Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (7)

plakát

V žáru slunce (2001) 

Pozvolna vyprávěný příběh, ve kterém hraje hlavní roli horké brazilské slunce, krev na košili a dva bratři (jeden z nich beze jména), co se musí rozhodnout, jestli mají v zájmu cti dodržet rodinnou tradici (a nechat se zabít), nebo se odváží žít podle svého. Sympatické je, že film není ukecaný, takže skoro ani nejsou potřeba titulky :-), a vyjadřuje se spíš pomocí působivých obrazů, které, uznávám, mohou působit až kýčovitě. Pro mě velmi příjemné překvapení a úplně nové pojetí mezigeneračního střetu.

plakát

Cidade dos Homens (2003) (seriál) 

S Městem bohů seriál kromě řady herců nemá moc společného, je o dost civilnější a komediálnější. Přesto rozhodně stojí za vidění. Připadalo mi, že ke konci to trochu sláblo, nicméně poslední díl se dost blížil dokonalosti, takže dáme pět hvězdiček a budeme doufat, že se Douglas Silva a Darlan Cunha ani nadále neztratí ...

plakát

Teorie velkého třesku (2007) (seriál) 

Je pravda, že v pozdějších dílech jsou vtipy už trošku předvídatelné a opakují se, ale vzhledem k tomu, že mám bratra teoretického fyzika, nemůžu jinak :-).

plakát

Forrest Gump (1994) 

Nu, ne že by se mi Forrest Gump nelíbil, ale mám pocit, že tak trochu "citově vydírá," tzn. dojemné scény sice fungují, nicméně ideální by bylo, aby jich neměl zapotřebí a divákovi něco řekl i bez nich. Na můj vkus je takhle dost přeslazený a neškodilo by trošku víc zachovat poněkud méně "hřejivě lidskou" atmosféru knižní předlohy. Ale co, budiž to Forrestovi přáno.

plakát

Cidade dos Homens (2007) 

Další příhody dvou kamarádů z favely v Riu: Laranjinha dosud nezná identitu svého otce; Acerola také ne, ale spíš než to ho trápí, jak zabezpečit rodinu a vychovat vlastního syna. A do toho se na "kopci" strhne válka. Mám pocit, že tomuhle tématu daleko víc slušela forma seriálu - film je o dost méně vtipný a postrádá onu svěžest a mnohotvárnost seriálu. Navíc bez znalosti tohoto je to celé takové nijaké, protože divák nemůže úplně pochopit, kdo je kdo a proč se tam ta která postava vůbec vyskytuje. Nicméně celkově vzato je Město lidí vcelku koukatelný a příjemný film, jen nijak zvlášť nenadchne.

plakát

Posel (1971) 

Poněkud jiný pohled na mnohokrát ohrané téma "prázdniny, kterými definitivně skončilo hrdinovo dětství." Scénář Harolda Pintera, střídmé dialogy, herci a hudba dohromady vytvářejí atmosféru, která by se dala krájet a na kterou se jen tak nezapomíná. Pro mě osobně to byl jeden z nejsilnějších filmových zážitků, škoda že není snadno k sehnání.

plakát

Město bohů (2002) 

Film o čtvrti, která se vůbec nepodobá Riu z pohlednic. Formálně (a pro nás Evropany i obsahově) velmi zajímavé dílo a vůbec celý projekt - klobouk dolů před tvůrci, kteří si troufli natáčet v opravdové favele a výhradně s neherci, kterým mimochodem v některých případech film odstartoval úspěšnou kariéru. A že herecké výkony stojí za to, třeba takový Leandro Firmino zahrál podle mého názoru svou postavu naprosto neuvěřitelným způsobem, tak děsivého a zároveň lidského filmového zlouna už jsem neviděla dlouho. Násilí je hodně, a působivého, ale myslím že není od věci se na Město bohů podívat víckrát, už kvůli propracovaným detailům, které většinou na první pohled uniknou. Navíc prvotní šok z násilí trochu zastiňuje fakt, že Město bohů je nejen realistický, ale i velmi hezký film. Já osobně na některé scény nezapomenu nikdy, a není to jenom kvůli mrtvým dětem :)