Reklama

Reklama

Houba mluví

(festivalový název)
  • Švýcarsko The Mushroom Speaks (více)
Švýcarsko, 2021, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Houby tady pravděpodobně budou ještě dávno poté, co lidstvo vyhyne. Právě nezdolnost tohoto živočišného druhu i jeho další, stále ne plně prozkoumané, kvality udávají tón nezvyklému přírodopisnému dokumentu. Promlouvají v něm vědci různého zaměření, milovníci hub i jejich neúnavní propagátoři. Jedno mají společné. Ať už je to při toulkách lesem, v laboratoři, nebo při prezentaci před veřejností, nepřestávají být fascinováni schopností hub přežít v nehostinném prostředí, vnímat a komunikovat prostřednictvím systému podhoubí nebo likvidovat škodlivé látky tím, že je rozloží a postupně pozřou. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (4)

Amalberga 

všechny recenze uživatele

Z houby se dá dělat spousta jiných věcí, než ji jen sníst nebo se sjet. Třeba můžete houby skladovat v ledničce a když se budou ostatní znechuceně podivovat, co to tam máte za "plísně" odvětíte, že jsem vlastně myko-kultura a všechno pochází z houby. Ne vážně, dokument byl zajímavý, s hodně lokacemi. Některé části byly poněkud zdlouhavé, ale celkově doporučuji. Docela by mě zajímalo, kam se za několik let výzkum hub posune. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument na Dafilms.cz. Zajimavosti o houbach zde najdete hodne. Urcitou uroven vnimani ma vsechno kolem nas, tedy i houby. ()

Reklama

Adalbert 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v rámci AFO 2022: Marion Neumann zpovídá ve svém dokumentu několik houbařských nadšenců na různých místech, přičemž každý z nich má s houbami své niterní a intimní zážitky. Jeden věří v klíčovou roli hub při odvrácení ekologické katastrofy, druhý zase v houby jakožto antidepresiva. Ten nejzapamatovatelnější příběh nám však přináší již stará paní Ursula Weiher, která ve svých jedenácti letech náhodou snědla halucinogenní houby. Zajímavý vhled do jiného vesmíru. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2022) Houba mluví mi v rámci letošního AFO v nejednom momentu připomínala Uhlík: neautorizovaný životopis. Houby, podobně jako uhlík, jsou v tomto dokumentu personifikovány a představeny jako nedílná součást nás všech, která zde byla dávno před námi a bude tu i dlouho po nás. Houba mluví však není tak divácky vděčná a atraktivní jako zmíněný Uhlík. I když snímek nabízí několik zajímavých poznatků a historka německé bábinky o dětském zážitku s "houbičkami" neměla chybu, působí hodně zdlouhavě, místy dokonce unyle (o 10-15 minut kratší stopáž by filmu neuškodila). Lepší tři hvězdičky! ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama