Reklama

Reklama

Evropské mikrostáty

(seriál)
  • Německo Kleines Land ganz groß (více)
Německo, (2021–2022), 4 h 19 min (Minutáž: 43–44 min)

Série(2) / Epizody(6)

Obsahy(1)

Evropské mikrostáty snadno přehlédnete, i když mají co nabídnout. Vydejte se spolu s námi na vzrušující poznávací zájezd za bohatou kulturou mravenčích státečků. Země jako Andorra, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Malta, Monako a San Marino jsou sice poměrně známé, ale na mapě je snadno přehlédnete. Jsou vmáčknuté do škvír mezi hranice některých z největších států celé Evropy. Přesto se těmto mikrostátům podařilo uchovat si vlastní tradice a ochránit typickou flóru a faunu, včetně dnes nejvzácnějších druhů na světě. Mravenčí státy se často rozkládají na minimální ploše ve výjimečné krajině extrémních horských nebo pobřežních regionů. Díky tomu se staly učiněným rájem mnoha ohrožených druhů. Ale stabilitu i půvaby místní přírody ohrožují problémy spojené se změnami životního prostředí, ke kterým je třeba postavit se čelem. Vydejte se spolu s námi na vzrušující poznávací zájezd do každého z těchto mikrostátů. Nenechte si ujít napínavé jedinečné příběhy o tom, jak odvážně bojují za vlastní přírodu a samostatnou kulturu. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Zetwenka k tomuto seriálu (6)

Malta (2021) (S01E01) 

Tentokrát velmi obstojná část, věnováno rozličným oblastem (kultura, historie (též +oprava památek a zahrad), gastronomie, příroda(flora, fauna, endemitní druhy), zemědělství (snaha o návrat typických maltských plemen -koz , slepic...), rybolov (tradiční), zábava (výroba pyrotechniky), záchranná stanice želv atd.) Život naproti nepřízní podnebí a skalnatému ostrovu. Z každého  výše vypsaného   něco ukázáno  a potlačena, tak jednostranost jako např. u  zde.  a více tak cestopisné. Epizoda pestrá a zajímavá,  přinesla  mi obdobné info jako  část. ()

Monako (2021) (S01E02) 

Mnohem lepší než Andorra, více předvedeno, více zajímavostí. Ukázány: všelijaké vědecké instituce, ochrana, péče a usilí věnované korálům. Sbírky kaktusů, obří akvária, záchranná mořská stanice, chov slepiček, medůz, včelařství, zmínění o sršňi asijské a jak před ní chrání včelky.  Udržitelnost, pěstování plodin, využívání střech, věda, bádání, výroba likéru. Jako taková moderní Atlantida. :-) Za ****,  nebylo vystihnuto a rozvrženo např. v cyklu Jeden den (It,, FR). Vnímám v tom zkrátka důraz na ekologii a udržitelnost, ta je pořád v popředí, ale nebylo tak masivní jako předchozím mikrostátě.  (což mi nevadí u cele přírodopisných dokumentů ale od dokumentů/cestopisů s tímto názvem, čekám i jiné sdělení). ()

Lichtenštejnsko (2021) (S01E03) 

Zaměřeno jen na přírodu, troška kultury, tradic ohledně pastevectví, jinak příroda, živočichové,  takže místo cestopisu spíše přirodovědná část jako viz Andorra. +důležitost ekologie. Ani do hlavního města nenahlédlo se... Pár domků na úbočí hor nepočítám a jeden přelet nad lyžařským střediskem též. Ale jak tam skutečně lidé žijí, pracují,  baví se, čemu se věnují...nic. Oproti Maltě a Monaku slabší. ()

Lucembursko (2021) (S01E04) 

Jak jsem se těšila na Lucembursko, tak  epizoda zaměřená hodně na přírodu, takže opět spíše přírodpisné, eko, udržitelnost apod.  než cestopisné, kulturu ... Alespoň, teda ++ včelařství, vinařství, zeměděství, a kuchař zaměřený  na veganskou stravu a pomocí rostlin, zeleniny tvoří  kulinářská dílka. Jinak pomalu z každé věty ekologie, udržitelnost a ochrana přírody, jop nic proti ale přišlo mi toho už hodně a dokola. Pár  záběrů, na hrad, památky, město, futuristické stavby, škoda, že tomu nebyl dán prostor  více a místo toho třeba  pokrátit to stavení zdí pomoci suché techniky. Za mě ***. ()

Andorra (2021) (S01E05) 

Dokument se mi líbil, ohledně  ukázání krajiny Andorry, ochrany a její přírody a biotopu, pochvala ohledně supů. Nečekala jsem však, že se bude věnovat jenom tomuto (přírodě), že nebude nic městech, historii, (letmou zmíńku a ukázku 1 z 12 kamenných domů zapsaných v unesco, nepočíám) kultuře, gastronomii apod. Lépe toto vystihnuto a rozvrženo např. v cyklu Jeden den v  ItáliiNěmecku, Španělsku,  atd., zajímavosti s tím související, prostě více o samotném mikrostátu. Nedostala jsem, tak za tuto jednostranost ***. Odnesla jsem si, že je tam krásná příroda, sjezdovky, příroda, laviny, kamenné statky, příroda, to mi přijde málo. Lepší a výživnější info mi přinesl tento mikrostát. ()

San Marino (2022) (S02E01) 

Jedna z lepších epizod cyklu, věnováno rozličným oblastem gastronomie, historie, založení, vláda, zřízení, příroda, zemědělství (staré odrůdy obilí) chovy (snaha o návrat typických  plemen prasat...), lanýže a jejich pěstování a vyhledávání pomocí psů).  Ukázáno město, hrad, kláštěry, obce.... Z každého  výše vypsaného   něco a ne jenom přírodopisné a eko zaměření jako u A, L,   a více cestopisné  jako v M a M. ()

Reklama

Reklama