandinávského života uhranou. A možná ještě více přehled zvyklostí včetně saunového obřadu se vším všudy. Vzhůru na Sever!

plakát

Mission: Impossible - Národ grázlů (2015) 

Je to pecka a o další level postup k dokonale špionážně-akční sérii, která neskrývá i romantické prvky. Ty jsou možná více upozaděny než dříve, ale Rebeca Fergusson teprve vchází na scénu, a to je sakra dobře! Alec Baldwin překvapuje svou účastí, ale nejsilnější motivem jsou Cruiseovy vhledy a nápady, které stojí za moment překvapení. Jen tak dále!

plakát

Největší showman (2017) 

Skvělý muzikál s úžasným Hughem Jackmanem a Zendayou! Soundtrack neustále hrajeme doma, tohle se vážně moc povedlo!