Reklama

Reklama

Inženýrství starověku - Série 2 (2022) (série)


Jak zlato změnilo svět (S02E02)

(epizoda)
  • Česko Zlato (více)
USA / Velká Británie, 2022, 50 min

Obsahy(1)

Náš obdiv k nejvzácnějšímu z kovů je starý celá tisíciletí. Zlato, které vzniklo v hlubinách supernov, pohánělo inovace, jež utvářely svět, v němž dnes žijeme. (Viasat)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prakticky vsechny informace o zlatu pro me byly nove. Nevedel jsem ani takovy zaklad, ze ohniste ma 600 stupnu celsia, ale zlato se tavu pri tisici stupnich a po kazde tavbe je zlato cistsi. Nebo ze pozlacovani se az do 19. stoleti provadelo smichanim zlata se rtuti, ktera se pri 350 stupnich celsia odparila. Rimske akvadukty privadejici do mest vodu mirny spadem az ze vzdalenosti 150 kilometru, to byl genialni vynalez. Skoda ze nebylo zmineno, ze v soucasti zlato slouzi ke hre "letadlo". Lide v investicnich fondech nakupuji zlato, aby se chraniki pred inflaci a nejistymi dobami, ale toto zlato neexistuje a pouze virtualni, stejne tak jako neexistuji penize (v obehu je tech papirovych jen 5%). Dokument na Ceske televizi. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zlato a jeho zpracování s sebou nese také nové technologické postupy. A navíc se divák dozví, že ne Egypťané byli první šílenci do zlata. Ty nejstarší zlaté špěrky jsou totiž nalezeny v Bulharsku a stáří se udává na 4500 př.n.l., tzv. Varenský poklad. ()

Reklama

Galerie (16)

Reklama

Reklama