Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (24)

plakát

Občanská válka (2024) 

Divák je vhozen do závěrečné části dramatu občasné války buďto v alternativních, nebo budoucích USA. Nikdo se tu nenamáhá nikomu příliš vysvětlovat kdo proti komu s kým, proč a odkdy. Děj se točí výhradně kolem skupinky žurnalistů a fotoreportérů, kteří jdou za svým příběhem přes mrtvoly, a to obrazně i doslova. To chápu jako slabinu filmu: takový děj je možné vsadil do jakékoli konfliktu - od Vietnamu až po Ukrajinu. Šlo přitom odvyprávět dva příběhy, ovšem tady tvoří občanské válka v USA, těch USA, kde Trump poštval dav na Kapitol, jen stafáž hlavní dějové lince. Napínavá, nemilosrdná, dobře odehraná … a bohužel jen běžná recyklace známého příběhu.

plakát

Atlas (2024) 

Milfka jemně za horizontem s crushem na AI v exoskeletonu, probíjející se nepravděpodobným scénářem, kompilujícím Terminátora, Her s koulema, Avatara, Železňopěstáka a tucet jiných vykrádaček, mě dokonale zklamala. Dnes nebudu hodnej a poté, co jsem si nemohl vzpomenout u závěrečných titulků jak se ten film vlastně jmenuje, jsem ubral ještě jednu hvězdu. Za zbytečnost. Plytký děj a kýble CGI už nezachránila ani áčková hvězda v roli Ženy za pultem nachytřeného mechanoida. Kladný bod za překecání Marka Stronga za účast na tomto spektáklu.

plakát

Boj o oheň (1981) 

Smíšené pocity. Na jedné straně nadšení z pokusu o rekonstrukci jedné z epizod počátků lidstva, na druhé zklamání z obsahu i formy. Nepodařilo se mi tam najít rovnováhu mezi dokumentárním stylem a thrillerem, příšlo mi to jako kočkopes. Přitom drama z toho vytřískat šlo, jiným se to podařilo. Tady se ovšem Groucho, Harpo a Chico vydali na roadhow cestě po nereálné hraně tří civilizací a dvou klimatických pásem, prošpikovanou občasným sureliastickými efekty. Ne vysloveně zklamání, ale pomohlo by třeba kdyby ti nasraní Ewokové na steroidech byli zpracovaní ještě lépe, občas působili až směšně, v konstrastu s téměř dokonalou hrdinskou trojkou. Oskaru za masky navzdory, kondice u Kubricka (2001) nebo Schaffnerai (Planeta opic) by tomu ještě více prospěly. Kladné body za obsazení Rona Perlmana, ten se proto narodil, a odvahu pojmout tento film takto na počátku osmdesátek.

plakát

Vedlejší produkt (2024) (seriál) 

Bylo osvěžující vidět kriminálku, která byla napínavá, opravdová, uvěřitelná (přihoďte svůj vlastní superlativ) a která v tom člověka nakonec vymáchala tak, že mi v palici hučelo ještě chvilku po závěrečných titulcích. Po place nebloumaly recitující marionety v uniformách, ale fungující postavy s realistickými dialogy, občasnou prací s obličejem (i když mám přeci jen pocit, že Hofman si čas od časi zapoměl vyměnit masku) a nějakým charakterním vývojem. Extra body za nebojácný konec - tohle nemělo hladit pavím pírkem po duši, ale pěkně ji vydrbat pohrabáčem.

plakát

Kód Enigmy (2014) 

Skvělý film, i když musím zároveň přiznat, že jako softwerář jsem vykonal povátný hadž do Bletchley Parku a oslintal tam dvakrát dokola všechny Enigmy, Bombu, Colossus jakož i desítky compů v přilehlém muzeu. Svět tenhle film Turingovi dlužil, a dluh je splacen. Skvělá podívaná, která srozumitelnou formou prodala tak složité téma, jako je prolomení špičkové nacistické šifry. Scénář, atmosféra, herecké výkony na jedničku a Cumberbatchovi ta role sedla jako Shelockova kšiltovka. Očenko tentokrát přivřu nad zjednodušeními a scénáristickými zlepšováky typu "partička geeků právě prolomila Enigmu a teď řeší, jak s tím naložit a kam zavolat".

plakát

Žert (1968) 

Moc, moc spokojený. Nádherná adaptace předlohy, asi jedna z mála věci, kde se mi velmi pěkně setkala vizualizace knižní předlohy s filmovým pojetím. Výborné herecké výkony Somra a Dítětové, to dávkování emocí, zpracování vypjatých scén. Plus body za prolínání současných scén s flashbacky a jak si u toho režisér vyhrál se zvukem a také za samotný závěr, který byl jiný než v knize, ale naprosto dokonalý.

plakát

Fallout (2024) (seriál) 

Fallout byl pro mne skok do hluboké vody - hru ani kulturu kolem jsem dosud neznal. Přesto naprosté nadšení. Vymazlený vizuál a zajímavý děj od prvního do posledního dílu. Krásný a troufám si říct i využitý potenciál pro vývoj charakterů. Minimum hluchých míst. Zajímavé, dobře zpracované flashbacky. Nadávkované odkrývání faktů. A ještě jednou ten vizuál, reálie a efekty. Chrčel jsem blahem a chvilku (ale jen chvilku) přemýšlel, jestli si nepostavit Pip-boy 3000 podle Instructables.

plakát

Zóna zájmu (2023) 

Výjimečně zpracovaný pakt s ďáblem, které se mne dotkl hned na několika místech. Kontrast až bukolického vizuálu s temně děsivým audiem. Občasná temná poodhalení v ději, že i pásky na očích a uších aktérů nestačí a dochází ke kolapsům, které se ovšem i tak snaží nevnímat. Připomínka a uvědomění, že tohle zdaleka není odbytá a uzavřená záležitost, že se to děje stále a všude, třeba jako vrtačka na online aukci s dovětkem „manžel poslal ze speciální vojenské operace“. Vždyť ti lidi chtěli jen kousek toho štěstí, domeček se zahrádku a bazénem! Případně ještě i zlatou šestkou vpravo nahoře Jakoba Horowitze z Lodže a kožich jeho Sáry, pravda. Poslední rovina, a za tu jsem obzvlášť vděčný, je ten prostřih na konci. Ta připomínka, že uměle vybudovaný odstup měli nejenom ty dvě hyeny, ale logicky i divák, nebo třeba uklízečka, o několik desetiletí později. Vždycky mě jímá podivná hrůza z toho, jak je zakonzervovaná zlo, na které si můžeme sáhnout, nakonec snadno zastrčitelné zpět do šuplíku. Prostě vyjdete z muzea či památníku, pokývete hlavou a jdete na kávu. Ale ti mrtví tam pořád jsou a dívají se za vámi. Nikam neodešli. Plus za Hössovo nahlédnutí do temnoty kolem, ta drobná, ale geniální hra světla a stínu.

plakát

Problém tří těles (2024) (seriál) 

Luxusní vizualizace románové předlohy. Plus optimalizace toho, co mi u ní činilo problémy: příliš mnoho čínských reálií a postav a jejich jmen. Přiznávám, že se se začínám ztrácet i v případě postav s anglo-evropskými jmény, takže zde po třetím "čaj-mej-čanovi" bylo vymalováno a měl jsem s tím obrovské problémy. Netflixovská produkce čula už od začátku podobný průšvih a tak jsme se dočkali určité "desinofikace", kterou jedni chválí, druzí haní, protože pak logicky celý příběh posunula někam jinam. Libová podívaná, těším se na další série. Kladné body za (pro mne) dojímavý herecký výkon Alexe Sharpa v roli umírajícího Willa Downinga.

plakát

The Shift (2023) 

Jobův příběh v nového hávu, jedno z těch srozumitelnějších provedení. Sledováno s velkým potěšením a zaujetím. Tenhle film chci vidět ještě jednou a v klidu si ho vychutnat. Je to pěkná ukázka toho, jak silný příběh dokáže utáhnout nízký rozpočet, nepříliš hvězdné obsazení, neznámého režiséra ... a přece to tam někde je. Jeslti něco, co jsem v poslední době viděl, mělo nějakou myšlenku, tak to bylo tohle. Kildně tomu dejte šanci. Ale bez popcornu a unuděných ksichtů.