Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (4)

Kaleidoskop - Žlutá

Kaleidoskop - Žlutá (2023) (epizoda)

V čase 10:45, během rozhovoru v kuchyni Lea (Giancarlo Esposito) se svým bývalým spoluvězněm a přítelem Stanem (Peter Mark Kendall), si můžeme za nimi na zdi povšimnout loga chorvatské společnosti Podravka, která vyrábí koření.

Oppenheimer

Oppenheimer (2023)

Hned v prvních sekundách filmu vidíme mladého Roberta Oppenheimera (Cillian Murphy), jak sleduje dopady dešťových kapek do louže s vodou, které při dopadu vytvářejí tlakovou vlnu, jedna vedle druhé jako řetězová reakce. Takovou scénu s kapkami vody můžeme vidět i při rozhovoru s Albertem Einsteinem (Tom Conti), kdy probírají možné spuštění řetězové reakce a zažehnutí atmosféry při odpálení první jaderné bomby, která by mohla zničit celý svět. Dále můžeme během rozhovoru s Williamem Bordenem (David Dastmalchian), který si představuje rakety schopné nést jaderné hlavice, vidět tyto kapky, konkrétně na mapě Ruska, na kterou se dívá během tohoto rozhovoru Oppenheimer. A naposledy tak uvidíme v závěrečné scéně při rozhovoru s Einsteinem, kdy právě jemu Oppenheimer připomíná jejich dřívější rozhovor a potvrzuje, že nejspíše tu řetězovou reakci ke zničení světa spustili. Navíc se do toho tentokrát přidávají záběry, kde dochází k odpálení celosvětového jaderného arzenálu a na Zemi probíhají výbuchy jedné jaderné hlavice vedle druhé a vznikají ohnivé tlakové vlny podobající se právě kapkám ve vodě, které si Oppenheimer představoval jako student.

Oppenheimer

Oppenheimer (2023)

Vzhledem k tomu, že je celý film natočen bez použití CGI (počítačové animace), tak i samotné zkušební odpálení jaderné hlavice bylo vytvořeno za použití velkého množství trhaviny a následná tlaková vlna doprovázená silnou zvukovou ránou byla rovněž autentická, bez použití animace.

Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water (2022)

Ve filmu několikrát zazní slovenský lidový hudební nástroj fujara. Můžeme ji slyšet například během scény, v níž plukovník Quaritch (Stephen Lang) v těle avatara sleduje své původní lidské tělo, které prvním díle zastřelila šípem Neytiri (Zoe Saldana).

Reklama