foto

Giancarlo Esposito

  • nar. 26.4.1958 (59 let)
    Kodaň, Dánsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"První úspěch jsem zažil ve třinácti při představení “Houpačka". Odcházel jsem ze scény, slyšel aplaus publika a měl pocit jakéhosi završení. Mým vzorem byl v té době Burt Lancaster. Jako jeden z prvních hollywoodských herců si založil vlastní produkční společnost a já si ho vážil, protože vytvořil něco, v co věřil. Dnes vzhlížím k duchovním osobnostem jako je Matka Tereza a Dalajláma a sám sebe se pokaždé ptám, 'Co mohu dát?'"

Giancarlo Giuseppe Alessandro Esposito, všestranný americký herec s italskými kořeny, který se narodil v Dánsku. Otec pocházel z italského Naples a pracoval jako kulisák, matka, Afroameričanka, byla zase operní a klubovou zpěvačkou. Giancarlo má staršího bratra Vincenta. Do Giancarlových šesti let, než se rodina usadila na Manhattanu, žili v Evropě, New Yorku i Clevelandu. Dospívání prožil ve vesnici Elmsford ve westchesterském okrese (stát New York). V roce 1966 debutoval na Broadwayi ve hře “Maggie Flynnová“ . Další newyorské divadelní role ztvárnil v hrách “Mne nikdo nezná“ (The Me Nobody Knows), “Ztracen ve hvězdách“ (Lost in the Stars), “Houpačka“ (Seesaw) a “Vesele to spolu táhnem“ (Merrily We Roll Along). V roce 2008 se objevil na Broadwayi jako Gooper v afroamerické produkci slavné hry Tennesseeho Williamse “Kočka na rozpálené plechové střeše“, režírované Debbie Allenem. Mimo Esposita se v ní představili James Earl Jones, Phylicia Rashad, Anika Noni Rose a Terrence Howard.

Větší část 80. let “prožil“ Esposito v malých rolích ve filmech jako byla například komedie ZÁMĚNA (1983) s Danem Aykroydem a Eddiem Murphym nebo sci-fi horor VZPOURA STROJŮ (1986) v režii Stephena Kinga, hostoval v televizních seriálech jako “Miami Vice“ (1984) a “Spenser: For Hire“ (1987). V roce 1988 pak přišel průlom v roli vysokoškolského studenta a šéfa studentského spolku v Leeově hudební satiře BLÁZINEC VE ŠKOLE (1988). Během následujících čtyř let Esposito a Spike Lee spolupracovali na třech dalších filmech: krimikomedie JEDNEJ SPRÁVNĚ (1989) - role otevřeného “reakcionáře“ Buggin' Outa, drama MÝ LEPŠÍ BLUES (1990) a švihácký pianista Levák Lacey, MALCOLM X (1992) a kriminálník Thomas Hayer. V seriálu “Bakersfield P.D.“ (1993) si vystřihl detektiva Paula Giganteho a objevil se také ve fantasy komedii BEZSTAROSTNÁ (1995) s Miou Farrow nebo, vedle Harveye Keitla a dalších hvězd, ve Wangově-Austerově povídkovém dramatu SMOKE (1995).

"Moje rada pro dosažení úspěchu: udělejte ve své kariéře takové rozhodnutí, které bude vycházet z vašeho nadšení pro věc. Cvičte se v tom vašem řemesle každý den, po troškách, dokonce i když vám za ně zrovna nikdo neplatí. Snažte se dostat svůj společenský a profesionální život do rovnováhy a buďte trpěliví."

Espositovou zřejmě nejznámější rolí byl agent FBI Mike Giardello z televizního krimiseriálu “Zločin v ulicích“ z let 1998-99. V roce 1999 byl za tuto roli nominován na cenu Image. Jeho kariéra a výběr rolí vzdorují jakémukoli zaškatulkování; ztvárnil politické radikály (BOB ROBERTS, 1992), drogové dealery (PRAVIDLA HRY, 1994 – za roli byl v roce 1995 nominován na cenu Independent Spirit), policajty (OBVYKLÍ PODEZŘELÍ, 1995) a dokonce i démonické bytosti z jiné dimenze (OPOPARCHANT, 2001). K jeho posledním pozoruhodným rolím patří otec Muhammada Aliho (Cassius Clay Sr.) v životopisném snímku ALI (2001) a Miguel Algarín, přítel a spolupracovník nuyorikánského básníka Miguela Piñery ve filmu PIÑERO (2001). Hostoval v seriálech jako “NYPD Blue“ (1996), “Nash Bridges“ (1996) a “Nemocnice Chicago Hope“ (1996), opakovaně se představil v seriálech “Zákon a pořádek“ (1996), The $treet“ (2000) a “Girls Club“ (2002). V pěti dílech seriálu “South Beach“ (2006) představoval pochybného miamského byznysmena Roberta Fuentese a v roce 2008 debutoval režijně, a sice snímkem GOSPEL HILL (2008), ve kterém si také sám zahrál.

Od roku 1995 žije se svojí ženou Joy McManigalovou, mají spolu dvě děti. Byl členem poroty na (nezávislém) filmovém festivale Sundance v roce 1997 a dnes je členem divadelního uskupení “Atlantic Theater Ensemble“, které založili David Mamet a William H. Macy. Za svoje výkony v hrách “Distant Fires“ a “Zooman and the Sign“ obdržel Giancarlo Esposito dvě ceny Obie.

"Hromadění peněz nikdy nebylo mým skutečným cílem. Raději jsem myslel na to, aby každá chvilka v mém životě měla nějaký smysl...V minulém roce (1996) jsem si sedl a zvažoval priority. Sám sebe jsem se ptal, jestli to chci všechno dělat jen kvůli penězům. Rozhodl jsem se, že budu raději pracovat s opravdovými špičkami ve svém oboru. A můj sen se mi vyplnil. Letos (1997) točím film se čtyřmi majiteli Oskarů: režisérem Bentonem, Susan Sarandonovou, Gene Hackmanem a Paulem Newmanem." (Poznámka: film SOUMRAK)

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Labyrint: Vražedná léčba
2017 Okja
Stuck
The Long Home
This Is Your Death
2016 Hra peněz
Kniha džunglí
2015 Labyrint: Zkoušky ohněm
2014 Batman: Útok na Arkham
Batmanův syn
Poker Night
2013 Nahoře-dole (TV film)
They Die by Dawn
Timms Valley (TV film)
2012 Vražedná hra
2011 Certainty
S.W.A.T.: Pod palbou
2010 Králičí nora
2008 Gospel Hill
Xenophobia (TV film)
2007 Box, The
Mano
V zajetí rytmu
2006 Poslední prázdniny
Rain
Sherrybaby
2005 Back in the Day
Carlitova cesta: Zrození gangstera
Hra s nevěrou
Chupacabra Terror
I Will Avenge You, Iago!
Zločin z nenávisti
2004 Noise
NYPD 2069 (TV film)
Přítel vrahem
Těžké časy
2003 Ash Tuesday
Spiknutí
2001 Ali
Opoparchant
Pińero
2000 Homicide: The Movie (TV film)
Josephine
1998 "Defektiv" BOONE
Lulu na mostě
Nahé město: Poslední soud (TV film)
Netvor (TV film)
Phoenix
Soumrak
Stardust
Žízeň (TV film)
1997 Big City Blues
Five Desperate Hours (TV film)
Maze, The
Není co ztratit
People, The
Trouble on the Corner
1996 Dans les coulisses du clip 'California'
Loose Women
Muž budoucnosti (TV film)
1995 Až si vydechnu
Bezstarostná
Keeper, The
Kla$h
Obvyklí podezřelí
Smoke
Vztek
1994 Benders
Pravidla hry
1993 Amos & Andrew
Relentless: Mind of a Killer (TV film)
Simple Justice (TV film)
1992 Bob Roberts
Malcolm X
1991 Harley Davidson a Marlboro Man
Noc na Zemi
1990 Král New Yorku
Mý lepší blues
1989 Jednej správně
1988 Blázinec ve škole
1987 Heartbeat
Sweet Lorraine
1986 Roanoak (TV film)
Rockabye (TV film)
Vzpoura strojů
1985 Finnegan Begin Again (TV film)
Go Tell It On the Mountain (TV film)
Hledám Susan. Zn.: Zoufale
1984 Bratr z jiné planety
Cotton Club
1983 Enormous Changes at the Last Minute
Záměna
1981 Gentleman Bandit, The (TV film)
Večerka
1979 Běžec
1970 Et Salammbo ?

TV seriály

2017 Dear White People (TV seriál)
Chapter X (S01E10)
Chapter IX (S01E09)
Chapter VIII (S01E08)
další epizody (10)
Rebel (TV seriál)
Breaking Point (E07)
Black Not Blue (E04)
Chasing Ghosts (E02)
další epizody (4)
The Get Down (TV seriál)
Only from Exile Can We Come Home (E11)
Gamble Everything (E10)
One by One, Into the Dark (E09)
další epizody (5)
Volejte Saulovi (TV seriál)
Lantern (S03E10)
Fall (S03E09)
Slip (S03E08)
další epizody (7)
2016 The Get Down (TV seriál)
Raise Your Words, Not Your Voice (E06)
You Have Wings, Learn To Fly (E05)
Forget Safety, Be Notorious (E04)
další epizody (5)
Bylo, nebylo (TV seriál)
Souls of the Departed (S05E12)
2014 Revoluce (TV seriál)
Vyhlašení nezávislosti (S02E22)
Den obětí války (S02E21)
Země zítřka (S02E20)
další epizody (13)
Bylo, nebylo (TV seriál)
Rozbité sklo (S04E05)
Příběh dvou sester (S04E01)
2013 Axe Cop (TV seriál)
Revolution: Enemies of the State (TV seriál)
Revoluce (TV seriál)
Všichni říkají, miluji tě (S02E09)
Pan Horn (S02E08)
Vlastenecký čin (S02E07)
další epizody (18)
Bylo, nebylo (TV seriál)
Záchrana Henryho (S03E09)
Ztracená dívka (S03E02)
2012 Okrsek 22 (TV seriál)
Revoluce (TV seriál)
Je to jen moje chyba (S01E10)
Kašmír (S01E09)
Pevné pouto (S01E08)
další epizody (10)
Bylo, nebylo (TV seriál)
Návrat (S01E19)
Podkoní (S01E18)
Kouzelný klobouk (S01E17)
další epizody (6)
2011 Bylo, nebylo (TV seriál)
Osamělé srdce (S01E07)
To nejcennější (S01E02)
Myšlenky zločince: Chování podezřelých (TV seriál)
Perníkový táta (TV seriál)
Ztráta tváře (S04E13)
Konec světa (S04E12)
Úložiště (S04E11)
další epizody (12)
2010 Perníkový táta (TV seriál)
Konečné řešení (S03E13)
Polovičaté řešení (S03E12)
Městečko Abiquiu (S03E11)
další epizody (11)
2009 Perníkový táta (TV seriál)
Albuquerque (S02E13)
Mezi nebem a zemí (S02E11)
2008 New Amsterdam (TV seriál)
Kriminálka Miami (TV seriál) - herec, a.z.
Vysoká hra (S06E16) - a.z.
Přepadení (S06E15)
2006 South Beach (TV seriál)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Muž v márnici (S01E19)
2005 Zákon a pořádek: Porota (TV seriál)
2004 5 dnů do půlnoci (TV seriál)
2002 Girls Club (TV seriál)
2000 The $treet (TV seriál)
1993 Bakersfield P.D. (TV seriál)
Zločin v ulicích (TV seriál)

Dokumentární

2017 Unacknowledged - vyp.
2008 Chelsea on the Rocks
2000 Kennedy Center Presents: Speak Truth to Power, The (TV film)
1999 A&E Biography: Samuel L. Jackson (TV film)
1994 Red Hot + Cool (TV film)
1993 Seven Songs for Malcolm X
1989 Making 'Do the Right Thing' (TV film)

TV pořady

2013 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
39th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)

Hudební videoklipy

1996 Mylène Farmer: California (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2017 This Is Your Death

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace