Agent Mulder a agentka Scullyová, ústřední postavy seriálu Akta X, jsou agenti FBI, kteří vyšetřují případy, se kterými si nikdo nevěděl rady a nakonec je úředníci zavřeli do složky Akt X-nevyřešitelných případů. Ale pak se dostali do ruk této nerozlučné dvojice, nadšence pro paranormální jevy, který je přesvědčený, že mu sestru unesli mimozemšťani a agentky věřící v boha, která k paranormálu přistupuje tězce skepticky. (Zoiberg)
Přinejmenším za první 2 řady si určitě 5 hvězdiček zaslouží. Jednoznačně nejlepší mysteriózní seriál, ve své době navíc hodně originální a navíc pro tohle ufounsko a tajemno mám vždycky slabost, i když většinou sdílím spíš Scullyové pohled na věc, ale o to víc mě baví Mulder :-).
Búúú! Mezi Mulderem a Scullyovou k ničemu nedošlo! :-) Tedy vlastně došlo, ale jinak! Jinak, až ve filmu! Nechám toho :P Kromě temnoty nabízí seriál i odzbrojující humor z úst agenta Muldera, což je moc dobře!
NEBOJTE SE, ZA PADESÁT LET NEPŘIŠLO Z BRITÁNIE NIC ŠPATNÉHO. KROMĚ SPICE GIRLS :)))
X Files jsou legenda. První velký mysteriózní a konspirační seriál, celosvětový hit, nezapomenutelné nejen hlášky nebo scény, ale i celé díly. A možná je dobře, že je u nás nedávali až do konce. I když, konce, kdo ví jestli :)
K dokonalosti tomuhle seriálu chybí málo, snad jen - méně dílů. Každá nová série je čím dál slabší a stále víc a víc se "vaří z vody". Bohužel, protože minimálně první 2 série byly tutově za 5 hvězdiček.
Jeden z dnes již kultovních a mysteriózních seriálů, v němž podivín a lehký naivka Mulder společně se skeptickou Scullyovou řešili odložené případy ze složky Akt-X šmrncnutý dávkou paranormálních jevů, konspiračních spiknutích a Mulderova ironického humoru. Tento seriál jsem poprvé viděl v naší televizi a nezapomenu na tajemný nádech, který se při sledování vyšetřování hlavních hrdinů valil z každého temného zákoutí. Kvalita dílů kolísala, což je ostatně u seriálů na několik sérií vcelku častý jev, ale celkově se jedná o nadprůměrnou záležitost. Při honu za tajemnými bytostmi jsem pořád čekal, že se mezi Mulderem a Scullyovou uskuteční nějaké intimní sblížení, přeci jen určité jiskření tam bylo, ale Chris Carter byl jiného názoru. Nezapomenutelný je pak pan Cancerman, hláška "The truth is out there" a samotná Gillian Anderson, která se mi líbila už jen kvůli svým vnadům, jež však v seriálu neuvidíte. Hudební doprovod složil Mark Snow, znám je především úvodní motiv Materia Primoris: The X-Files Theme. (8/10)
Někdy nejlepší seriál všech dob a jindy nudný a zdlouhavý hodinový pořad a o blbostech. Naštěstí to první velmi převládá a najde se málo podobných seriálů, které byli tak dobré jako tento. Krajní meze byli ujetárna a toto bylo opravdu mrazivé...
Jeden z mála seriálu, který jsem tehdy opravdu pravidelně sledoval. Bohůžel neušel tomu, že si tvůrci dali tu práci využít potencial celkem zajímavě rozjetého tématu a v posledních třech sériích je to bohůžel znát, že vařej z již jednou převařené vody. Mulder a Scully - nezapomenutelná dvojka, kteří se k sobě jasně hodili i když to na první pohled nebylo znát a výborně se doplňovali. Nakonec to vyznívá, že za vším stojí americká vláda...a možná že na tom přeci jenom něco bude. Ač tak či tak Akta X je seriál, který se objevil, svojí kritikou na vládu pohoršil ale hlavně zaujal svojí myšlenkou. (86%)
The Truth Is Out There. Atmosféra, chemie mezi ústřední dvojicí a konspirační teorie. Elementy, díky kterým jsou Akta X dodnes kultem. Škoda upadající kvality v pozdějších sériích, obvzláště v dějotvorných epizodách. Na druhou stranu se Akta X nikdy nepropadly do nezajímavých vod, ale do příjemně koukatelného průměru. Což však, vzhledem ke genialitě prvních sezón, vyloženě zamrzí. Pilot (1x00) 4/5 - Deep Throat (1x01) 2/5 Laciný a nudný úvod do mytologie Akt X. Squeeze (1x02) 5/5 Já rád játra, ty rád játra. Conduit (1x03) 4/5 První z náznaků později hodně frekventovaného \"únosového\" tématu. Narozdíl od většiny z nich však výborně zpracován. The Jersey Devil (1x04) 3/5 Zajímavý námět tvůrci dokázali využít jen na začátku a na konci. Průměrný díl, který mohl (a měl) být mnohem lepší a kratší. Shadows (1x05) 3/5 Psychokineze si zasloužila lepší entrée na scénu. Rutinérská epizoda. Ghost in the Machine (1x06) 2/5 Velmi slabá, s odstupem času až směšná, variace na stroj s vlastním rozumem. Nuda. Ice (1x07) 5/5 \"We´re not who we are...\" Aneb jak to dopadne, když natočíte variaci na Věc v kulisách Akt X. Jednoduše fenomenálně. Space (1x08) 3/5 Mohlo jít o výtečný díl, kdyby režisér nepojal nadpřirozené prvky tak směšně. Fallen Angel (1x09) 4/5 Mulder vs armáda a průzkum místa možného dopadu \"však-vy-víte-čeho\". Eve (1x10) 5/5 \"We just knew...\" Fire (1x11) 4/5 Má-li žhář styl je radost sledovat ho při práci. Beyond the Sea (1x12) 5/5 Když si Dana s Foxem prohodí své obvyklé role, jako protihráče jim přihrajete perfektního Brada Douriffa a vše podpoříte skvělým scénářem, tak z toho prostě nemůže vzejít špatná epizoda. Tahle je rovnou jedním z naprostých vrcholů celých Akt X. Gender Bender (1x13) 4/5 On(a) je ultimátní afrodiziakum, které za sebou nechává jen mrtvoly. Dobrý námět, ovšem slušelo by více nejednoznačnosti. Lazarus (1x14) 3/5 Záměna těl/duší. Zajímavé téma, avšak pouze průměrné zpracování. Bez nadpřirozena by to bylo lepší. Young at Heart (1x15) 3/5 Po všech stránkách průměrný a zapomenutelný díl. E.B.E. (1x16) 5/5 \"I´m wondering which lie to believe.\" Tvůrci dodrželi, narozdíl od mnoha jiných epizod, poučku o tom, že nejvíce diváka zaujme to co zůstane neukázáno. Miracle Man (1x17) 4/5 Chvalta Pána! Shapes (1x18) 3/5 Indiánské pověsti o lykantropii, rezervace původních američanů a ranč v horách. V první půli skvělé, ovšem ke konci se atmosféra vytrácí. Darkness Falls (1x19) 5/5 Epizody, kde jsou Scullyová a Mulder odříznuti od světa v bezvýchodné situaci byly vždy chloubou Akt X. Tato je z nich asi nejlepší. Atmosférický vrchol první série, potažmo Akt X vůbec. Navíc ten lahůdkový závěr. Tooms (1x20) 5/5 Již z názvu je jasné o koho v tomto díle půjde. Stejně jako při prvním setkání je Eugene Tooms charismatický každým coulem. Poprvé se zde objevuje asistent ředitele FBI Walter Skinner. Born Again (1x21) 4/5 Dobrý námět, výtečná úvodní půlka, ale pak se to celé rozmělní v předvídatelný průměr. Roland (1x22) 3/5 Další z dílů, kterým nadpřirozená dějová linka spíše škodí. The Erlenmeyer Flask (1x23) 4/5 Finále by mělo uzavírat jednu kapitolu, ale přitom navnadit na další. To se podařilo, obvzláště v závěrečné čvrthodince. Little Green Men (2x01) 4/5 Začátek konce. První z dílů kde se začne naplno odvíjet mytologická linka, která nakonec celá Akta X potopí. Což ovšem neznamá, že tento díl není kvalitní. Naopak, ze začátku byla i ta dějotvorná část zábavná a napínavá. The Host (2x02) 4/5 Akta X jsou stále uzavřený projekt a Mulder je přidělován k podřadným úkolům. Nadprůměr, který má co nabídnout, byť jde \"pouze\" o další potvůrku z kanálů. Blood (2x03) 5/5 \"Kill´em all!\" Mrazivé téma a tak trošku jinak pojatá epizoda než bylo zvykem. Sleepless (2x04) 4/5 Mulder řeší podivné úmrtí specialisty na spánkové problémy. Ze začátku velmi dobré, ale průměrná druhá polovina to zbytečně sráží. Duane Barry (2x05) 4/5 Předznělková scéna nenavnadí. Spíše naopak. Samotný díl je ale velmi dobrý. Tvůrci v něm konečně pozměnili formu vyprávění. Ascension (2x06) 4/5 \"Deny everything.\" Přímé pokračování minulé části, které je díky hustější atmosféře ještě o chlup lepší. 3 (2x07) 3/5 První z případů znovuotevřených Akt X. Průměrný díl o trojici hrající si na novodobé upíry. One Breath (2x08) 5/5 Pomalejší díl kde se podíváme na zoubek hned několika postavám z jiného úhlu než doposud. Firewalker (2x09) 3/5 Nedůstojná kopie dílu Ice z první série. Ve všech ohledech průměr. Red Museum (2x10) 4/5 Nedoceněný díl, který se zbytečně překlopí do konspirační roviny. Excelsis Dei (2x11) 2/5 Zdlouhavé nic o ničem. Bez nápadu i atmosféry. Aubrey (2x12) 4/5 Variace na díl Born Again. Ovšem o třídu lepší. Docela atmosférické a až do \"dějového zvratu\" i napínavé. Poté je to již spíše směšné... Irresistible (2x13) 5/5 První díl, ve kterém se nestane nic nadpřirozeného. Přesto, či právě proto, funguje na výtečnou. Předobraz moderních detektivních seriálů. Nezapomenutelný záporák. Die Hand Die Verletzt (2x14) 5/5 Okultní náboženství a Mulderovy hlášky. Ideální kombinace. Fresh Bones (2x15) 5/5 Vodoo praktiky a tak vůbec. Colony (2x16) 2/5 Konspirační klonování nuda je. End Game (2x17) 3/5 Pokračování minulé části, ovšem lépe. Fearful Symmetry (2x18) 3/5 Neklidná zviřátka na útěku. Dod Kalm (2x19) 4/5 Kopie Darkness Falls z první série. Také výtečná, ale ne výjimečná. Humbug (2x20) 4/5 Akta X se pro jednou přeladily na čistě komediální notu. The Calusari (2x21) 4/5 Vymítání po rumunsku.F. Emasculata (2x22) 5/5 Smrtící epidemie bez Dustina Hoffmana zato se špetkou konspirace. Soft Light (2x23) 3/5 Střez se nudného stínu, diváku! Our Town (2x24) 4/5 Lídojedi, lidi jedi.Anasazi (2x25) 5/5 Společně s prvními dvěma díly třetí série tvoří uzavřený celek a nejlepší konspirační příběh celých Akt X. Kéž takto vypadaly všechny mytologické díly. The Blessing Way (3x01)
První série byly velmi kvalitní a pro mě za jasných pět hvězdiček. Pak to bohužel začalo trochu upadat. Jinak hlavní představitelé David Duchovny a Gilian Anderson byli skvělá volba.
„Niekde tam vonku je pravda." Škoda, že otec seriálu, Chris Carter, nerozpoznal pravý čas čas na skončenie, ale inak (a napriek tomu) výborný mysteriózny seriál, ktorý na rozdiel od iných akože kultových seriálov anozaj JE kultový. Na epizódy s pojedačom ľudskej pečene, ktorý sa dokázal prepchať akýmkoľvek úzkym otvorom, alebo časť, v ktorej figurovala prísavníková obluda z kanalizácie, nezabudnú ani skalopevní hororoví fan´šikovia, ktorí teda už vo svojom živote čo-to videli. Na mňa konkrétne ale najsilnejšie dopadla šokujúca epizóda, kde zdegenerovaní bratia z vidieka bývajú v rozpadnutej chatrči s ošípanými a pod posteľou ukrývajú vlastnú zmrzačenú matku, ktorú znásilňujú. Z tých normálnejších (aj keď , čo sa AKTOV X týka, aj to najnormálnejšie bolo riadne čudácke) som si zamiloval nejednoznačného sekčného šéfa Skinnera (Mitch Pileggi alias SHOCKER) a trio žurnalistov. Seriál pzoostával z čisto hororových epizód (vlkolak, upír) a zo sprisahaneckých (paranoja, mimozemšťania).
prostě srdcovka, co chcete víc? takový to jemný jiskření (hlavně intelektů) mezi mulderem a scullyovou mě vždycky totálně bralo. a první tři série hodně dobrý, pak už samozřejmě to šlo dolů, ale co by člověk po těch ubohejch scénáristech mohl chtít? a i později jsou některý díly docela dobrý.
Jedným slovom- "Famózne!" Tento seriál my učaril od samého začiatku, aj keď ďalšie série počnúc od dvojky už nedosahovali úrovne nastavenej prvou sériou, bolo stále na čo pozerať a hlavne si lámať hlavu čo by z toho mohla byť aj pravda. Fox Mulder pre Davida Duchovny a Diana Scully pre Gillian Anderson sa stali ich životnými úlohami. Pri tomto seriály sa vystriedalo mnoho režisérov ale hlavným ťahúňom bol vždy Chris Carter, okrem neho z tých známejších sa na nom podieľali aj James Wong(Nezvratný osud) - Dwight H. Little - Rob Bowman(Akty X : Film).