Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (618)

plakát

Bhután - Hledání štěstí (2008) 

Subjektivní dokument, který je zacílený na znázornění krás Bhútánu bez nadbytečných příkras a lze v něm vypozorovat jednak itinerář putování, ale také představení domorodé kultury. Tento expediční film dokonale transformuje tamní atmosféru a zprostředkovává autentický zážitek, přičemž komentář je ve většině případů trefný, ale objevuje se i patos. Nicméně se jedná o velmi pěkné pojednání s perfektními záběry, které berou dech a mají blahodárné účinky, protože v dokumentu se objevují nekonvenční obyčeje a způsob života.

plakát

Churchill's Island (1941) 

Unikátní svědectví role dokumentárního filmu za časů války, kdy všechno dění je podřízeno k obranným aktivitám Velké Británie před útočícími Němci, přičemž jsou použiti všechny armádní síly (letectvo, námořnictvo, pozemní jednotky, atd.), aby nedošlo k zničení státu vedeném Churchillem. Alespoň takhle tento propagandistický snímek nastiňuje sílu ostrovního národa, který nakonec nepodlehl nacistickému teroru. Prostřednictvím Churchill's Island je možné si udělat vskutku reálný pohled na válečnou strategii Velké Británie pod největší hrozbou v její historii.

plakát

Zlatí úhoři (1979) (TV film) 

Zlatí úhoři je dost možná jeden z nejcitlivěji natočeným filmem, který si bere na paškál období 2. světové války. Svým trpělivým stylem vyprávění života malého chlapce nazývaném Prdelka má v sobě hodně silný podtext války a velkou roli v něm hraje životadárná řeka, protože ať se objeví jakékoliv drama, ona jej spláchne a zaplaví svou neutuchající silou. Příklad tvorby, která vyniká svou skromností a odmítání zaběhlých úhlů pohledů na utrpení, kterým si mnohé rodiny na českém území, musely nedobrovolně projít.

plakát

Pygmejové, děti džungle (2011) 

První zkušenost s filmem režírovaným Pavlom Barabášem a musím říct, že silně pozitivní. Natočený materiál je sestříhaný a zaobalený do pěkného příběhu, kdy štáb doprovází fotografa a dobrodruha Ivana Bulíka při hledání civilizace Pygmejů. Někde mezi hranicí Středoafrické republiky a Konga se spřátelí s Pygmeji a postupně odkrývá nejedno tajemství z jejich života v neprostupné džungli. Dokument je protkán zajímavými větami ve scénáři a smysluplné vyprávění dodává snímku kýženou podstatu cesty za poznáním etnických stereotypů kmene žijícího daleko od civilizace a tzv. vyspělého světa.

plakát

Unplugged: 30 Seconds to Mars (2011) (koncert) 

Orchestrální chorály dodávají tomuto krátkému unikátnímu projektu MTV značku kvalitního hudebního zážitku. Všechno hraje ve prospěch 30 Second to Mars, protože prostřednictvím tohoto živého vystoupení jen potvrzují, jak jsou schopni hravě pracovat s tolik známými a omílanými písněmi, ale stále dokáží interpretovat texty s velkou razancí a důrazem na jejich význam. Jared Leto komunikuje s publikem jako by se nic nedělo a ve společnosti skromného počtu diváků má 30 Second to Mars, co do popularity, další body.

plakát

Jiný druh lásky (1988) (hudební videoklip) 

Videoklip, ve kterém forma zpracování převyšuje obsah písně a je až k podivu, jak Švankmajer maximálně využívá prostor ohraničený zdmi jediného pokoje.

plakát

Sen o nejtěžší hoře světa (2008) 

Jednoduchá, ale zároveň dramaticky dostatečně uspořádaná kompozice výstupu na K2. Na tomto snímku mně osobně ohromuje s jakou autentičností všech devět členů úspěšné expedice dokážou formulovat vzpomínky a jednotlivé fáze výstupu. Dokument je prošpikovaný extrémními záběry a hlavně výkony horolezců, kteří se podle všeho vyznačují tím, že jsou všichni neprofesionální a už jen zrealizovat finančně nákladnou expedici brali jako vele-úspěch. V závěru lze prostřednictvím záběrů vidět, jak expediční styl lezení bez přídavného zdroje kyslíku všechny vyčerpal, přičemž hlavním hrdinou byl nezlomný Libor Uher. Se vším všudy tento projekt je skutečně na české poměry unikátní a proto nezbývá nic jiného než žasnout.

plakát

Martina Sáblíková - Sama proti času (2013) 

Moc pěkný dokumentární profil Martiny Sáblíkové, přičemž má divák možnost dozvědět se hodně o jejím nejbližším okolí, přípravě, rodině, ale také přibližuje pohled na prostředí rychlo bruslařského sportu. Prolínání s komentářem autorky stejnojmenné knihy má své opodstatnění a fakt, že dvojnásobná olympijská vítězka otevřela své soukromí natolik, aby z toho vznikl podrobný náhled na její osobnost, se musí vřele ocenit. Přes všechny úspěchy a bohatou sbírku medailí se jedná o skromnou šampionku s úctou jednak k druhým, ale hlavně k sama sobě. Závěr je jasný, vše stojí obrovskou dřinu, úsilí a sebeobětování, což z dokumentu přímo bije do očí. Sympaticky natočený obrázek jedné z nejúspěšnější sportovkyně narozené na území České republiky, kterou ještě velká sláva teprve čeká.// Po přečtení knihy se nabízí pochválit natáčecí štáb ještě více, protože nabídli ke shlédnutí dostatečně osobní pohled na život Martiny Sáblíkové. Natočený a nastříhaný materiál prakticky koresponduje s kapitolami knihy a navzájem se doplňují, kdy kniha obsahuje mnohem více subjektivních dojmů a pocitů autorky, která představuje objektivní element při pohledu na olympijskou vítězku z blízka.

plakát

Blaník (1997) (divadelní záznam) 

Blaník společně se seminářem rozděleným do čtyř částí pojednává o jedné z nejslavnější české pověsti. S nadhledem českému národu sobě vlastním se autoři (Svěrák a Smoljak) rozebírají důležité dějinné události, které v roce 1848 zasáhly Habsburskou monarchii. V provedení ansámblu divadla Járy Cimrmana by to byl div, kdyby nedocházelo ke skvělým dialogům a vtipným scénám. Co by to bylo za národ, který si sebekriticky nedokáže dělat legraci ze svých dějin a cimrmani to v tomto dokázali výstižně.

plakát

12 let v řetězech (2013) 

Director Steve McQueen once again showed his involvement in controversial topics. Of course slavery is currently not actual thing, but especially in american history it's very crucial point for conversation with a lot of flames in it. The authentic story of Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) is powerful way how to bring a lot of attention for watching, because his wrong and unjust fate was without the doubt regrettable incident. My mind was focusing on a lot of things and I have to say, that flow of the movie is consistently divided and those episodes of Solomon slave life may be good messages for true image of the USA. This movie is sharp, strong and hard look on fundamental things, which created one of the wealthiest nation in the world. In my opinion, the nominations for Oscar's are rightful, because this biographical and historical drama from the middle of the 19. centrury with such a great acting performances like Michael Fassbender's character. After all it's magnificent and perfect way of propagation of Hollywood. It's true, that there's only few movie with mainstream overlook on question of slavery and colour discrimination. I am hoping for the fact, that this is only the beginning of showing true face of another bad social phenomena. It would be very good for film industry, that filmmakres will create suffering of real people with the same effort. Even though Steve McQueen is one of the few directors, who are able to show realistically wrong effects of globalistaion and in this case colonization in particular. On the other hand, there are a lot of side details, which could be made differently, but it doesn't ruin impression from Twelve Years a Slave.