Reklama

Reklama

Divoká příroda Bavorska

(seriál)
Německo, 2019, 2x52 min

Obsahy(1)

1. Zrozeni z ledu: Jih Německa – bavorské podhůří Alp. Krajina utvářená ledovci a obklopená majestátními horami je domovem řady zajímavých druhů zvířat... Alpy tyčící se do nadmořské výšky čtyř tisíc osmi set metrů jsou nejimpozantnějším evropským pohořím. Ledovce se po více než deset tisíc let pomalu zakusovaly do horských štítů a formovaly krajinu pod nimi. Teploty zde mohou klesnout až k minus patnácti stupňům Celsia, kdy zamrzají řeky i jezera. Tehdy nastávají těžké časy pro ty, kteří jsou na tekoucí vodě závislý. Žije tu modrý drahokam – ledňáček říční. Nebo labuť velká, která je téměř výhradně vegetarián a živí se vodními rostlinami. Zato pro vydru neexistuje větší pochoutka než čerstvě ulovená ryba. A jak tedy žijí oni i další zvířata v Bavorsku v zimních a jarních měsících vypráví tento první díl dokumentu.
2. Živá a divoká: Překrásné bavorské bukové a dubové lesy patří k největším souvislým lesním porostům v Německu. Proto jsou domovem řady zajímavých evropských druhů zvířat a rostlin... V severovýchodním cípu Bavorska, u hranic s Českem, se rozkládá pohoří Fichtelgebirge, česky Smrčiny. Život v jeho lesích od jara do zimy mapuje tento dokument. Zde je domov nejdokonaleji přizpůsobených divokých zvířat – rysů, ale i koček divokých a jelenů. Po cestě na západ do pohoří Spessart potkáváme v hornaté krajině přehrady vznikající díky vodním stavitelům – bobrům. Od jejich opětovného vysazení před více než třiceti lety se znovu rozšířili do celého Bavorska. A s příchodem jara se za sluncem derou jako o závod květiny. Mezi prvními se objevuje jaterník, s nímž se do lesního podrostu vrací pestré barvy. Ne nadarmo nese druhá část dokumentu o přírodě Bavorska podtitul – Živá a divoká. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem druhý díl věnující se zvířatům. Když jsem v Bavorsku na kole, nevidím jediné zvíře. Všechna zdrhnou. Bavorský les také nevoní. Když přejedete do lesa českého na Šumavě, cítíte vůni dřeva, mechu, jehličí, hub... ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama