Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (444)

plakát

Akce B (1951) odpad!

Komunistická prasárna, která nemá s filmovým uměním co dělat.

plakát

Akta X (1993) (seriál) 

Jsem fanouškem tohoto vyjímečného seriálu již od dětství, kdy jsem se v noci budil hrůzou, že mně vytrhne játra Eugen Victor Tooms. Akta X jsou legendou a u mne drží seriálové prvenství a to i přesto, že "...pravda je stále někde tam venku."

plakát

Akta X - Film (1998) 

Mulder a Scully fight the future a to na filmovém plátně v nákladnější epizodě dokonalého seriálu. Velkolepá spojnice mezi pátou a šestou sérií.

plakát

Akta X: Chci uvěřit (2008) 

Vzhledem k mému ortodoxnímu fanouškovství nemůže nikdo očekávat jiné hodnocení. Učiněný balzám na mou X-duši a takové napětí, jaké jsem prožíval už před vchodem do kina, jsem snad ještě nezažil:-) Přesto musím objektivně uznat, že nová Akta X nesplnila očekávání a pro normálního smrtelníka jsou filmem pouze průměrným a komerčně tedy s největší pravděpodobností neúspěšným. V mém případě se ale 24. červenec 2008 zapisuje do srdce jako jeden z nejkrásnějších dnů mého života. Mulder a Scullyová forever ! :-)

plakát

Akumulátor 1 (1994) 

Vizuálně úchvátná a originální podívaná mistra Jana Svěráka, kterému opět vzdávám hold.

plakát

Alexander Veliký (2004) 

Rozhodně to není historický film podle mého gusta. Přesto se klaním před některými momenty filmu a hlavně hereckému výkonu Colina Farrella.

plakát

Americký sniper (2014) 

God bless The United States of America. God bless Texas. God bless Chris Kyle - rest in peace, brother.

plakát

Andělé a démoni (2009) 

(Blu-Ray Extended edition): * * * a 1/2. Tentokrát se nějaké zásadní rozšíření nekoná - pouze je tu pár brutálnějších scén navíc, které byly vystřiženy kvůli ratingu. Na rozdíl od Šifry tak nemůžu konstatovat nějaké zlepšení oproti kinoverzi. Robert Langdon tak opět běhá z bodu X do bodu Y, protože tam mistr X namaloval obraz Y, aby nakonec zjistil, že mistr X tam nenamaloval obraz Y a musí zase běžet jinam. Dobře se na to kouká, děj odsejpá a nenudí (na rozdíl od Šifry), Tom Hanks hodí do placu i nějakou tu hlášku (na rozdíl od Šifry), ale moc se u toho přemýšlet nedá, což by se zrovna u takového filmu stávat nemělo. Hudba Hanse Zimmera je pak naprostá dokonalost sama. PS: Pro fanoušky knížky: na scénáři i produkci se podílel sám autor Dan Brown, takže případný hnůj směrovat i na něj.

plakát

Anděl na horách (1955) 

Ne tak ideologicky ubohé jako první díl a mnohem více zábavné: "Skáču dobře. Skáču rád."

plakát

Anthropoid (2016) 

Je to famózní záležitost a nezbývá nic jiného, než vyslat vztyčený prostřeníček filmovým kritikům, především těm českým (a především Spáčilové z MF Dnes). Anthropoid rozhodně není zdaleka tak špatný film, jako většinou psali. Za prvé mi absolutně nevadí, že ten film natočili Britové - Češi toho nebyli za 27 let schopní, no tak co ? Ano, kritikové psali, že druhá půle je o poznání lepší než ta první - není to ale při znalosti celého příběhu logické ? Ale i tak to není pravda, film mě nenudil ani ve chvílích dlouhých konverzacích. A další věc: Ne, český přízvuk v anglických dialozích mi nepřišel ani rušivý, ani trapný. Herci fungují na jedničku - jak energický Cillian Murphy jako Josef Gabčík, tak Jamie Dornan jako váhající Jan Kubiš. Za povšimnutí ještě stojí Harry Lloyd jako Adolf Opálka, z toho charisma jen prýští i přes mnohem menší prostor, kterému se mu dostalo. Z českých herců samozřejmě zaujme neselhávající Alena Mihulová jako paní Moravcová - máma parašutistů, ale i pomrkávající Václav Neužil jako Josef Valčík. Scéna atentátu je filmařský koncert, tam jsem přestal dýchat a podezírám i srdce, že si dalo chvíli "voraz". A nejlepší nakonec: finální bitva v Chrámu sv. Cyrila a Metoděje patří k tomu nejlepšímu, co jsem ve filmu za poslední dlouhá léta viděl. Anthropoid je silný film, podle mého názoru naprosto nepochopitelně kritizovaný ze strany filmových recenzentů, ale tentokrát více než kdy jindy: kašlat na ně ! Seanu Ellisovi a dalším tvůrcům a hercům patří velký dík a mně je jako Čechovi stydno, když za nás musí takové filmy točit cizinci. PS: Jako dlouholetý anthropoidolog ještě musím dodat, že ve filmu je množství historických nepřesností a Sean Ellis oba parašutisty ve snaze o jejich polidštění nechává plakat, pochybovat nebo se strachovat - ano, můžeme o tom polemizovat, jestli to bylo opravdu nutné, ale JE TO FILM a myslím, že je správné k tomu takto přistupovat. Kdo chce fakta a jen fakta, má k dispozici literaturu faktu nebo filmové dokumenty.