Reklama

Reklama

Příběh zebry bez hřívy

(TV film)
  • Česko Zebra bez hřívy (festivalový název) (více)
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2021, 26 min

Režie:

Michal Gálik

Scénář:

Michal Gálik

Kamera:

Michal Gálik

Hrají:

Josef Vágner (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Představa, že se po Africe prohánějí obrovská stáda zvířat má dnes bohužel daleko od pravdy. Zvířata v Africe nenávratně mizí a takovýto smutný osud postihl i zebru bezhřívou, kterou do České republiky přinesl v 70. letech zoolog Josef Vágner. Od té doby se množila v našich zoologických zahradách, ale nikdo přesně nevěděl, zda se stále vyskytuje ve volné přírodě. Tento film vás společně s českou expedicí zkušených zoologů zavede do Ugandy. Jejím cílem bude zjistit, zda zebra bezhřívá dokázala čelit obrovskému loveckému tlaku a přežít ve válkou zmítaném území až do současnosti a pokud ano, tak přispět k její záchraně. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro je jako ekologa dosti děsivý dokument. Z dětství si pamatuji, jak se po Africe proháněla divoká zvířata zde jsou biologové šťastni, když v Ugandě uvidí dalekohledem posledních 40 zeber. Nedávno říkal Václav Cílek na přednášce , že největším problémem je velký populační růst v subsaharské Africe. Zde po staletí obyvatelé vedli kočovný způsob života při němž po spotřebování zdrojů se přesunuili o kus dál. Dnes to nejde a došlo k destrukci životního prostředí, poklesu spodních vod, přečerpání půd. Podle OSN se má obyvatelstvo Afriky opět do roku 2050 zdvojnásobit. Při pohledu na průměrný populační přírůstek v EU nás zřejmě do 20 let nahradí. Člověk přírodu kořistí a zvířata odsunul do ohrazených malých rezervací. Zebry vedle lvů, aby spolu korektně vycházely. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2021) "Nikdy nesplatíme zvířatům to, co jim jsme dlužni." I když jsem celkem nadšenec do zoologie a navštívil jsem kdysi v dětství ZOO ve Dvoře Králové, neměl jsem úplně povědomí o - dle dokumentu opomíjené - zebře bezhřívé, tudíž byl pro mě tento snímek rozhodně informačně přínosný. Vedle snahy o zmapování populace bezhřívých zeber zobrazuje film okrajově i ugandský sociálně-kulturní kolorit, a tím je více vrstevnatý. Jelikož má dokument slabou půlhodinku, působí na pár místech trochu zkratkovitě, i přesto má ale stále silnou výpovědní hodnotu. ()

Reklama

Reklama