spacylemon
homepage
email pozpátku: niev.ruoy.ni.gniwolf.llits.si.doolb (a) seznam.cz
5 bodů
Nesvatý (2010)
..tak tenhlecten Mikuláš vraždí lidi a děti unáší do Španělska... hm, hm, ale houby horor, dyť je to komédie! Nikde jinde nelezou střeva z břucha tak legračním způsobem; do toho triky jak z Veletrhu strašidel (Lexikonu kouzel), hromada "WTF momentů"; herci kulí oči, mávají bouchačkami... Ke cti tvůrcům ovšem třeba přičíst, že se jim většina těch chtěných vtipů celkem povedla. No co, ať už to tedy měla být parodie (čemuž některé věci, žejo, nasvědčují) nebo jde jen o kouzlo nechtěného (tomu nasvědčuje všechno ostatní), dlouho už mě žádný film tak nepobavil; a to se cení.
Norské dřevo (2010)
Jako zkratkovitá ilustrace (která těžko může něco dát nečtenáři) ke knize by to nebylo vůbec špatné.. jó, jenže to by nesměly být některé postavy pěkně zabité (haha, neúmyslný dvojsmysl). Kašlu na ty vedlejší nebo Midori (se kterou zfilmovanou mám menší problém asi jenom já), ale co chudák Reiko?! Původně lehce trhlá, ale rozhodně sympatická paní - stala se z ní tragická šmírácká troska žadonící o sex.. pěkně zvratkovitá ilustrace teda.
Štěstí (1998)
Obrovské překvapení (co že jsme se tak dlouho míjeli?), vedle kterého vypadá Americká krása jako konformní film pro měšťáky; a kterým prorůstají nenápadné vtípky nejčernějšího (a tím pádem nejdrtivějšího) kalibru... A titulní song si broukám už čtvrtý den v kuse.. že by mi tady rostl nový kult?
Závěť (2007)
Šílený balkánský videoklip, kterému jaksi chybí nějaká nadstavba (v Crne mačce sice taky občas někdo padl do hoven, ale nestálo to jenom na nich).
Antikrist (2009)
Mám rád mluvící lišky... aneb Budulínek si za svůj nehezký osud nemohl sám, na ocas ho posadila členka nukleární rodiny... neboli - abych citoval klasika - ideální film, na který vzít holku na první rande.
Angelika a král (1966)
To si jednoho krásného dne tvůrci tohohle skvělého dílka potměšile řekli: "Natočíme film, ve kterém se všechny postavy budou chovat jako úplní pitomci"; a pak jenom koukali, jestli jim to ty ženské v domácnostech bažící po další koňské dávce romantiky sežerou; a taky že jo.
Žena za pultem (TV seriál) (1977)
Co nám zbyde, když se oprostíme (jestli to vůbec jde) od Gustíka na prvomájovém průvodu, od zkazek, kterak se při znárodňování zatočilo s těmi zlotřilými živnostníky? Průměrný koukatelný vztahový seriál; s Bouškovou a Potměšilem jakožto totálním antikoncepčním prostředkem (při představě, že by člověk mohl mít taky takové fakany, jdou všechny touhy po pokračování rodu do pr....) a především s jednovýrazovou prkennou soužkou Švorcovou - největším záporem celé téhle taškařice... Proč to nedali té Hlaváčové, ta by do toho dala trochu života (a nakonec i sex-appealu); chyba, zásadní chyba, soudruzi!
Unrest (2006)
Mimořádně pitomý film... pár hororových klišé, propojených bez ladu a skladu, to celé v neotřelém prostředí pitevny v nemocnici, kde po chodbách ale vůbec nikdy nikdo nechodí... Jestli v něm najdete postavu, která se chová logicky a nevypouští z úst samé blábolivé pseudofilozofování, tak se potopím do nádrže na ukládání mrtvol.
Misfits: Zmetci (TV seriál) (2009)
Tohle je seriál podle mého gusta! Správný superhrdina se přece akorát fláká, chlastá, šuká, fetuje, mluví sprostě, občas někoho zabije (prostě jako ta dnešní mládež kdekoliv na světě)... V druhé sérii se všechno začíná až moc zamotávat a některé postavy si začínají hrát na opravdové superhrdiny, i koncentrace hlášek je ňáká nižší... Ale pak přijde další: "Jesus, Mary, and Joseph! You're giving birth to an alien!" a je jasno, že tohle se fakt povedlo.
Okresní přebor (TV seriál) (2010)
Nejlepší český seriál od doby Bylo nás pět! ... Jednoho by teda skoro znechutili takoví ti pravověrní fanoušci, co se zdraví "Dobjej!" a na fakebooku postopadesáté opakujou stejnou hlášku (a ještě chybně citovanou) nebo by někdo moh říct, že byly i slabší epizody, ale to je mi úplně jedno. Těch pětihvězdičkových, které mi nestačí vidět jednou, byla pořád většina. Nejlepší díly: Konvoj a Forbes... a hele zrovna tyhle 2 režíroval Kohák - asi ňáká náhoda :) dále Derby, Nábor, Schůze, Na váhu, Inseminátor... Zásadním kladem je, že tady se nic neidealizuje, tihleti naši kucí jsou ve skutečnosti často pěkně amorální hovada, žádná falešná romantika Koženého slunce, ale ryzí gumotextil. P.S. Přeborníci byli stejně (ještě) vtipnější a trefnější! :P
Láska nebeská (2003)
příjemný film.. škoda, že tady máme jenom jednu opravdu sympatickou postavu; a tou je Billy Mack. (btw. dal jsem Lásce nebeské druhou šanci, jako že bych tu 5. hvězdu možná přidal, ale někdy ve třetině jsem to vzdal - tentokrát to bylo totiž s českým dabingem a přesně takhle si představuju peklo.)
Ostrov (2005)
HO-VA-DI-NA! ... tak já si myslím, že je nejvyšší čas, vrátit se k osvědčenému pravidlu - nedívat se na filmy, o kterých vím, že se mi nebudou líbit :-P ... jenže když já vážně věřil, že to nebude zas tak hrozný, navíc když tam hrajou 3 mí nejoblíbenější herci a když ten začátek opravdu vypadal nadějně! Námět jak víno, s tím se daly dělat věci; a místo toho todle... ke konci čím dál víc dementní, logika nikde nic, zato bum bác autíčka, no to jsem se rovnou moh dívat na Kobru 11...
Imaginárium Dr. Parnasse (2009)
Tom Waits, Lily Cole a policajtská hlava - to mi stačí ke štěstí! ... A máme tady tradiční otázku - proč tolik lidí touží po filmech, ve kterých lze vše snadno pochopit? ... "Komplikovaný film"? Kde? Vlezeš do zrcadla a pak zas (možná) vylezeš - žádné komplikace nevidím. Zato vidím spoustu křiklavých barviček na jedné straně a šeď, špínu velkoměsta, se svými bezdomovci (už zas) a lůzou na straně druhé. Oboje v duchu tradiční Gilliamovy vizuální poetiky. Zkrátka spektakulární zábavná podívaná! Taková rána do hlavy, jako to nejlepší z Gilliama, to ale rozhodně není...
Hodný, zlý a ošklivý (1966)
Tentokrát se na Západě žádné zvyšování napětí pomocí hodinového záběru na padající kapky nekonalo, což může třeba znamenat, že toho napětí je pak logicky míň... ale jsou i jiné důsledky - třeba víc akce, více vtipu, více dějových zvratů (takže z oprátky do vězení pro jižany přes yankeejskou armádu zpátky do oprátky? hahá!)... ano, nakonec jsou i filmy, u kterých se i 3 hodiny zdají být málo.
Muž, který nebyl (2001)
...přeceněné (jste se asi všichni zbláznili!) ... na Coeny(!) mimořádně slabé a bez vtipu... milión dějových zvratů, přesto napětí minimální - tak co s tím? Nevím, asi žiju na jiné planetě, tohle prostě není můj svět...
Tokio! (2008)
Mě prostě uchvacuje způsob, jakým Gondry vede dialogy a to třeba i ty úplně o hovně. Stejně tak mě uchvacuje jeho fantazijní svět, kde se dívky mění v židle..... Kozobradák, vylézající z kanálu, je taky slušný bizar. Hlavně nástup (sherwood-styl) má famózní, hovory se svým bývalým siamským dvojčetem, už jsou přece jenom trochu únavné....... A nakonec co jiného může člověku, dobrovolně izolovanému od vnějšího okolí, zbourat jeho svět, než doručovatelka pizzy s podvazky, která funguje na tlačítka...... hm? První dokonalost sama, druhá tak do půlky, třetí trochu nenápadná. Celkem? Hodně slušná záležitost.
Mrtvý muž (1995)
"Do you know my poetry?" Teď už ano; a jestli jsem měl někdy problém se zběsilým tempem Jarmuschových filmů, tak tady tedy ne. Tady jsem byl u vytržení už od kafkovského příjezdu, přes všechny ty bizarní a přitom tak sympatické postavy, transvestitního Iggyho Popa, absolutní humor, absurdní černotu, až po nevyhnutelný konec.
Mrtvý muž přichází (1995)
hm... tak to vypadá, že po Stezkách slávy už nikdy nedokážu opravdu docenit žádný další film o popravě...
Černá kočka, bílý kocour (1998)
"Pojebal by moji hlavu velky kokot!" ...zběsilá šílenost, kde pračky končí v Dunaji, prasata žerou trabanty, zpěvačky vytahujou řití hřebíky a mezi slunečnicemi se rodí láska... "Aj sink, dis is d bigining of d bjůtiful frendšip."
Lumière & spol. (1995)
U minutových filmů rozhodně záleží na nápadu a ne každý z řežisérů opravdu dobrý nápad měl... ale i to by se dalo krásně přežít a užít, nebýt těch únavných film-o-filmových vycpávek a neuvěřitelně pitomých, zbytečných a nesmyslných otázek, kladených režisérům..... nakonec jsem to (napodruhé) zkusil přeskákat jen na ty samostatné filmíky a musím říct, že film, skládající se jenom z nich bych bral všemi deseti! A to přesto, že opravdu mi něco dali jenom Axel (duel), Miller (váha), Rivette (brusle), Van Dormael (mentoši), Yimou (Nirvana), Pintilie (vrtulník), Lelouch (historie filmu), Ouedraogo (krokodýl), Chaine (pyramidy), Klapisch (polibek), Schatzberg (popeláři), Konchalovsky (zdechlina), Lynch (vražda), Angelopoulos (Odysseus)... btw. vážně mě fascinuje, že se najde tolik lidí, schopných hodnotit 88 minut dlouhý film po shlédnutých 52 sekundách a vůbec jim to snad ani nepřijde divné... :P
DumbLand (2002)
"I am a one-armed duck-fucker." Co to všichni melete? První epizoda je právě úplně nejlepší! Hned za ní The Doctor, Get the Stick!, The Treadmill, Uncle Bob... zkrátka všechny jsou úžasné! To ale nemá cenu vůbec řešit. A stejně tak nemá cenu řešit dokonalou animaci, sofistikovaný humor, krásný jazyk scénáře; naopak čím si vůbec nejsem jistý, jestli sem opravdu patří každé debilní flashové video, jenom proto, že ho udělal tenaten?
Noc s Andělem (TV pořad) (1999)
Solidní pořad pro lidi, jejichž představa o alternativě začíná i končí u Vypsané fiXy... Takže už ji zrušili? Po těch posledních letech, kdy Noc vyloženě umírala na úbytě, je to asi dobře... On Anděl samozřejmě nemůže za to, že je špatný moderátor, ale ti nahoře neměli dopustit situaci, kdy skoro veškerou hudbu v ČT řídil člověk, který neúnavně propagoval tak špatné kapely jako Eastpark nebo Space Junkie, to se fakt nemělo stát... Přitom zpočátku nebylo o velká jména nouze; pak jména došla a tak došlo na tyhle hovadiny nebo superstars (jaksi proti původní filosofii Noci)... Podobně to dopadlo s následujícím klipovým blokem (Velká noční hudba) - od pořadu, na který se jeden mohl dívat celou noc, po naprosté sračky a zrušení ještě před Nocí... Ale jestli na některé díly vzpomínám rád a se slzou v oku, tak to na ten s Mejlou Hlavsou a ten s Mariem Feinbergem - takové perzóny, že se nenechaly zatlačit do průměrnosti.
Ladí neladí (TV pořad) (2006)
Těžko říct, opravdu zajímavých kapel se tady objevilo minimum. Co se týká Slováků a všech těch jejich karpatských dupáků, tak tam to byla občas opravdu tragédie (co to třeba měly znamenat ty Answer, to vážně nechápu) :P ... Debaty moderátorů s muzikanty, kritiků s moderátory a muzikantů s kritiky často za hranicí trapnosti. Ale opravdu stál za to ožralý Tom Komárek, zapřísáhlý "antikomerčák" Rytmus (hehe), Krajčo, vesele přiznávající, že na ježdění po klubech pro 30 lidí on sere nebo ego Abdula52 vs Bow Wave resp. Deph..... A jediné opravdové překvapení (takže taky asi jediný skutečný přínos tohohle pořadu)? Dorota Nvotová.
Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál) (2005)
Závislost na první pohled! První řadu jsem ve skutečnosti opravdu shlédl pravidelně po pěti dílech (což samo o sobě už zaručuje i pět hvězd). U druhé šílenství trochu opadlo a ke konci třetí (když se tam začnou pářit ve stylu Přátel: Joey + Rachel) už jsem byl občas i otrávený. Takže na čtvrtou se stejnou mírou těším a stejnou mírou se bojím, jestli to snad - nedej Bože - ještě více nezkurvili...... anyway, Friends! Přátelé, srovnání s Přáteli je mimo už kvůli tomu, že humor Přátel je nereálně přehnaný, založený na blbosti všech postav (viz scéna s bednou, kdy Monica vypočítává, jak jsou všichni mimo a strašní pitomci). How I Met Your Mother je o třídu skutečnější, o třídu více se dá s postavami ztotožnit. Samozřejmě, je to furt sitcom, opravdu reálné to nemůže být nikdy, ale je to zkrátka jiná liga.... Snad ještě k Barneymu.. Zbožštění Barneyho Stinsona nechápu. Resp. chápu, ale nesouhlasím. Tvrdit, že je jediným nositelem humoru v HIMYM, je imho stejná hovadina jako tvrdit toto o Kennym v South Parku. Samozřejmě, že není. A když si vezmu namátkou své nejoblíbenější scény (napadá mě třeba ta s požíváním sandwiche), tak v nich často Barney vůbec nefiguruje... a nebo ty s Ranjitem... i když tady už nejde ani moc o humor, spíš o euforicko-dojemnou rovinu seriálu, která se nezanedbatelnou měrou podílí na úspěšnosti HIMYM (btw. která je zrovna u Přátel minimální). Takže osobně stavím na vrchol Marshalla, Lilly spolu s Barneym bez rozdílu, Ted jako vypravěč je na solidní druhé úrovni, jediný ke komu jsem dlouho nemohl najít vztah, byla Robin, ale i to se změnilo s nástupem Robin Sparkles ;))
Plešatá zpěvačka (divadlo) (2009)
aby bylo jasno, existuje můj život před a po Plešaté zpěvačce... myslím tím ukázku z Plešaté zpěvačky, kterou jsem četl na základce v čítance a která totálně překopala moje chápání humoru (nojo, chudáci rodiče, museli pak několik týdnů trpět otázky, jak jako můžou sedět na židli, když nemá okna?)... kdo by to byl řek, ale na papíru mi to tehdy vážně přišlo mnohem vtipnější...
Můj miláček Brouk (1968)
...někdy před patnácti lety mi to přišlo opravdu super, jestli by to tak bylo i dneska, to vážně netuším...
Funny Games USA (2007)
...krásně tísnivá atmosféra... Bohužel jsem na otázku toho vošousta, jestli se rodinka dožije rána, odpověděl správně. Tím jsem přišel asi o největší klad filmu, totiž o překvapení, že vlastně žádný skutečně překvapivý dějový zvrat nenastane. Jak by taky mohl nastat, když se při každé šanci na záchranu, postavy chovaly jako úplní dementi bez nejmenšího pudu sebezáchovy - bylo to snad proto, aby se divák cítil ještě více frustrovaně? Jestli jo, tak to se teda fakt povedlo. Totální bezvýchodnost.
S čerty nejsou žerty (1984)
Nostalgie, to je svině! Asi jako jednoho z mála mě tahle pohádka v dětství úplně minula, ale už od té doby jsem často slýchával, jaká je to velká švanda a geniální pohádka a blablabla, takže když jsem později párkrát viděl její část, moc jsem nechápal. Teď už ji mám konečně za sebou celou a nechápu ještě víc... Co tady jako kdo vidí výjimečného? Laciná výprava, všechno je to takové malé a ušmudlané, jako ta jejich armáda. Úplně mimózní vývoj vztahu Petra s oběmi princeznami - neviditelný, nesmyslný. Jedině snad některé hlášky stojí za to a asi právem zlidověly. Ale jinak? Nárožný padá na nos, Vydra padá na zadek, Nárožný sedá na koně obráceně, Heřmánek se hrozivě směje - to jako myslíte vážně, že tohle má být ta "nejlepší česká pohádka", "kultovní film" a jeden z 200 nejlepších filmů všech dob? :-O
Život je zázrak (2004)
Mnohem smířlivější než třeba Underground, tady už bratr bratra přímo nevraždí (resp. vraždí, ale my to nevidíme). Těžko říct, jestli by se takový naturalismus do téhle romantiky vůbec hodil... Takže Romeo & Julie po srbsko / bosensku? Copak jsme něco podobného už tolikrát neviděli? Viděli. Ale stejně to funguje... Je to prostě čudo.
Nebeská stvoření (1994)
Takhle bolestnou a děsivou (protože realistickou!) vraždu jsem snad doteď v žádném filmu neviděl... to vědomí obou dívek, že když už jednou udeřily, tak nemůžou přestat....... Obrazově i obsazením je to taky v podstatě dokonalý film (mladá Kate - no cement). Jediné, co mi tady silně hapruje, je příběh. To, jakým způsobem dospěly k tomu, co udělaly, jim prostě nevěřím. A vůbec, motivace všech postav mi přišla úplně na hlavu.