Reklama

Reklama

Co přináší radost

(pořad)
  • USA Sparking Joy with Marie Kondo
Reality-TV
USA, 2021, 2 h 5 min (Minutáž: 39–45 min)

Režie:

Marie Kondó

Scénář:

Marie Kondó

Účinkují:

Marie Kondó

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Reality show, ve které Marie Kondo představí strategii radostného úklidu a svůj svět lidem, kterým se nedaří dosáhnout rovnováhy mezi prací a osobním životem. (Netflix)

Recenze (3)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Tahle třídílná minisérie v podstatě vyprecizovala to, s čím přišla původní série z roku 2019. Je tam víc toho, co mi osobně na metodě Marie Kondó přijde sympatické, tedy že nejde jen o fyzický úklid, ale především o duševní přístup, zatímco na pozadí se díky tomu může odehrávat i nějaký druh emočního posunu. Ono se sice řekne „úklid“, pod čímž si většinou člověk nepředstaví nic zvláštního či převratného, ale na příkladu těchto osobních příběhů je krásně ilustrováno, co všechno může do důsledku tato „filozofie“ a s tím spojená vykonaná práce přinést. Sblížení členů rodiny, pocit svobody, nabytí nového prostoru, získání většího množství volného času, či dokonce vyřešení nějakého psychického bloku… Série nejspíš cíleně vybrala tři hodně různorodé případy, tentokrát nejenom na poli samotné rodiny a domácnosti, ale v prostředí práce. A snaží se tím ukázat, jak jsou tato prostředí, kde člověk ve svém životě tráví většinu času, ve skutečnosti provázaná, a jak prostor uklidit a uzpůsobit tak, aby člověku život zpříjemňoval a usnadňoval, namísto toho, aby ho nepořádek a špatně nastavené podmínky jen zahlcovaly a vysávaly z něj energii. I tato série má tedy formu reality-show, ale myslím, že pro předání metody Marie Kondó je vlastně tato forma ideální. Zároveň se tentokrát sérii podařilo vyvarovat opakování stejných informací, což se stávalo právě u předchozí série. Tentokrát je proto zážitek příjemně vyrovnaný - líbí se mi minimalistická třídílná forma a celkové vybalancování osobních příběhů lidí s informacemi, které přináší Marie. Mám pocit, že tato série jednoduše splňuje svůj účel a je tak nějak čistá a vytříbená, stejně jako praktiky Marie Kondó. Oproti původní sérii z roku 2019 proto neváhám o něco zvednout hodnocení. ~(4,1)~ ()

Lucienne6 

všechny recenze uživatele

kniha od Marie Kondo (zázračný úklid) mi před pár lety otevřel oči.. líbí se mi princip přebírání a zbavování se věcí na tomto základě, ale tenhle pořad mě vůbec nenadchnul .. :) xx ()

paja_r 

všechny recenze uživatele

Tenhle pořad spolu s Velkým úklidem mě vždycky nakopnou vyřazovat věci, který bych jinak měla problém vyhodit nebo darovat. Je to supr inspirace, pokud si chcete udělat pořádek ve svých věcech, především v tom jednom šuplíku který všichni máme a raději o něm nemluvíme, protože je tam všechno od starých zápisníků, přes účtenky od věcí, co jsme si koupili před třemi lety, po nějaký náhodný nepořádek typu suvenýr z minulé dovolené. Za mě pět hvězd. ()

Reklama

Reklama